Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την αποκατάσταση των προβλημάτων που προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση των προηγούμενων ημερών στο Κέντρο Υποδοχής του Καρά Τεπέ στη Λέσβο.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης διαβεβαίωσε με tweet πως οι εργασίες στο Καρά Τεπέ, προχωρούν κανονικά ενώ σημείωσε ότι προτεραιότητα του υπουργείου παραμένει η δημιουργία νέας κλειστής ελεγχόμενης δομής στη Μυτιλήνη.

«Αντιμετωπίσαμε με ταχύτητα τα προβλήματα που δημιούργησε η ισχυρή βροχόπτωση. Οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών προχωρούν, όπως και τα έργα για την προστασία της δομής εν όψει χειμώνα» σημειώνει σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο υπουργός για τις ζημιές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία.

Προσθέτει εξάλλου ότι προτεραιότητα του υπουργείου παραμένει «η δημιουργία νέας κλειστής ελεγχόμενης δομής στη Μυτιλήνη».

Μηταράκης: Αυτονόητα τα προβλήματα
Με δήλωσή του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, χαρακτήρισε αυτονόητα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο Καρά Τεπέ.

Όπως σημείωσε «η χθεσινή δυνατή και παρατεταμένη για πολλές ώρες βροχόπτωση αποτέλεσε την αιτία για: α) Τη συγκέντρωση λιμναζόντων υδάτων σε τρεις από τις 15 συνολικά οριοθετημένες περιοχές της δομής και β) Την πλημμύρα σε 80 από τις 1.100 σκηνές που υπάρχουν, σήμερα, εντός της δομής».

Ο υπουργός τόνισε πως «αυτονόητα μια προσωρινή δομή που κατασκευάστηκε σε λίγες ημέρες θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Προβλήματα, όμως, τα οποία άμεσα αντιμετωπίζονται».

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, «οι υπηρεσίες του υπουργείου που επιχειρούν στο πεδίο, σε συνεργασία με εθελοντές της Κοινωνίας των Πολιτών, έχουν ήδη προχωρήσει σε:

Μεταφορά των διαμενόντων σε σκηνές που πλημμύρισαν, σε κοινόχρηστους χώρους, όπου και θα παραμείνουν μέχρι νεωτέρας.
Αποκατάσταση ή κατάργηση των 80, περίπου, σκηνών που επηρεάστηκαν, καθώς ήδη έχουν αποχωρήσει 2.500 διαμένοντες από την προσωρινή δομή και θα αποχωρήσουν επιπλέον 1.300 για μετεγκατάσταση στο εξωτερικό.
Διανομή αδιάβροχων καλυμμάτων προκειμένου να ενισχυθούν οι οροφές των σκηνών.
Επισήμανση των σημείων, όπου θα επικεντρωθούν τα έργα αποστράγγισης.

‘Αλλωστε, σημειώνεται, τα έργα διαχείμασης βρίσκονται σε εξέλιξη από την πρώτη στιγμή. Η αποτελεσματικότητα των πρώτων έργων υποδομής και προστασίας αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το συντριπτικό ποσοστό της δομής δεν επηρεάστηκε από την βροχόπτωση».

Ας σημειωθεί εδώ ότι «το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου κατέθεσε σχετικό Τεχνικό Δελτίο συνολικού ποσού 5.580.000 ευρώ στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί και άμεσα θα υλοποιηθούν τα έργα. Τα έργα χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, «μετά τον εμπρησμό στη Μόρια, η κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία και τη δημόσια ασφάλεια. Ανταποκρίθηκε σε ελάχιστο χρόνο, ενώ έργα υποδομής και προστασίας βρίσκονται σε εξέλιξη από την πρώτη στιγμή».

Και κατέληξε ο κ. Μηταράκης: «Οι χθεσινές ζημιές καταδεικνύουν την ανάγκη άμεσης υλοποίησης του έργου της νέας κλειστής/ελεγχόμενης δομής. Δομή που θα προσφέρει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, σύγχρονες εγκαταστάσεις και περισσότερη ασφάλεια».

Έκκληση και βοήθεια της Ύπατης Αρμοστεία ενόψει του χειμώνα
Ένα μήνα μετά τις φωτιές στο ΚΥΤ Μόριας, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προειδοποιεί για την επιδείνωση των συνθηκών με την έλευση του χειμώνα ότι χρειάζεται επείγουσα δράση και βελτιώσεις για να αποφευχθεί η επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης για τους περίπου 7.800 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που διαμένουν στη δομή έκτακτης ανάγκης στον Καρά Τεπέ.

