Στις πρόσφατες κρίσεις του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου ο Αχαιός Καθηγητής Απόστολος Καπρούλιας εκλέχθηκε στην ενότητα: «Η ιστορική πορεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας και Θεολογίας στο Ευρύτερο Θρησκευτικό και Πολιτισμικό Περιβάλλον (Ύστερη Αρχαιότητα-18ος αιώνας)». Να σημειωθεί εδώ ότι ο Απ. Καπρούλιας για τους περισσοτέρους του ακαδημαϊκού χώρου των φιλοσοφικών και των θεολογικών σπουδών, θεωρείται –λόγω της μικρής και μόνον ηλικίας του- «ανερχόμενη δύναμη» και πολλά υποσχόμενος στην φιλοσοφική και στην θεολογική έρευνα.

Άλλωστε, το βιογραφικό του, όπως και η θήτευσή του επί εικοσιπέντε και πλέον έτη ως επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Πατρών, συνιστούν αδιάψευστα εφαλτήρια/κριτήρια της επιστημονικής εξέλιξής του.

O Απόστολος Καπρούλιας είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής Αθηνών (Τμήμα Θεολογίας) και του Τμήματος Φιλοσοφίας της Σχολής Κοινωνικών & Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. Το 2007, κρίθηκε Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και το έτος 2017 Διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Μεταδιδάκτωρ στην Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία (Τμήμα Φιλοσοφίας-Παν/μιο Πατρών). Τα επιστημονικά ενδιαφέροντά του άπτονται της φιλοσοφικής και της χριστιανικής Ηθικής και Ανθρωπολογίας.  Έχει συγγράψει πέντε βιβλία και περισσότερα από τριάντα επιστημονικά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά με κριτές. Είναι Καθηγητής (ΣΕΠ) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στο ΜΠΣ «Ορθόδοξη Χριστιανική Θεολογία και Θρησκευτικός Πλουραλισμός» από το 2010, ενώ είναι και υπεύθυνος του τομέα Εκπαίδευσης του Ιδρύματος Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού (Ι.Ε.Θ.Π. Πάτρας).