Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, απέστειλε στον Υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Χατζηδάκη, επιστολή με θέμα την ανακύκλωση και τις αδυναμίες της Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), ζητώντας τη χρηματοδότηση του προγράμματος ανακύκλωσης του Δήμου άμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό και ειδικότερα τη στήριξη του επιχειρησιακού σχεδίου του Δήμου για διαλογή στην πηγή.

Στην επιστολή του ο Δήμαρχος, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, το βασικό σύστημα ανακύκλωσης στη χώρα μας -όπως και στο Δήμο μας- είναι αυτό της ανακύκλωσης συσκευασιών που διαχειρίζεται η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), που είναι ανώνυμη εταιρία, ελεγχόμενη από μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες παράγουν συσκευασμένα προϊόντα. Με βάση τη νομοθεσία, η ΕΕΑΑ έχει την υποχρέωση να παρέχει όλα τα μέσα στο Δήμο μας για τη λειτουργία του συστήματος ανακύκλωσης συσκευασιών, αλλά δε μας παρέχει τα εργαλεία για να αυξήσουμε τα ποσοστά ανακύκλωσης, δεδομένων των πολύ φιλόδοξων στόχων του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) και του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ). Οι ελλείψεις είναι πάρα πολλές και μεγάλες, γιατί από τότε που εγκαταστάθηκε το σύστημα οι παρεμβάσεις που έγιναν από την ΕΕΑΑ είναι ελάχιστες.

Το δίκτυο των μπλε κάδων είναι γερασμένο, με το 50% των κάδων να παρουσιάζουν βλάβες. Εξαιτίας των ελλείψεων σε κάδους και του κακού και ελλειμματικού προγραμματισμού των δρομολογίων αποκομιδής, οι κάδοι είναι ξεχειλισμένοι ή αναγκάζονται οι δημότες να ρίχνουν συσκευασίες στους πράσινους. Δεχόμαστε συνεχώς διαμαρτυρίες των δημοτών μας. Συμπερασματικά, απαιτούνται τουλάχιστον 2.500 καινούριοι μπλε κάδοι άμεσα για την αντικατάσταση καθώς και την πύκνωση του δικτύου, όπως επίσης επιδιόρθωση και συντήρηση των ήδη υπαρχόντων. Οι ανάγκες θα αυξηθούν σε συνδυασμό με το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των δημοτών. Την τελευταία 6ετία, έχουμε  ανανεώσει πλήρως το δίκτυο των 6.000 πράσινων κάδων συμμείκτων με καινούριους και η κατάσταση των μπλε κάδων αμαυρώνει την εικόνα της πόλης.

Τα θέματα αυτά έχουν τεθεί υπ΄ όψη της διοίκησης της ΕΕΑΑ επανειλημμένα, τόσο σε συναντήσεις μας όσο και με γραπτά εμπεριστατωμένα αιτήματα, όμως η ανταπόκριση είναι ελάχιστη και τα ποσοστά ανακύκλωσης παραμένουν χαμηλά, γιατί δεν έχουμε τα μέσα, ενώ το ποσοστό ανάκτησης στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) είναι πολύ μικρό και το υπόλειμμα που καταλήγει στο ΧΥΤΑ πολύ μεγάλο.

Ως Δήμαρχος, έθεσα τα θέματα στην διοίκηση της ΕΕΑΑ, ενώ έχουμε αποστείλει πολλές φορές εκθέσεις, περιγράφοντας την απαράδεκτη κατάσταση και τις ελλείψεις του δικτύου των μπλε κάδων και ζητήσαμε την αλλαγή και πύκνωση των δρομολογίων αποκομιδής, για να περιοριστεί το φαινόμενο των ξεχειλισμένων κάδων και η πρόκληση κυκλοφοριακών προβλημάτων στην πόλη, όπως επίσης και τη χρηματοδότηση της κοστολογημένης καμπάνιας για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού.  

