Η περίοδος COVID-19 που διανύουμε έχει αλλάξει ριζικά ζωή μας και τη καθημερινότητά μας. Συνεπάγεται ότι θα πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο ζούμε, πολλοί θα έλεγαν ότι αυτό γίνεται με αρνητικό πρόσημο.

Πρόσφατα μπήκε στην ζωή μας,λόγο της υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε,η τηλεργασία.

Τη συνεπάγεται όμως η τηλεργασία

Σε κάθε δύσκολη συγκυρία πάντα υπάρχει και η θετική όψη των πράγματων.Σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ένας οξυδερκής άνθρωπος μπορεί να βρεθεί το θετικό πρόσημο.

Η τηλεργασία είναι μία ευκαιρία για αποκέντρωση από τον αστικό ιστό των μεγάλων πόλεων( πλέον μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων δουλεύουν εξ αποστάσεως,από το σπίτι τους).Δεν είναι υπόχρεοι δηλαδή να μεταβούν στο χώρο εργασίας τους κάτι το οποίο τους δίνει την ευκαιρία και τη δυνατότητα να μεταβούν εκτός αστικού ιστού ανά πάσα στιγμή ή και να διαμένουν μονιμά εκτός πόλεως.

Μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της χώρας ,κατάγεται από κάποιο χωριό της περιφέρειας και συνεπάγεται με την ευκαιρία να γυρίσει στον τόπο καταγωγής του.

Ουσιαστικά η τηλεργασία θα μπορούσε να είναι το εφαλτήριο για την Περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας. 

Τι σημαίνει τηλεργασία από την σκοπιά του εργαζομένου

 Σημαίνει πολύωρη εργασία πέραν του συμφωνηθέντος  ωραρίου ,μεγάλο ιδιωτικό κόστος αλλά και ευκαιρίες.

Η δυνατότητα να βρίσκεσαι κοντά με τους οικείους σου,η δυνατότητα εκμετάλλευσης του ελεύθερου σου  χρόνου με εναλλακτικούς τρόπους.

Η στροφής προς τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, η έναρξη παράλληλης δραστηριότητας.Ευκαιρία για κάποιον μπορεί να θεωρηθεί η άνοδος του βιοτικού επιπέδου οικογένειας του .Δεν συγκρίνεται σε κανένα στάδιο,το επίπεδο ζωής στην επαρχία με αυτό της πόλης,πχ των ‘Αθηνών’.

Μεγάλο αρνητικό σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να θεωρηθεί η αδυναμία άμεσης  ενσωμάτωσης στον εργασιακό χώρο μέσο της τηλεργασίας.

Δυστυχώς η Τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν δίνει την δυνατότητα προσαρμογής με το εργασιακό περιβάλλον της χώρας, αυτό τον ρολό τον αναλαμβάνουν οι επιχειρήσεις .Κατά αυτόν τον τρόπο είναι άπειρα δυσμενείς η θέση του νέου εργαζομένου,στο να εκπαιδευτεί άμεσα και σωστά  με την εξ αποστάσεως εργασίας. 

Οι κίνδυνοι για τους εργαζομένους και οι ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις 

Ιδιαίτερη σημασία επέχει το κομμάτι του ελέγχου των συνθηκών εργασίας. Δηλαδή η προσπάθεια ελάττωσής  των ‘κρουσμάτων’ εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Σκοπό είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Κατά την περίοδο της καραντίνας αμέτρητες ήταν οι καταγγελίες εκμετάλλευσης των εργαζομένων με πολύωρή εργασία.

Τηλεργασία σημαίνει ελάττωση  κόστους για τις επιχειρήσεις. Έτσι αυτό που παρατηρούμε είναι πως οι επιχειρήσεις το τελευταίο διάστημα επιζητούν λυσσαλέα την εξ αποστάσεως εργασία.Η εξ αποστάσεως εργασία δεν μπορεί να ελεγχθεί αποτελεσματικά. Δεν μπορεί να ελεγχθεί ούτε κατ’ ελάχιστο. Έτσι δίδετε η δυνατότητα για ακραία εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού.

Πρόταση είναι να υπάρξει άμεσος κρατικός σχεδιασμός  για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών. Δημιουργία δικλείδων  ασφαλείας με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Αυτό μπορεί να επέλθει μέσο του αυστηρού ελέγχου των επιχειρήσεων και τις βεβαίωσης υπέρογκων ποινών για τυχόν παραβάσεις.

Εν κατακλείδι η τηλεργασία δίνει ανεπανάληπτες δυνατότητες αλλά ενέχει και αμέτρητους κίνδυνους.

Γιατί,

Εσύ ξέρεις.

Κυπριώτης Χριστόφορος Δημήτριος