Από 1η Σεπτεμβρίου 2020 μπορείτε να εγγραφείτε και διαδικτυακά στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος μέσω της πλατφόρμας εγγραφών του IFG: https://ifgrece.extranet-aec.com/extranet/

Επιλέξτε με βάση τις ανάγκες σας ανάμεσα στα διαδικτυακά μαθήματα (δείτε το πρόγραμμα εδώ) ή σε εκείνα που πραγματοποιούνται με κάθε ασφάλεια στις ειδικά διαμορφωμένες τάξεις του #IFG.

Επίσης, μπορείτε να παρακολουθήσετε ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται τις επόμενες ημέρες...

Δείτε αναλυτικά:

Ψηφιακή συνάντηση με τη συγγραφέα Leïla Slimani

Την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου στις 19.30, το Γαλλικό Ινστιτούτο υποδέχεται διαδικτυακά την Leïla Slimani (βραβείο Goncourt 2016 για το μυθιστόρημά της “Γλυκό τραγούδι”).

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί από το Auditorium Theo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος στο www.ifg.gr και στα κοινωνικά δίκτυα του Γαλλικού Ινστιτούτου, με ταυτόχρονη μετάφραση.

«Η επιδημία του κορωνοϊού τόνισε μια τάση: αγγίζουμε όλο και λιγότερο το δέρμα του άλλου», Leïla Slimani

Βραβευμένη με το σημαντικό λογοτεχνικό βραβείο Goncourt 2016 για το μυθιστόρημά της «Γλυκό τραγούδι», η συγγραφέας, κατά τη διάρκεια της καραντίνας κρατάει ημερολόγιο που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Le Monde, όπου διηγείται την καθημερινότητά της την εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μαζί της για όλα αυτά, αλλά και για το έργο της, θα συνομιλήσει ο Γρηγόρης Μπέκος, δημοσιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας.

Η Leïla Slimani

Γεννήθηκε το 1981 στη Ραμπάτ του Μαρόκου. Σπούδασε στο Παρίσι πολιτικές επιστήμες και επικοινωνία, και εργάστηκε ως δημοσιογράφος για το περιοδικό Jeune Afrique. Με τα βιβλία της έχει σημειώσει ρεκόρ πωλήσεων σε όλο τον κόσμο, έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές αλλά και τιμηθεί με το Βραβείο Goncourt, το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο στη Γαλλία.
Βιβλία της έχουν εκδοθεί στα ελληνικά, από τις εκδόσεις Ψυχογιός, Στερέωμα και Νήσος.

Συνέδριο: Γαλλία-Ελλάδα: χωροταξικός σχεδιασμός. Διασταυρούμενες ματιές

Είναι γεγονός ότι διανύουμε μια περίοδο στην οποία τα μοντέλα ανάπτυξης αλλάζουν και προσαρμόζονται σε νέες προκλήσεις και νέες απαιτήσεις για την ανάπτυξη τα οποία έχουν και επιπτώσεις στο χώρο. Μετά την εκδήλωση της πρόσφατης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η χωροταξία βρέθηκε αντιμέτωπη με νέα και κρίσιμα ζητήματα που συνδέονται αφενός με την ανάγκη αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της κρίσης και αφετέρου με τη χωροθετική ευελιξία που χρειάζεται η ενίσχυση τdης ανταγωνιστικότητας στην πορεία προς την ανάκαμψη.

Κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια πώς θα διαμορφωθεί ο ελληνικός χώρος την επόμενη 50ετία. Είναι όμως πολύ σημαντικό να υπάρξει η απαραίτητη προετοιμασία και πρόληψη ώστε ο ελληνικός χώρος, οι ελληνικές περιφέρειες, να είναι πιο ανταγωνιστικές και ελκυστικότερες, να χαρακτηρίζονται από χωρική δικαιοσύνη και να διασφαλίζονται συνθήκες χωρικής και κοινωνικής συνοχής, αφού, όπως είναι γνωστό, «το μέλλον δεν προβλέπεται αλλά προετοιμάζεται».

Υπό το πρίσμα αυτό και συγκεκριμένα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης ο χωροταξικός σχεδιασμός έχει καθοριστικό ρόλο.

