Μια εντυπωσιακή κρεμαστή πεζογέφυρα για πεζούς -η μακρύτερη στον κόσμο- θα αποτελεί σε λίγο διάστημα έναν ακόμη πόλο έλξης για ντόπιους και τουρίστες στην Πορτογαλία.

Μετά την εκπληκτική γυάλινη γέφυρα, που ολοκληρώθηκε πριν από έναν μήνα στη νότια Κίνα, η 516 Arouca -όπως λέγεται η πεζογέφυρα στην Πορτογαλία επειδή έχει μήκος 516 μ. και βρίσκεται στην πόλη Αρούτσα, περίπου μία ώρα απόσταση από το Πόρτο- θα εγκαινιαστεί εντός του φθινοπώρου, προσφέροντας στους επισκέπτες της μια ανεπανάληπτη εμπειρία με θέα στον καταρράκτη Αγκιέιριας και το φαράγγι Πάιβα, πόλο έλξης για τους λάτρες των extreme sports.


Ponte suspensa 516 Arouca

Πρόκειται για μια θιβετιανού στιλ κρεμαστή γέφυρα, που κατασκευάστηκε με παραδοσιακά υλικά και όχι από τρισδιάστατο εκτυπωτή, όπως εκείνη στη Σαγκάη. Τη συγκρατούν ατσάλινα καλώδια από δύο πυλώνες σχήματος V, ενώ από κάτω περνά ο ποταμός Πάιβα. Οι επισκέπτες θα χρειάζονται περίπου 10 λεπτά για να τη διασχίζουν αν κάνουν στάσεις για selfies και αρκετά λιγότερα με κανονικό βηματισμό.

Την πεζογέφυρα σχεδίασε το πορτογαλικό αρχιτεκτονικό γραφείο Itecons και χρειάστηκαν τρία χρόνια μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής της τον περασμένο Ιούλιο. «Η γέφυρα αυτή αποβλέπει στο να προσελκύσει το ενδιαφέρον διαφόρων τύπων ανθρώπων, από γνώστες της μηχανικής μέχρι λάτρες της φύσης και της περιπέτειας», αναφέρει ο δήμος της περιοχής.

Η Arouca 516 απέσπασε τον τίτλο της μακρύτερης κρεμαστής πεζογέφυρας στον κόσμο από τη μήκους 494 μέτρων γέφυρα Charles Kuonen, που εγκαινιάστηκε προ τριετίας στην Ελβετία.