Το Συνδικάτο Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Πάτρας, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει τα εξής: "ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΗ 2020 ΣΤΙΣ 7.00 μμ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ  (Πλατεία Εθνικής Αντίστασης – πρώην Όλγας)

Συνάδελφοι οικοδόμοι και εργαζόμενοι στις κατασκευές, δίνουμε τη μάχη μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες για να υπερασπιστούμε την υγεία και τα δικαιώματα μας.

Περνάμε στην αντεπίθεση για νέες κατακτήσεις.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, εν μέσω οικονομικής κρίσης του συστήματος, καμία αστική κυβέρνηση, όποιας απόχρωσης κι αν είναι δε θέλει ούτε μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει ακέραια την ευθύνη που η υγεία η δική μας και των οικογενειών μας βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, γιατί έκανε κουρελόχαρτο όλα τα πρωτόκολλα της υγείας, ώστε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών στον τουρισμό, τις μεταφορές, τα ξενοδοχεία. 

Δεν πήρε μέτρα που να βελτιώνουν ουσιαστικά την κατάσταση στα μέσα μεταφοράς, στα νοσοκομεία, στο χώρο της υγείας γενικότερα. Τα κενά και οι μεγάλες ελλείψεις παραμένουν και αφήνουν τη ζωή των εργαζομένων ανοχύρωτη.

Την ίδια στιγμή, η εργοδοτική ασυδοσία με τα ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας δίνει και παίρνει με την ανοχή της κυβέρνησης. Δεν ήταν λίγοι οι χώροι εργασίας που το κλιμάκιο του ΕΚΠ διαπίστωσε την έλλειψη προστασίας της υγείας των εργαζομένων.

Το ίδιο γίνεται και στα σχολεία. Η ΝΔ θέλει να παρουσιάσει ότι ενδιαφέρεται δήθεν για την ασφάλεια της υγείας των μαθητών που όμως την περιορίζει αποκλειστικά στην αναγκαία χρήση της μάσκας, αρνούμενη κάθε άλλο μέτρο πραγματικής προστασίας της υγείας των παιδιών μας. 

Ενώ, όλη αυτή την περίοδο μοίρασε εκατομμύρια ευρώ στους μεγαλοεπιχειρηματίες, τους μαθητές που αγωνίζονται για ασφαλή σχολεία, με λιγότερους μαθητές ανά τάξη, προσλήψεις καθηγητών κ.ά., τους συκοφαντεί ότι είναι «αρνητές της μάσκας» για να κρύψει ότι αυτά που ζητάνε οι μαθητές προϋποθέτουν κρατική χρηματοδότηση που τώρα κατευθύνεται στις τσέπες των λίγων.

Συνάδελφοι, έχουμε γνώση όμως και πείρα από την προηγούμενη καπιταλιστική κρίση πως όποια οπισθοχώρηση γίνεται από τους εργαζόμενους, τόσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα. Ο δρόμος του αγώνα είναι η λύση για να υπερασπιστούμε τις ζωές μας και τα δικαιώματά μας. 

Δυναμώνουμε το Συνδικάτο μας, με νέες εγγραφές.

Παίρνουμε μέρος στη δράση του.

Διεκδικούμε:

  • Άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας – Πρόνοιας, δωρεάν για όλους.
  • Επίταξη των ιδιωτικών δομών Υγείας για να αντιμετωπιστούν άμεσα ζητήματα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
  • Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας.
  • Άμεσα μέτρα οικονομικής στήριξης των ανέργων και των οικογενειών τους.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, που συρρίκνωσαν συντάξεις και αύξησαν τα όρια ηλικίας.
  • Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.
  • Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα.
  • Κατώτερο μεροκάματο στα 45 ευρώ μικτά για ανειδίκευτους χωρίς τριετίες. 
  • Να μην υπάρχει καμιά καθυστέρηση πληρωμών. 
  • Να σταματήσει το ξεχαρβάλωμα των ωραρίων, η δουλειά τα Σαββατοκύριακα. Καμιά υποχώρηση από το 5ήμερο, 7ωρο. 
  • Να μπει τέλος στο κλέψιμο και το παζάρι των ενσήμων, να ισχύει το: κάθε μέρα εργασίας να είναι και μέρα ασφάλισης. 

Δίνουμε μαζικά το παρών στο συλλαλητήριο των ταξικών συνδικάτων την Τρίτη 13 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας (Πλατεία Εθνικής Αντίστασης), για να δώσουμε την απάντηση που πρέπει.