Το Εργαστήριο Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διοργανώνει σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Πανεπιστήμιο Boulogne sur Mer, (ULCO), ημερίδα με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών (μεταξύ Ελλάδας – Γαλλίας) σε διάφορα θεματικά πεδία του χωρικού σχεδιασμού όπως, η διαχείριση του θαλάσσιου και παράκτιου χώρου, η σχέση της χωροταξίας με τις νέες τεχνολογίες και την κλιματική αλλαγή, κ.α..

Η ημερίδα αυτή μέσα από την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ Γαλλίας, η οποία διαθέτει μακρά παράδοση στα θέματα του χωρικού σχεδιασμού, και Ελλάδας, φιλοδοξεί να αναδείξει τη σημασία του χωρικού σχεδιασμού ως μέσου για την επίλυση των σύνθετων κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών ζητημάτων και στη δημιουργία μιας «νέας χωροταξικής σκέψης», στην κατεύθυνση επίλυσης των σημερινών προβλημάτων.

Επιστημονική Επιτροπή:

ΕΛ.: Ανέστης Γουργιώτης (Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Δημήτρης Σταθάκης
(Πρόεδρος Ελληνικού Κτηματολογίου), Γεώργιος Τσιλιμίγκας (Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο
Αιγαίου), Μάριος Χαϊνταρλής (Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)

ΓΑΛ.: Philippe Deboudt (Καθηγητής UCLO), Bernard Drobenko (Ομότιμος Καθηγητής TVES-ULCO),
Vincent Herbert (Καθηγητής TVES), Christophe Gibout (Καθηγητής ULCO, TVES)

Οργανωτική Επιτροπή:

Ανέστης Γουργιώτης (Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Μάριος Χαϊνταρλής
(Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Bernard Drobenko (Ομότιμος Καθηγητής
TVES-ULCO), Vincent Herbert (Καθηγητής TVES), Electre Mauche (IFG), Mohamed Rochdi (IFG)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διαδικτυακή μετάδοση από το Auditorium Theo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος στο www.ifg.gr.

Δείτε το Πρόγραμμα του Συνεδρίου

Διάλεξη του Éric Fassin: Κοινωνικές και σεξουαλικές σχέσεις στη μετανάστευση

Μετά την έμφαση που δόθηκε το 2019 στις εκπαιδευτικές όπως και στις οικονομικές και τις πολιτικές ανισότητες, στο πλαίσιο του κύκλου «Σύγχρονη σκέψη», το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος εμβαθύνει το 2020 στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πιο συγκεκριμένα στα σύνορα και στη μεταναστευτική διαδικασία.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο επιλέγει να εξετάσει αυτό το συγκεκριμένο πεδίο, από την οπτική του φύλου και πιο συγκεκριμένα της θέσης των γυναικών και των κοινοτήτων ΛΟΑΤΚΙ, κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Ενώ τα ΜΜΕ επικεντρώνονται, όσον αφορά στη μετανάστευση, στους άντρες και συγκεκριμένα στους νεαρούς ενήλικες, το καθεστώς του μετανάστη ή του πρόσφυγα τείνει να εκλαμβάνεται ως μία μοναδική εμπειρία, κοινή για όλα τα εκτοπισμένα άτομα. Εντούτοις, στα σύνορα και στο επίκεντρο των μεταναστευτικών διαδικασιών, επιβάλλεται η διαπίστωση ότι δεν είναι όλες και όλοι ίσοι.

Η κεντρική ιδέα του κύκλου «Φύλο και Μετανάστευση» είναι να τονίσει, στη διαδικασία της μετανάστευσης των γυναικών και των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ, τη θέση που τους επιβάλλεται από την κοινωνία και τη θέση που διεκδικούν.

