Η χθεσινή εικόνα από την πανδημία του κορωνοϊού στην χώρα έφερε ένα θλιβερό ρεκόρ θανάτων καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 13 θανάτους.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου, ο αριθμός αυτός αφορά θανάτους του διημέρου, καθώς υπάρχουν το Σαββατοκύριακο κάποιες καθυστερήσεις ως προς την ενημέρωση από ορισμένες μονάδες και δομές.

«Κάποιες δομές καθυστερούν να δώσουν τους θανάτους και λόγω σαββατοκύριακου. Βέβαια ο αριθμός των θυμάτων είναι μεγάλος», ανέφερε η κα. Κοτανίδου.

Στο 75% η πληρότητα στις ΜΕΘ

Η καθηγήτρια, μιλώντας στο Mega αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ, τονίζοντας πως στην Αττική μόνο, οι κλίνες είναι γεμάτες στα τρία τέταρτα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα η πληρότητα είναι στο 20 με 25%.

«Οι άδειες κλείνες φτάνουν στις 30-32 από το σύνολο των 122 που υπάρχουν στην Αττική, την ώρα που στην υπόλοιπη χώρα η πληρότητα φτάνει στο 20-25%», είπε η κα. Κοτανίδου, που σημείωσε πως «συνήθως στις εντατικές η πληρότητα φτάνει στο 95%».

Για την κρισιμότητα της κατάστασης στις ΜΕΘ στην Αττική, μίλησε και ο Χ. Γώγος. «H κατάσταση είναι επιβαρυμένη στην Αττική καθώς υπάρχει χαμηλή διαθεσιμότητα», ωστόσο στην υπόλοιπη Ελλάδα όπως είπε η εικόνα είμαι καλύτερη.

Στους 449 οι νεκροί, 93 διασωληνωμένοι

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του ΕΟΔΥ, οι νεκροί μετά τους 13 που ανακοινώθηκαν χθες, φτάνουν τους 449 στην χώρα, ενώ οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ είναι 93. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 26 (28.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 91.4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 238 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.