Με πλήρη τα μέτρα προστασίας από τον covid-19 θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο η λαϊκή αγορά στην Κάτων Αχαγιά, επί της οδού Φλέμινγκ.

Ήδη το τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Δυτικής Αχαΐας προχώρησε σε κλήρωση ώστε η λαϊκή να δουλέψει με το 50% του δυναμικού της και με αποστάσεις πέντε μέτρων ανάμεσα στους πάγκους, ώστε να ικανοποιηθεί, κατά το δυνατόν, η ανάγκη αποφυγής συνωστισμών.
Για την ακρίβεια στη λαϊκή του Σαββάτου θα εργαστούν 15 αδειοδοτημένοι παραγωγοί και 2 έμποροι, η δε σχετική λίστα κοινοποιήθηκε στις αστυνομικές αρχές ώστε να διενεργηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι.
Ταυτόχρονα από το Δήμο υπενθυμίζονται και πάλι όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα για τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς, όπως είναι η τήρηση των αποστάσεων, η χρήση της μάσκας και η αποφυγή συνωστισμών

Tα μέτρα

Λαμβάνοντας υπόψη την Αριθμ.Δ1α/ΓΠ.23451 σε αντικατάσταση της Δ1α/ΓΠ.οικ.62421/05-10-2020 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ Β΄ 4385), σας ενημερώνουμε ότι για το χρονικό διάστημα από 06.10.2020 έως και 12.10.2020 επιτρέπεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών της παραγράφου 9 του άρθρου 2 του Ν. 4497/2017 στην Π.Ε. Αχαϊας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 4 περιπ. α, β και γ της ως άνω Κ.Υ.Α., ως ακολούθως:

1. Σε κάθε λαϊκή αγορά από τους πωλητές (παραγωγοί και επαγγελματίες) που δραστηριοποιούνται σε αυτήν, σύμφωνα με την άδειά τους, συμμετέχουν πωλητές σε ποσοστό 50%.

2. Οι φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών δημοσιοποιούν πίνακα με τους συμμετέχοντες, κάθε φορά, πωλητές (παραγωγούς και επαγγελματίες) στις λαϊκές αγορές ευθύνης τους.

3. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε πέντε (5) μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο κενό – ελεύθερο από αντικείμενα.

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι πωλητές (επαγγελματίες και παραγωγοί), προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος διασποράς του Κορωναιού στη κοινότητα, υποχρεούνται να εφαρμόζουν αυστηρά τα κάτωθι:
● Να φορούν κατά τις συναλλαγές τους και καθ’ όλη την διάρκεια παραμονής τους στο χώρο της λαϊκής αγοράς υγειονομική μάσκα και γάντια μιας χρήσης.
● Να τοποθετούν σε εμφανές σημείο του πάγκου τους δοχείο με εγκεκριμένο αντισηπτικό υγρό.

Tα ανωτέρω αναφερόμενα ισχύουν έως ότου υπάρξει νεότερη απόφαση. Επισημαίνεται ότι η απόφαση για την πλήρη αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών λαμβάνεται από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων.
Σε περίπτωση παράβασης της περ. γ΄της παρ. 4 της ως άνω Κ.Υ.Α. επιβάλλονται για αμφότερους τους πωλητές στην πρώτη παράβαση διοικητικό πρόστιμο χιλίων πεντακοσίων (1.500€) ευρώ και αναστολή δραστηριότητας σε οποιαδήποτε λαϊκή αγορά για δέκα πέντε (15) ημερολογιακές ημέρες, και στη δεύτερη παράβαση διοικητικό πρόστιμο τριών χιλιάδων (3.000€) ευρώ και αναστολή δραστηριότητας σε οποιαδήποτε λαϊκή αγορά για τριάντα (30) ημερολογιακές ημέρες

Στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων κατά της διάδοσης του κορωνοϊού, ο Δήμος Δυτικής Αχαϊας ανακοίνωσε τους πίνακες των πωλητών προϊόντων γης των Λαϊκών αγορών του Σαββάτου 10/10/2020 στην Κάτω Αχαϊα, ως κάτωθι :