Στην Ευρώπη, οι μεταναστεύσεις θεωρούνταν, εδώ και καιρό, ρητά ή σιωπηρά, ανδρικό ζήτημα. Επρόκειτο για μετανάστευση λόγω εργασίας, ιδιαίτερα στη βαριά βιομηχανία, για τους άγαμους άνδρες ή αυτούς που ήταν χωρίς οικογένεια. Δύο στοιχεία προέκυψαν και άλλαξαν τη μεταναστευτική λογική: από τη μία, η επανένωση της οικογένειας και από την άλλη, η μετανάστευση των γυναικών για εργασία, ιδιαίτερα στα επαγγέλματα οικιακής φροντίδας. Επιπλέον, από το 2000, ένας νέος πολιτικός λόγος τόνισε τη φυλετική διάσταση της μετανάστευσης: η «διαμάχη των πολιτισμών» αναμορφώθηκε ως μία εναντίωση μεταξύ των πολιτισμών που σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα. Τα σύνορα μεταξύ «των άλλων» και των «δικών μας» καθορίζονταν από την φυλετική δημοκρατία: «αυτοί» καθορίζονταν από τον σεξισμό και την ομοφοβία, ενώ «εμείς» θα είμασταν πάντα οι φεμινιστές και οι «gay-friendly». Αυτός ο λόγος δεν αποτελεί την αλήθεια των πραγμάτων, αλλά έχει μία επίδραση στην πραγματικότητα – ταυτόχρονα στους νομικούς μηχανισμούς σχετικά με το άσυλο και την μεταναστευτική υποκειμενικότητα. Δύο παραδείγματα μπορούν να το αποδείξουν: από τη μία, ο ξένος σύντροφος που οφείλει να αποδείξει την αληθινή του αγάπη, από την άλλη, τα άτομα που αιτούνται άσυλο λόγω διωγμών που σχετίζονται με το φύλο, το γένος και κυρίως τη σεξουαλικότητα και οφείλουν να αποδείξουν την σεξουαλική τους ταυτότητα.

Ο Éric Fassin είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris 8 Vincennes – Saint-Denis (Τμήμα μελέτης του Φύλου και τμήμα πολιτικής επιστήμης) και ερευνητής στο Εργαστήριο μελέτης του Φύλου και της Σεξουαλικότητας – LEGS, CNRS). Είναι επίσης επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Είναι κοινωνιολόγος που ασχολείται με τη δημόσια συζήτηση, και εργάζεται κυρίως πάνω στην πολιτικοποίηση των σεξουαλικών και φυλετικών ζητημάτων, τη διαθεματικότητα (intersectionnalité) αλλά και τη δημοκρατία, το λαϊκισμό και τις μειονότητες.

Ως δεύτερος συγγραφέας των τεσσάρων τόμων σχετικά με την γαλλική πολιτική μετανάστευσης, που δημοσιεύτηκαν από τον οργανισμό Cette France-là (2009-2012), δημοσίευσε κυρίως τα «Le sexe politique. Genre et sexualité au miroir transatlantique, (εκδ. EHESS, 2009), Démocratie précaire. Chroniques de la déraison d’État (La Découverte, 2012), Gauche : l’avenir d’une désillusion (Textuel, 2014) και το Populisme : le grand ressentiment (Textuel, 2017, μεταφράσεις σε τούρκικα, ισπανικά, γερμανικά, ιταλικά, πορτογαλικά – και προσεχώς : αγγλικά). Εν αναμονή προετοιμασίας: Le genre français (La Découverte, 2020).

Πληροφορίες

  • Διαδικτυακή μετάδοση από το Auditorium Theo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος στο ifg.gr και στα κοινωνικά δίκτυα του Γαλλικού Ινστιτούτου.
  • Ταυτόχρονη μετάφραση

Επαναλειτουργία της βιβλιοθήκης Octave Merlier

Από τις 8 Σεπτεμβρίου 2020 η Βιβλιοθήκη Octave Merlier προχωρά στη δεύτερη φάση της σταδιακής επαναλειτουργίας, ανοίγοντας στο κοινό με περιορισμένο ωράριο λειτουργίας και ΜΟΝΟ για την κυκλοφορία υλικού (δανεισμός και επιστροφή), ενώ παράλληλα συνεχίζεται η υπηρεσία του δανεισμού «Κατόπιν παραγγελίας» .

Ωράριο εξυπηρέτησης κοινού:
Τρίτη με Παρασκευή από τις 10.00 έως 17.00
Σάββατο από τις 9.00 έως τις 14.00

Για κρατήσεις και δανεισμό «Κατόπιν παραγγελίας»:

• Κάνετε αναζήτηση στον κατάλογο της Βιβλιοθήκης
www.mediatheque.gr και αν εμφανιστεί το υλικό που επιθυμείτε, ελέγξτε πρώτα αν είναι διαθέσιμο.
• Όταν είναι έτοιμη η λίστα σας, στείλτε την με email στο [email protected] ή πάρτε μας τηλέφωνο στο 210 33 98 650.
• Στη συνέχεια θα ενημερωθείτε για τη διαθεσιμότητα του υλικού και για την ημέρα παραλαβής του.
• Η παραλαβή των κρατήσεων θα γίνεται προς το παρόν στην είσοδο της Βιβλιοθήκης.