«Οι ψυχρότερες καιρικές συνθήκες και η έλευση του χειμώνα θα δυσχεράνουν κι άλλο τις δύσκολες συνθήκες για τους ανθρώπους εκεί. Υπάρχουν κρίσιμες ελλείψεις σε θέματα αποστράγγισης, ύδρευσης, αποχέτευσης, υγιεινής και ιατρικών υπηρεσιών, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν χωρίς καθυστέρηση» τονίζει η ανακοίνωση.

«Οι βαριές βροχοπτώσεις στις 8 Οκτωβρίου επιδείνωσαν την κατάσταση για τους διαμένοντες στη δομή έκτακτης ανάγκης. Κάποιοι είδαν τις σκηνές του να πλημμυρίζουν από τα νερά» αναφέρει. Η Υ.Α. βρέθηκε στο πλαίσιο της δράσης της για θέματα προστασίας προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση στη δομή μετά τις βροχοπτώσεις και διένειμε κατά προτεραιότητα μουσαμάδες στους ανθρώπους που οι σκηνές τους επηρεάστηκαν από τη βροχή. Οι ίδιοι οι πρόσφυγες κατέφυγαν επίσης σε προσωρινά μέτρα σκάβοντας αυλάκια για το νερό και λάκκους γύρω από τις σκηνές τους για να τις προστατέψουν από την πλημμύρα, καθώς δεν υπάρχει κατάλληλη αποστράγγιση σε ολόκληρη τη δομή.

«Οι συνθήκες διαβίωσης στη δομή εξακολουθούν να χρειάζονται επειγόντως βελτιώσεις» επισημαίνει.

Η Ύπατη Αρμοστεία και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει τις ελληνικές αρχές σχετικά με τους κινδύνους σε θέματα ασφάλειας στη νέα δομή, οι οποίοι απαιτούν την άμεση παρέμβασή τους: «Η περιοχή είναι εκτεθειμένη στον κίνδυνο πλημμύρας και τα καταλύματα σε σκηνές δεν είναι κατάλληλα εφοδιασμένα για να εξασφαλίσουν την αναγκαία προστασία από τα καιρικά φαινόμενα και τις χαμηλές θερμοκρασίες».

Μετά από αίτημα των αρχών και με στόχο να βοηθήσει στην ανθρωπιστική ανταπόκριση που συντονίζει η κυβέρνηση, η Υ.Α. εφοδιάζει χαλίκι για να μειωθεί ο κίνδυνος πλημμυρών στις περιοχές που υπάρχουν σκηνές και κοινοί χώροι. Καθώς ο καιρός γίνεται πιο κρύος και υγρός, παρέχουμε πακέτα με υλικό μόνωσης, παλέτες για τα δάπεδα και κόντρα πλακέ για τις οικογενειακές σκηνές.

Επιπλέον, η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει την ανησυχία της για το επικείμενο κλείσιμο των δομών του παλιού Καρά Τεπέ και του ΠΙΚΠΑ, οι μοναδικές εξαιρέσεις καταυλισμών στα ελληνικά νησιά με αξιόλογες συνθήκες διαβίωσης.

Μέχρι να εξασφαλιστούν πιο ολοκληρωμένες και αξιοπρεπείς λύσεις, η Ύπατη Αρμοστεία απευθύνει έκκληση στις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες θα εξακολουθούν να προσφέρουν προστασία και να καλύπτουν τις ιδιαίτερες ανάγκες των πλέον ευάλωτων προσφύγων.

Επικριτικά απαντά το υπουργείο Μετανάστευσης στην Ύπατη Αρμοστεία
Την ολοκλήρωση των «ανειλημμένων υποχρεώσεων και έργων υποδομής» στη νέα δομή του Καρά Τεπέ, στη Λέσβο, από την αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα ζητάει το υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, επιρρίπτοντας ευθύνες στο διεθνή οργανισμό για την εικόνα του καταυλισμού μετά τη χτεσινή βροχόπτωση.

Απαντώντας στις δηλώσεις της Ύπατης Αρμοστείας για ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης στο Καρά Τεπέ, το γραφείο Τύπου του υπουργείου σημειώνει ότι «στη δομή χρησιμοποιούνται σκηνές που δόθηκαν ως κατάλληλες από την Ύπατη Αρμοστεία και οι οποίες φέρουν το λογότυπό της».

