Μαραθώνιος θα είναι ο αγώνας της διεθνούς κοινότητας για την καταπολέμηση της νόσου Covid- 19, όπως προειδοποιεί διακεκριμένη Ισπανίδα ιολόγος επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να φοράμε μάσκα τουλάχιστον για δύο χρόνια.

«Η καταπολέμηση της νόσου COVID-19 θα είναι «ένας μαραθώνιος», υπογραμμίζει η καθηγήτρια Μαργαρίτα ντελ Βαλ σχολιάζοντας την δραματική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα της.

Στην ιβηρική χώρα αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα της νόσου Covid- 19 με την ίδια να θεωρεί πως οι πολίτες έχουν χαλαρώσει και δεν τηρούν ευλαβικά τα μέτρα προστασίας.

«Στις περιοχές όπου τα κρούσματα αυξάνονται σημαντικά, οι πολίτες έγιναν πιο χαλαροί σε ότι αφορά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και τη χρήση μάσκας»,εξηγεί η Ισπανίδα ειδικός.

Η ίδια έστειλε το μήνυμα ότι μπορεί να χρειαστούν «δύο χρόνια» για να τεθεί υπό έλεγχο ο κορωνοϊός.

«Μέχρι τότε», όπως δήλωσε σε συνέντευξή της στο «MarketWatch», οι πολίτες ανά την υφήλιο θα πρέπει να ξέρουν ότι η μάσκα θα είναι μέρος της καθημερινής τους ζωής», τόνισε η Ισπανίδα καθηγήτρια.

Πρόσθεσε επίσης ότι ένα μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού θα φορά μάσκα «για δύο χρόνια».

«Θα το ξεπεράσουμε σε λίγα χρόνια, αλλά δεν χρειάζεται να περιμένουμε ότι θα τρέξουμε κατοστάρι», δήλωσε η επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας της Ισπανίας (CSIC) - Salud Global / Global Ηealth .

«Θα είναι μαραθώνιος», υπογράμμισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Ισπανία είναι μέχρι σήμερα η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την νόσο Covid- 19 στην Ευρώπη.

Πλέον είναι υποχρεωτική η μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους ενώ οι συναθροίσεις περιορίζονται σε έξι άτομα.

Οι απόψεις της καθηγήτριας Ντελ Βαλ αντικατοπτρίζουν τις δηλώσεις του «Τσιόδρα των ΗΠΑ», καθηγητή Αντονι Φάουτσι, όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Η κορυφαία επιδημιολόγος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο «Facebook Live» ότι, ακόμη και αν το 80% των Αμερικανών εμβολιαστεί, «δεν πρόκειται να εξαλείψουμε την ανάγκη να είμαστε συνετοί και προσεκτικοί με τα μέτρα για τη δημόσια υγεία».