Για πρόσβαση στην αίθουσα της βιβλιοθήκης:

• Θα επιτρέπεται η είσοδος σε 10 μόνο αναγνώστες ταυτόχρονα, έχοντας την ή τις κάρτες μέλους.
• Δεν θα επιτρέπεται η πρόσβαση των μη-μελών στην είσοδο της βιβλιοθήκης.

Τι μπορώ να δανειστώ;

• Για το διάστημα που θα λειτουργεί ο δανεισμός «κατόπιν παραγγελίας» και το άνοιγμα της βιβλιοθήκης με περιορισμένο ωράριο, ο αριθμός των τεκμηρίων και η διάρκεια του δανεισμού θα διπλασιαστεί: 10 βιβλία, 4 CD & 8 DVD για 6 εβδομάδες.
• Τα βιβλία διατίθενται άμεσα προς κράτηση και δανεισμό, εφόσον έχουν περάσει 7 μέρες από την ημερομηνία επιστροφής.
• Δεν επιτρέπεται η χρήση του υλικού από άλλον αναγνώστη, χωρίς τη μεσολάβηση του ασφαλούς χρόνου καραντίνας του υλικού

Οδηγίες για το κοινό

• Παρακαλούμε τα μέλη μας:
- να κάνουν κρατήσεις από τον κατάλογο, για την γρήγορη εξυπηρέτησή τους.
- να μην επισκέπτονται τη Βιβλιοθήκη εάν υπάρχει οποιοδήποτε σύμπτωμα ίωσης.
- να τηρούν τις μεταξύ τους αποστάσεις (2 μέτρα) κατά την αναμονή τους στην είσοδο της Βιβλιοθήκης.
- να χρησιμοποιούν απολυμαντικό χεριών κατά την είσοδο και την έξοδό τους και να φοράνε μάσκα σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψής τους

Tο Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδας συμμορφώνεται πλήρως με τις οδηγίες και τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ και σας ενημερώνουμε ότι εφαρμόζονται όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα παίρνοντας τις απαιτούμενες προφυλάξεις, ώστε να μην μπει σε κίνδυνο ούτε η δική σας υγεία, ούτε η υγεία των άλλων!

Μέτρα ασφαλείας για τους μαθητές του Γαλλικού Ινστιτούτου

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος εφαρμόζει με σχολαστικό τρόπο τα μέτρα προστασίας και τήρησης αποστάσεων σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

- Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για τους διδάσκοντες και τους μαθητές, στις αίθουσες διδασκαλίας και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, εκτός της αυλής.

- Για την είσοδο στο Ινστιτούτο είναι απαραίτητη, πέραν του ελέγχου ασφαλείας, και η θερμομέτρηση.

- Στα κομβικά σημεία του Ινστιτούτου υπάρχουν αντισηπτικά χεριών που μπορούν να χρησιμοποιούν οι επισκέπτες. Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε συχνά τα αντισηπτικά ή να πλένετε συχνά τα χέρια σας, κυρίως μετά τα διαλείμματα, πριν την επιστροφή στην αίθουσα. 

Το προσωπικό μας βρίσκεται στους χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου ώστε να επιβλέπει και να φροντίζει για την τήρηση όλων των προαναφερόμενων μέτρων.

Επιπλέον μέτρα ασφαλείας για τους μαθητές του Γαλλικού Ινστιτούτου :

  • Για τους ανήλικους μαθητές (παιδιά & έφηβους) : επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε ένα γονέα για να συνοδεύσει το(α) παιδί(α) του και να το(α) παραλάβει από τον εσωτερικό χώρο του Ινστιτούτου.
  • Παρακαλούμε να σεβαστείτε την ειδική σήμανση που έχει τοποθετηθεί ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση των αποστάσεων.
  • Οι αίθουσες διδασκαλίας απολυμαίνονται και αερίζονται πριν και μετά από κάθε μάθημα.
  • Απαγορεύεται στους γονείς να περιμένουν το(α) παιδί(α) τους έξω από τις αίθουσες (στους ορόφους) με εξαίρεση κάποιες περιπτώσεις. Επιτρέπεται μόνο ένας γονέας να παραλαμβάνει το(α) παιδί(α) του από την αίθουσα στα μαθήματα για παιδιά κάτω των 7 ετών.
  • Τα διαλείμματα των τάξεων γίνονται διαδοχικά, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός στην αυλή και την καφετέρια.