Μάλιστα, συνεχίζει: «Στην κατεύθυνση της βελτίωσης των συνθηκών αυτών, αναμένουμε από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα την ολοκλήρωση των ανειλημμένων υποχρεώσεων και έργων υποδομής (παροχή συνεργείου τεχνικών για εργασίες, εργασίες στεγανοποίησης των σκηνών, αδιαβροχοποίηση ορόφων, εργασίες για την τοποθέτηση υπερυψωμένου ξύλινου πατώματος, εργασίες αποστράγγισης εδάφους με χρήση 3 άλφα- χαλίκι, μετακινήσεις οικίσκων, παροχή rubhalls) που έχει αναλάβει στη νέα δομή».

Προσθέτει δε ότι «ειδικά μετά τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η χθεσινή βροχόπτωση, προσβλέπουμε στην επιτάχυνση αυτών των έργων, που έχουν προφανή σημασία και προφανείς ανθρωπιστικές προεκτάσεις».

Επίσης, το γραφείο Τύπου του υπουργείου διευκρινίζει ότι την ολοκλήρωση λοιπών έργων υποδομής στη δομή «έχουν επωμιστεί διεθνείς οργανισμοί είτε ανθρωπιστικοί φορείς που δραστηριοποιούνται, σήμερα, εντός της δομής είτε περιλαμβάνονται στις παρεμβάσεις που έχουν ήδη εγκριθεί να πραγματοποιηθούν άμεσα από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου».

 

Αναφορικά με την έκκληση της Ύπατης Αρμοστείας για συνέχιση λειτουργίας των δομών για ευάλωτους στο δημοτικό χώρο του Καρά Τεπέ και στο πρώην ΠΙΚΠΑ, το υπουργείο απαντά ότι «αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να αποδοθούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. Και ούτε οι πρόσφυγες μπορούν να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης για να λειτουργούν δομές που πλέον δεν χρειάζονται».

Τέλος, το υπουργείο ζητάει την επιτάχυνση από την Ύπατη Αρμοστεία της απόδοσης «κατειλημμένων διαμερισμάτων» του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, ώστε να επιταχυνθεί η αποσυμφόρηση των νησιών, «καθώς και την υλοποίηση δράσεων που έχουμε ζητήσει για την ομαλή ένταξη των αναγνωρισμένων προσφύγων».

Μηταράκης: Στόχος το νέο ΚΥΤ να είναι έτοιμο ως το καλοκαίρι
Μιλώντας στον ρ/σ «Στο Νησί», ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου μίλησε για τις εργασίες αποσυμφόρησης και αναβάθμισης του τωρινού καταυλισμού στο Καρά Τεπέ και τα σχέδια για το νέο ΚΥΤ στη Λέσβο.

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι στόχος του υπουργείου με τις αναχωρήσεις και τις μετακινήσεις στη Γερμανία είναι μέχρι τα Χριστούγεννα ο αριθμός των διαμενόντων στο ΚΥΤ του Καρά- Τεπέ να είναι κάτω των 6.000. Παράλληλα εγκρίθηκαν τα έργα ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ για αναβάθμιση του προσωρινού ΚΥΤ.

«Το σημαντικό είναι μέσα στον Οκτώβριο να αποφασίσουμε και να καταλήξουμε για τη μόνιμη δομή, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι, ώστε να μην περάσουμε δεύτερο χειμώνα στον Καρά Τεπέ.

Στόχος είναι να παραμένουν για μικρό χρονικό διάστημα σε δομές στα νησιά οι αιτούντες άσυλο και συγκεκριμένα για 4 με 5 μήνες, τόνισε. «Μπορούμε να ελέγξουμε τις ροές και έχουμε διπλασιάσει την έκδοση αποφάσεων ασύλου» πρόσθεσε, ασκώντας κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Έχει γίνει πρόοδος στον διάλογο για τη νέα δομή» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός και πρόσθεσε ότι ο Δήμος Μυτιλήνης προτείνει την περιοχή του Καμμένου Δάσους για το νέο ΚΥΤ, πρόταση την οποία «περιμένουμε και επίσημα», σημειώνοντας ότι είναι καλό σημείο για τη δημιουργία του νέου ΚΥΤ.