Μπήκε στη ζωή μας πριν από δέκα ολόκληρα χρόνια και για πολλούς είναι δύσκολο να φανταστούν την καθημερινότητά τους χωρίς αυτό. Το Instagram γιορτάζει στις 6 Οκτωβρίου τα γενέθλια μιας δεκαετίας και εμείς αναζητάμε την πρώτη πρώτη ανάρτηση που έγινε ποτέ.

Οι δύο περασμένες δεκαετίες σημαδεύτηκαν από τεκτονικές αλλαγές στον ψηφιακό κόσμο. Το διαδίκτυο, η μηχανές αναζήτησης, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κι αν άλλα εργαλεία όπως η Google ή ακόμη και το Facebook έχουν ενηλικιωθεί, το Instagram μόλις που συμπληρώνει 10 χρόνια ζωής.

Η ιδέα του δισεκατομμυρίου δύο φοιτητών

Ήταν δύο φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφροντ, ο Κέβιν Σίστρομ και ο Μάικ Κρίεγκερ, και η αγάπη τους για τη φωτογραφία που γέννησε την ιδέα του Instagram. Το δίδυμο αναζητούσε μια εφαρμογή που να προσφέρει τη δυνατότητα διαμοιρασμού και προσαρμογής εικόνων.

Και έτσι και έγινε... το Instagram κέρδισε τους χρήστες κινητών τηλεφώνων από την πρώτη στιγμή, αποκτώντας χιλιάδες χρήστες στους πρώτους δύο μήνες διάθεσής του στα κινητά τηλέφωνα.

Σε διάστημα δύο ετών, έφτασε τους 50 εκατ. χρήστες και χάρισε στους εμπνευστές του 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Αυτό ήταν το ποσό που προσέφερε η Facebook για να εξαγοράσει την εφαρμογή το 2012.

Η πρώτη ανάρτηση στο Instagram

Ποια ήταν όμως η πρώτη εικόνα που αναρτήθηκε ποτέ στο Instagram; Φυσικά ήταν ένα στιγμιότυπο ενός εκ των δημιουργών του. Ο Κέβιν Σίστρομ φωτογράφισε έναν αδέσποτο σκύλο στο Μεξικό και ανάρτησε την εικόνα ως... τεστ πριν ακόμη το λανσάρισμα του Instagram στις 6 Οκτωβρίου 2010.


«Αν το γνώριζα πως θα ήταν η πρώτη φωτογραφία του Instagram θα προσπαθούσα περισσότερο» δήλωνε αργότερα ο εμπνευστής της εφαρμογής για την εικόνα που παρά ταύτα έλαβε περισσότερα από 93.000 likes.