Τη φοράμε τη μάσκα στους εξωτερικούς χώρους παντού και πάντοτε ή τη φοράμε έξω μόνο όταν υπάρχουν συνωστισμοί;

Τι ισχύει κοινώς, το μίνι lockdown που επιβλήθηκε από την περασμένη Δευτέρα στην Πάτρα κα στην Αχαΐα, με την καθολική χρήση της μάσκας ή ισχύουν τα όσα αναφέρουν οι κανόνες για τον υγειονομικό χάρτη, βάση της οποίας η περιοχή βρίσκεται στο επίπεδο 3;

Είναι γεγονός ότι από το πρωί της Δευτέρας υπήρχε μία σύγχυση στους δρόμους της Πάτρας για το τι από τα δύο ισχύει.

Η σύγχυση αυτή μετατράπηκε σε αγανάκτηση όταν αστυνομικοί ξεκίνησαν να κόβουν πρόστιμα σε άτομα που δεν φορούσαν μάσκα, αλλά περπατούσαν μόνα τους στον δρόμο, χωρίς να υπάρχει πουθενά συνωστισμός.

Η αστυνομία δεν έχει προφανώς ενημερωθεί για τις αποφάσεις της Γενικής Γραμματείας Προστασίας του Πολίτη οι οποίες εφαρμόζονται από τη Δευτέρα 12/10.

Η Αχαΐα είναι στο επίπεδο 3 του υγειονομικού χάρτη (πορτοκαλί συναγερμός) και βάση αυτού ισχύουν τα παρακάτω:

1) Χρήση μάσκας είναι υποχρεωτικής σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό σε όλα τα επίπεδα συναγερμού για όλη τη χώρα.

2) Περιορίζεται το ωράριο λειτουργίας της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού, δηλαδή σε όλη τη χώρα σε όλη την επικράτεια.

Οι όροι όμως αυτοί αναιρούν το μέτρο της καθολικής χρήσης της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους που έχει αποφασιστεί από την περασμένη Δευτέρα και για εφτά ημέρες (έως σήμερα) για την Αχαΐα; Ιδού το ερώτημα.  

Πάντως, την Κυριακή 11 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν 330 έλεγχοι στην περιοχή για την τήρηση των μέτρων και επιβλήθηκε μόλις ένα πρόστιμο για συνωστισμό. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται η νέα ΚΥΑ για τα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο 13 Οκτωβρίου που θα είναι σχεδόν τα ίδια με τα μέχρι σήμερα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν μέχρι τις 25 Οκτωβρίου.