Με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών από επιτήδειους, οι οποίοι με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα αποσπούν - κυρίως από ηλικιωμένους - χρηματικά ποσά, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας συμβουλεύει τους πολίτες:

  • να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ή επικοινωνούν τηλεφωνικά μαζί σας, ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή τράπεζας ή επιχείρησης για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος (βλάβη ηλεκτρικού ρεύματος, ανελκυστήρα, βλάβη σε υπολογιστή, λογισμικό web banking κ.λπ.), εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει,
  • να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν σας τηλεφωνούν άγνωστοι και προσπαθούν να σας πείσουν ότι έχει διαπιστωθεί βλάβη στο λογισμικό του υπολογιστή σας ή απαιτείται αναβάθμιση και ζητούν απομακρυσμένη πρόσβαση σε αυτό
  • να μην δέχεστε εγκατάσταση στον υπολογιστή σας αγνώστων εφαρμογών και να μην δίνεται τηλεφωνικά ή με sms το όνομα χρήστη και τους κωδικούς χρήσης υπηρεσιών web – banking ( ibank κλπ)
  • επισημαίνεται ότι οι Δημόσιες Υπηρεσίες, οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις δεν τηλεφωνούν και δεν στέλνουν υπαλλήλους τους σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους για να ζητήσουν από πολίτες, κωδικούς web banking ή απομακρυσμένη πρόσβαση σε υπολογιστή σας
  • σε αυτές τις περιπτώσεις πάντα να επιδιώκετε ΠΑΝΤΑ οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με την Δημόσια Υπηρεσία - τράπεζα- επιχείρηση προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται,
  • η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι ή σας έχουν υποδείξει να καλέσετε,
  • να μην πείθεσθε από μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από φερόμενη τράπεζα, στο οποίο τηρείτε λογαριασμό, με το οποίο σας ζητείται να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, αριθμός λογαριασμού και πιστωτικής κάρτας κλπ)
  • να επικοινωνείτε πάντα εσείς με την τράπεζά σας, στο επίσημο και δημοσιευμένο τηλεφωνικό της δίκτυο
  • να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.),
  • να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Διαδικτυακές απάτες (απάτες με πιστωτικές κάρτες )

Η χρήση πιστωτικών καρτών στο Διαδίκτυο, για τη διεκπεραίωση πάσης φύσεως συναλλαγών (π.χ. μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου), έχει δημιουργήσει νέες δυνατότητες για τη διάπραξη εγκλημάτων. Η μη αυτοπρόσωπη παρουσία του αγοραστή και η άγνωστη ταυτότητα του πωλητή (ή υποψήφιου απατεώνα) έχουν συμβάλει στην αύξηση των περιπτώσεων απάτης, με την χρήση πιστωτικών καρτών στο Διαδίκτυο.

Οι απάτες αυτής της μορφής πραγματοποιούνται με την αλίευση (phising) στο διαδίκτυο των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και κυρίως στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, προκειμένου να επιτευχθεί η παράνομη μεταφορά χρημάτων σε λογαριασμούς μελών τους που βρίσκονται στην Ελλάδα ή οι χρεώσεις πιστωτικών καρτών πολιτών μέσω του διαδικτύου για αγορές διάφορων προϊόντων. Αυτή η μέθοδος πραγματοποιείται κυρίως ως ακολούθως:

- Είτε κάποιος κακόβουλος χρήστης του διαδικτύου δημιουργεί μια πλασματική ιστοσελίδα και με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει να συγκεντρώνει στοιχεία κι αριθμούς πιστωτικών καρτών χρηστών του διαδικτύου, οι οποίοι έχοντας εξαπατηθεί, νομίζουν ότι πρόκειται για κάποιο διαδικτυακό κατάστημα και κάνουν τις αγορές τους.

- Είτε επιτήδειοι καταφέρνουν να αποκτούν φυσική πρόσβαση στα στοιχεία πιστωτικών καρτών πολιτών, σημειώνοντας αυτά και εν συνεχεία τα χρησιμοποιούν σε διαδικτυακές αγορές, καθώς για τις αγορές αυτές δεν είναι απαραίτητη η φυσική κατοχή της πιστωτικής κάρτας, παρά μόνο τα στοιχεία αυτής.

- Είτε οι χρήστες του διαδικτύου δίνουν οι ίδιοι άθελά τους τα στοιχεία σε κακόβουλους χρήστες του διαδικτύου. Ειδικότερα, ο ανυποψίαστος πολίτης λαμβάνει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από Πιστωτικό Ίδρυμα, στο οποίο τηρεί λογαριασμό, με το οποίο του ζητείται να συμπληρώσει τα στοιχεία του (ονοματεπώνυμο, αριθμός λογαριασμού και πιστωτικής κάρτας κλπ), για λόγους π.χ. ενημέρωσης των αρχείων της τράπεζας, ειδάλλως ο λογαριασμός του θα κλείσει. Το μήνυμα, μέσω υπερσυνδέσμου, τους οδηγεί σε μια πλασματική ιστοσελίδα της τράπεζας, με αποτέλεσμα ο πολίτης να πείθεται και να χορηγεί τα επίμαχα στοιχεία.

Για περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr) στην ενότητα Οδηγός του Πολίτη.