Για "άλλη μια προκλητική ενέργεια από πλευράς της Τουρκίας" έκανε λόγο ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφερόμενος στο θέμα της Αμμοχώστου. Συγκεκριμένα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υποστήριξε ότι "πρόκειται για άλλη μια προκλητική ενέργεια που παραβιάζει τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και συγκρούεται με το πρόσφατο κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε.".

Όπως είπε ο ίδιος, "η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, αλλά και με χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού καταδίκασε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο αυτή την απόφαση της Τουρκίας. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στη διάρκεια της οποίας εξέφρασε τη στήριξή του στην Κυπριακή Δημοκρατία και στις ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει για το θέμα αυτό. Ένα είναι βέβαιο: η Τουρκία οφείλει να κάνει ένα βήμα πίσω. Αν δεν το κάνει, το θέμα θα απασχολήσει τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης-16ης Οκτωβρίου 2020, καθώς θα τεθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και, φυσικά, την Ελλάδα.

«Επιδιώκουμε την επίλυση της μόνης διαφοράς που έχουμε με το διάλογο και καλούμε την Τουρκία να προχωρήσουμε στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών» είπε ο κ. Πέτσας ωστόσο πρόσθεσε πως «δεν θα αφήσουμε τις προκλήσεις που αφορούν το Κυπριακό να περάσει έτσι. Είναι θέμα ευρωτουρκικών σχέσεων. Αν η Τουρκία δεν κάνει πίσω θα το βρει μπροστά της».

«Η Ευρώπη προσφέρει καρότο και μαστίγιο. Η Τουρκία καλείται να επιλέξει» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στην επιβολή κυρώσεων για τις τουρκικές προκλήσεις.