Τις προτάσεις του για μια ουσιαστική αναδιάρθρωση και μεταρρύθμιση των σωφρονιστικού συστήματος και την μετατροπή των φυλακών από κολαστήρια σε αναμορφωτήρια με την πραγματική έννοια του όρου, παρουσίασε ο Αχαιός βουλευτής της ΝΔ (Δικηγόρος – καθηγητής Εγκληματολογίας) Άγγελος Τσιγκρής, κατά την εισήγησή του στη Βουλή η οποία έγινε στο πλαίσιο της σύνταξης της Ετήσιας Έκθεσης της Βουλής για το σωφρονιστικό μας σύστημα.

Αυτό που ανάμεσα στα άλλα τόνισε στην πολυσέλιδη έκθεση του ο Αχαιός βουλευτής και ειδικός επιστήμονας Άγγελος Τσιγκρής, ήταν ότι "πρέπει να δημιουργήσουμε φυλακές σωφρονισμού, ανθρωπισμού, επανακοινωνικοποίησης, εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης, δηλαδή "σχολεία μιας δεύτερης ευκαιρίας" για όλους τους κρατούμενους και όχι εστίες διαφθοράς, που ήταν οι φυλακές μέχρι και σήμερα."

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που παρέθεσε ο κ. Τσιγκρής, σύμφωνα με τα οποία, η Ελλάδα είναι το τέταρτο χειρότερο ανάμεσα στα 27 μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε καταδικαστικές αποφάσεις και μάλιστα για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση στα καταστήματα κράτησης και τα αστυνομικά κρατητήρια! 

Για να αναρωτηθεί έτσι ο Αχαιός βουλευτής: "Αν πράγματι οι φυλακές δείχνουν την ποιότητα του πολιτισμού μας, τι συμπέρασμα κάποιος θα βγάλει για τη χώρα που γέννησε τον πολιτισμό, με βάση αυτά τα στοιχεία;". 

Όπως είπε ο κ. Τσιγκρής θα πρέπει άμεσα να καταβληθεί μια πολύπλευρη προσπάθεια προκειμένου να μετατραπούν οι φυλακές της χώρας, από μέσο άσκησης εξουσίας, σε κέντρα πραγματικού σωφρονισμού και επανακοινονικοποίησης. 

Ο Αχαιός βουλευτής παρουσίασε αναλυτικά στη εισήγησή του τις παραμέτρους αυτής της προσπάθειας, που επιγραμματικά συνοψίζονται στα ακόλουθα σημεία: 

 1. Κατάργηση της έννοιας της εξατομικευμένης μεταχείρισης του κρατουμένου, που δημιουργεί ανισότητες και διακρίσεις εντός των καταστημάτων κράτησης και χωρίζει τους κρατουμένους κρατουμένων σε πρώτη- δεύτερη- τρίτη κατηγορία. 
 2. Μετατροπή της φυλακής, από έναν τόπο στέρησης της ελευθερίας, σε έναν τόπο ελεγχόμενης ελευθερίας, με γνώμονα ότι αυτοί οι άνθρωποι θα επιστρέψουν αύριο στην κοινωνία, στην συντριπτική τους πλειοψηφία μετά από 5-10 χρόνια. Όπως χαρακτηριστικά εξήγησε ο κ. Τσιγκρής: "Αν αυτούς τους κρατουμένους τους έχουμε κομματιάσει στη φυλακή, τους έχουμε τελειώσει, ψυχολογικά διαλύσει και του έχουμε κόψει κάθε δεσμό με την ελεύθερη κοινωνία, τότε είναι σίγουρο ότι αυτοί οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στη φυλακή με μεγαλύτερες ποινές και έτοιμοι για νέες μελλοντικές συνενοχές". 
 3. Παροχή εργασίας σε όλους, η οποία πέρα από ένα μικρό εισόδημα για τους κρατουμένους δημιουργεί και τις προϋποθέσεις για να ζουν έναν πιο συνδεδεμένο με τον ελεύθερο κόσμο βίο και να μην εθίζονται μονίμως στην αργία και την τεμπελιά. 
 4. Καθιέρωση σωφρονιστικής νομιμότητας, που σημαίνει πρόσβαση των κρατουμένων σε όλα τα συνταγματικά τους δικαιώματα.
 5. Ταξινόμηση των κρατουμένων κατά ομοειδείς κατηγορίες, σε ξεχωριστά για κάθε κατηγορία σωφρονιστικά καταστήματα, με βάση το αδίκημα και την ποινή που εκτίουν.
 6. Ένταξη της υγειονομικής περίθαλψης των σωφρονιστικών καταστημάτων και των κρατουμένων στο Ε.Σ.Υ.
 7. Προγράμματα απεξάρτησης για όλους τους τοξικοεξαρτημένους, από τη στιγμή μάλιστα που το 45% των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές είναι καταδικασμένοι για παραβίαση του νόμου περί ναρκωτικών. 
 8. Ενεργοποίηση των μέχρι σήμερα ανενεργών διατάξεων της σωφρονιστικής νομοθεσίας μας, περί εναλλακτικών ποινών (ημιελεύθερη διαβίωση, τμηματική έκτιση των ποινών, παροχή κοινωφελούς εργασίας, εργασία έξω από την φυλακή). 
 9. Ενίσχυση του θεσμού των αγροτικών φυλακών, που μπορούν να συμβάλουν στο Εθνικό Ακαθάριστο Προϊόν και κυρίως να κάνουν μια πιο συμβατή με το ελεύθερο περιβάλλον, ζωή του κρατουμένου.
 10. Προγράμματα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης των κρατουμένων σε όλες τις φυλακές, υπό την αιγία του Υπουργείου Παιδείας. 
 11. Εκπαίδευση των σωφρονιστικών υπαλλήλων, με τη δημιουργία της Σωφρονιστικής Ακαδημίας. 

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση των προτάσεών του ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. Άγγελος Τσιγκρής, σημείωσε εμφατικά: 

"Με τις παραπάνω αλλαγές, αν οι φυλακές δε γίνουν κοινωνικά ωφέλιμες, τουλάχιστον θα πάψουν να είναι βλαπτικές στην έκταση που ήταν μέχρι σήμερα!».


Ο Άγγελος Τσιγκρής για την έκθεση της Βουλής για τις φυλακές