Πριν από δύο μήνες ο Ίκερ Κασίγιας ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τα γήπεδα. Ο Ισπανός τερματοφύλακας υπήρξε ένας από τους κορυφαίους που ανέδειξε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ο ίδιος μιλώντας στο "France Football" αναφέρθηκε στην απόφασή του να "κρεμάσει τα γάντια" του: "Δεν ήταν μια δύσκολη απόφαση γιατί δεν ήμουν εγώ, αυτός που την έλαβε! Με ανάγκασαν οι περιστάσεις, δεν είχα άλλη επιλογή. Ωστόσο, πριν από την καρδιακή προσβολή, είχα ήδη σκεφτεί ότι θα παίξω ακόμη για 1-2 χρόνια. Λογικά, κάθε ημέρα με έφερνε και λίγο πιο κοντά στην αποχώρηση από τον αθλητισμό, αλλά η καριέρα μου δεν τελείωσε όπως θα ήθελα. Με πληγώνει. Ωστόσο, με μία δεύτερη σκέψη, δεν ήταν ένας σοβαρός τραυματισμός που με ανάγκασε να αποχωρήσω, αλλά κάτι πολύ σοβαρό, το οποίο, ευτυχώς, ξεπέρασα. Πρέπει να είμαι ευγνώμων γιατί είχα μια επιτυχημένη καριέρα, φτιαγμένη από μαγικές στιγμές, που ήταν περισσότερες από τις στενάχωρες".

Κληθείς να εντοπίσει την διαφορά ενός καλού και ενός σπουδαίου τερματοφύλακα, ο Κασίγιας, είναι σαφής: "Ο σπουδαίος τερματοφύλακας είναι αυτός που σου δίνει ασφάλεια. Αυτό λέει κάθε αμυντικός, πάνω απ' όλα θέλει ο τερματοφύλακας να μεταφέρει ένα αίσθημα ασφάλειας. Υπάρχουν πολλοί καλοί τερματοφύλακες. Μπορούν να κάνουν υπέροχες αποκρούσεις και να είναι καλοί στο παιχνίδι με τα πόδια. Αλλά εάν δεν στείλουν μηνύματα ασφαλείας στους αμυντικούς τους, αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν λειτουργεί καλά".

Όσο γι' αυτούς που ξεχωρίζει, ο Κασίγιας, δεν δίστασε να μιλήσει με ονόματα: "Είμαι πολύ κλασικός, οπότε θα έλεγα τον Νόϊερ, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι είμαι οπαδός του Τζίτζι (σ.σ. Μπουφόν), ακόμη κι εάν παίζει λιγότερο. Όταν το κάνει, μένει σε πολύ υψηλό επίπεδο. Μου αρέσουν επίσης οι Κουρτουά, Ομπλακ, Τερ Στέγκεν και Άλισον".

Μιλώντας, τέλος, για το γεγονός ότι επελέγη από το γαλλικό περιοδικό ως ένας από τους κορυφαίους δέκα τερματοφύλακες όλων των εποχών, ο Κασίγιας, σχολίασε: "Για εμένα, αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό. Όταν είσαι μικρός, έχεις όνειρα, ελπίζεις να τα πετύχεις και να γίνεις μέρος της Ιστορίας του αθλήματος. Νιώθω ότι έχω πετύχει. Η συμμετοχή μου στον κατάλογο των κορυφαίων δέκα τερματοφυλάκων στην Ιστορία, μου θυμίζει ότι τα όνειρά μου πραγματοποιήθηκαν. Όμως, όταν σκέφτομαι όλους εκείνους που, στην πραγματικότητα, είναι θρύλοι για εμένα, βλέποντας τον εαυτό μου στο πλευρό τους με κάνει να νιώθω λίγο ντροπή. Είναι αλήθεια ότι πέτυχα σπουδαία πράγματα στο ποδόσφαιρο, ότι ήμουν ένας από τους καλύτερους εδώ και πολύ καιρό. Ωστόσο, το ξέρω ότι, κοιτάζοντας προσεκτικά, λίγοι από εμάς είχαν μια καριέρα σαν τη δική μου".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