Εφόσον η ΕΕΑΑ αδυνατεί, ζητάμε τη χρηματοδότηση του προγράμματος ανακύκλωσης του Δήμου μας άμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό και ειδικότερα τη στήριξη του επιχειρησιακού σχεδίου του Δήμου μας για διαλογή στην πηγή, εξασφαλίζοντας την αποδοτική λειτουργία του υπάρχοντος για το μεταβατικό στάδιο, με τα μέσα που έχουμε ζητήσει από την ΕΕΑΑ.

Είναι  φανερό ότι με το σύστημα της ιδιωτικοποιημένης ανακύκλωσης δεν μπορούμε να πετύχουμε υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης και προστασίας του περιβάλλοντος, που είναι εφικτά με τα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα. 

Η προστασία του περιβάλλοντος και ο όγκος των υπολειμμάτων που οδηγούνται στους  ΧΥΤΑ, δεν μπορεί να εξαρτώνται από το χρηματιστήριο και την κερδοφορία ούτε από τη λογική «ο ρυπαίνων πληρώνει», ώστε να τα πληρώνει ο δημότης διπλά και τριπλά. Αντί να περιοριστεί η παραγωγή αποβλήτων και ειδικά συσκευασίας, προωθείται η «κυκλική οικονομία» για την αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων.

Εκ του αποτελέσματος προκύπτει η αποτυχία του ιδιωτικοποιημένου συστήματος και η ανάγκη να συγκροτηθεί Δημόσιος Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων, που στις αρμοδιότητες του θα συμπεριλαμβάνει και την ανακύκλωση. Θα αναπτύξει τη σχετική τεχνογνωσία και θα στηρίξει οικονομικά και τεχνολογικά τους Δήμους στην υλοποίηση του συστήματος της διαλογής στην πηγή, με έσοδα που θα εισπράττει από τις εταιρείες που παράγουν συσκευασίες και όχι από τους καταναλωτές, στο πλαίσιο μιας πολιτικής περιορισμού της παραγωγής των συσκευασιών με αντίστοιχα πρόστιμα για όσες εταιρείες δεν συμμορφώνονται. Θα κατανέμει θέσεις μόνιμου προσωπικού για την αποκομιδή και τον εξοπλισμό (κάδους, οχήματα) και θα αναλαμβάνει την κατασκευή τεχνολογικά σύγχρονων ΚΔΑΥ, με υψηλού επιπέδου αυτοματοποίηση, εργαζόμενους σε μόνιμες θέσεις εργασίας και αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί σε Πανελλαδικό και Τοπικό επίπεδο, σε συνεργασία με τους Δήμους, καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, με ιδιαίτερη έμφαση στα σχολεία και στη νεολαία. Θα συγκεντρώνει τα ανακτώμενα υλικά από τους Δήμους και θα φροντίζει για τη διάθεση των ανακτώμενων υλικών στις αντίστοιχες βιομηχανικές μονάδες παραγωγής τελικού προϊόντος.

Κύριε Υπουργέ,

Η προσπάθεια του Δήμου θέλουμε να ενισχυθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ώστε να πετύχουμε τους στόχους ανακύκλωσης και σωστής διαχείρισης των απορριμμάτων. Η πόλη μας είναι «με την πλάτη στον τοίχο», διότι ο εναπομείναν ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας είναι ελάχιστος, «κρατιέται» με όρους «Μονάδας Εντατικής Θεραπείας». Χρειάζεται να έχουμε όλα τα εργαλεία που απαιτούνται για τη μεγιστοποίηση της ανακύκλωσης, παράλληλα με τις προσπάθειες για ταχύτατη υλοποίηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη θέση Φλόκα της Δυτικής Αχαΐας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη πληροφορία, καθώς και για προγραμματισμό συνάντησης, ώστε να σας εκθέσουμε αναλυτικά τα προβλήματα και τις δυσκολίες που συναντάμε. Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειες σας.