Η υποστήριξη προς το κυβερνών Εργατικό Κόμμα της Νέας Ζηλανδίας παραμένει η ίδια με μόλις λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα να απομένει ως τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα, δείχνουν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης.

Το προβάδισμα του κόμματος της απερχόμενης πρωθυπουργού Τζασίντα Άρντερν, η οποία διεκδικεί μια δεύτερη θητεία, από το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, εξακολουθεί να ανέρχεται σε διψήφιο αριθμό ενόψει των εκλογών της 17ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης 1News-Colmar Brunton, και παραμένει στο 47%, όπως ήταν στην προηγούμενη δημοσκόπηση που είχε γίνει στις 28 Σεπτεμβρίου.

Το ποσοστό αυτό εξασφαλίζει στο Εργατικό Κόμμα, το οποίο στηρίζει την προεκλογική του εκστρατεία στην επιτυχία του να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία του νέου κορωνοϊού στη Νέα Ζηλανδία, 60 έδρες στο κοινοβούλιο, δηλαδή μία λιγότερη από τις 61 που χρειάζεται για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα το ποσοστό υποστήριξης για το Κόμμα των Πρασίνων ανέρχεται σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή σε 6%, ποσοστό που του εξασφαλίζει 8 έδρες στο νέο κοινοβούλιο. Η διαδικασία πρόωρης ψηφοφορίας στη Νέα Ζηλανδία ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 17ης Οκτωβρίου ξεκίνησε το Σάββατο.

Σύμφωνα και πάλι με την ίδια δημοσκόπηση, το ποσοστό υποστήριξης του αντιπολιτευόμενου Εθνικού Κόμματος μειώθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 32%, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει να μην καταφέρνει να καλύψει τη διαφορά του 15% που το χωρίζει από το κυβερνών κόμμα, παρά τις δηλώσεις της ηγέτιδάς του Τζούντιθ Κόλινς, σύμφωνα με την οποία αυτή επικράτησε της Άρντερν στις δύο τηλεμαχίες που έγιναν ενόψει των εκλογών.

Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η προτίμηση στο πρόσωπο της Άρντερν για τον πρωθυπουργικό θώκο μειώθηκε ωστόσο κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες στο 50% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, ενώ της Κόλινς παρέμεινε στο ίδιο ποσοστό, το 23%.

Επίσης η πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι συνεχίστηκε η αύξηση των ποσοστών που συγκεντρώνουν μικρότερα κόμματα, με το Κόμμα ACT να συγκεντρώνει 8% και το Κόμμα Πρώτα η Νέα Ζηλανδία να εξασφαλίζει 2%.

Όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Εργατικό Κόμμα της Άρντερν θα κερδίσει τις εκλογές και θα αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας σχηματίζοντας έναν συνασπισμό με τους Πράσινους και το Κόμμα Πρώτα η Νέα Ζηλανδία.

Η 40χρονη Άρντερν χαίρει μεγάλης εκτίμησης εντός και εκτός της χώρας της για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το περσινό μακελειό σε δύο τεμένη στο Κράισττσερτς από έναν υπέρμαχο της υπεροχής της λευκής φυλής, όπως και μια έκρηξη ηφαιστείου με νεκρούς και για την επιτυχία της στην αντιμετώπιση της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Αυτήν την εβδομάδα η απερχόμενη πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Νέα Ζηλανδία εξάλειψε την διασπορά της COVID-19 στην κοινότητα και πάλι, αναχαιτίζοντας ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στο Όκλαντ.