Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει: "Εν όψει της έναρξης των εργασιών του έργου «Ανάπλαση – Αξιοποίηση περιοχής Camping – Έλους Αγυιάς» η ΟΙΚΙΠΑ απέστειλε στο Δήμο Πατρέων τις παρατηρήσεις της για την ορθολογική εκτέλεση των έργων έτσι ώστε να αναδειχθούν τα οικολογικά του χαρακτηριστικά. Μεταξύ των παρατηρήσεών μας υπήρχε και μια κάθετη διαφωνία που αφορούσε στον τρόπο κατασκευής του ξύλινου διαδρόμου εντός του καλαμιώνα.  Θέσαμε το θέμα της μη χρήσης επιχωμάτωσης για τη θεμελίωση του διαδρόμου, ή την αφαίρεση αυτής αν απαιτηθεί σημειακά.

Με επιστολή που υπογράφει ο Αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Έργου κ. Χρήστος Κορδάς, ο Δήμος απάντησε στις παρατηρήσεις μας και επιβεβαίωσε τα συμφωνηθέντα όσον αφορά το φωτισμό των διαδρόμων και την αποφυγή κάθε χωματουργικής εργασίας στον τομέα ΦΑ5.

Σε σχέση με την υλοποίηση του ξύλινου διαδρόμου στην απάντησή του ο κ. Κορδάς αναφέρει πως επιβάλλεται για κατασκευαστικούς λόγους η αρχική επίχωση κατά μήκος του ξυλοδιαδρόμου, αλλά αφήνει ανοιχτό το ζήτημα της ΟΛΙΚΗΣ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ των επιχώσεων γράφοντας επί λέξη: 

«Σύμφωνα με την μελέτη του έργου θα πραγματοποιηθεί αρχικώς επίχωση κατά μήκος του υπό κατασκευή ξυλοδιαδρόμου έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλή πρόσβαση του μηχανήματος έμπηξης των ξύλινων πασσάλων έδρασης του διαδρόμου και αφαίρεση κατά το δυνατόν του υλικού επίχωσης μετά την ολοκλήρωση της πασσαλόπηξης και της κατασκευής του διαδρόμου, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε μορφής διχοτόμηση του καλαμώνα και κατ’ επέκταση αποκοπή επικοινωνίας των διαβιούντων ειδών στα διάφορα τμήματα του έλους.

Εάν η αφαίρεση των επιχώσεων δεν είναι ΟΛΙΚΗ αλλά γίνει «κατά το δυνατόν» θα δημιουργηθεί σοβαρό ζήτημα διχοτόμησης του ευαίσθητου οικοσυστήματος του καλαμιώνα που αποτελεί και τον πυρήνα του βιοτόπου του έλους.

Θέλουμε να τονίσουμε  πως ο Δήμος σε συνεργασία με τον ανάδοχο εργολάβο του έργου θα πρέπει να βρουν τον τεχνικά καλύτερο τρόπο για την ολική απομάκρυνση των επιχώσεων προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε διχοτόμηση του καλαμιώνα, όπως αποδέχεται στην απάντησή του και ο κ. Κορδάς.

Η ΟΙΚΙΠΑ θα είναι πάντα στη διάθεση του Δήμου για να συμβάλει καλόπιστα και εποικοδομητικά στην υλοποίηση του έργου που θα αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής των πατρινών, αναδεικνύοντας παράλληλα τα οικολογικά του χαρακτηριστικά.

ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ κ. ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ

«Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών εγγράφων σας γνωρίζουμε ότι με την αρ. πρωτ. 29315/10-07-2020 σύμβαση έχει ανατεθεί σε εργοληπτική επιχείρηση η εκτέλεση του έργου «Ανάπλαση – Αξιοποίηση περιοχής Camping – Έλους Αγυιάς», με ολική προθεσμία υλοποίησης δεκατέσσερις (14) μήνες και ημερομηνία ολοκλήρωσης την 10/09/2021. Ήδη ο ανάδοχος πραγματοποιεί τις απαιτούμενες προκαταρκτικές εργασίες ενώ οι εργασίες κατασκευής του έργου ξεκίνησαν την 21/09/2020. 

Όσον αφορά τις παρατηρήσεις σας όπως αυτές διατυπώθηκαν στις κατ’ επανάληψη συναντήσεις μας αλλά στα ανωτέρω έγγραφά σας, σας γνωρίζουμε τα κάτωθι: 

Ο φωτισμός των διαδρομών και των πλατωμάτων θα εξασφαλίζεται μέσω μονών φωτιστικών σωμάτων τύπου «χελώνα», ορειχάλκινων με γυάλινο κάλυμμα και ορειχάλκινο προστατευτικό, με φωτεινή πηγή LED ισχύος 11W, τα οποία θα ενσωματώνονται σε εξαγωνικής μορφής στύλο από ξύλο ΙRΟΚΟ διατομής ΟΚΟ διατομής 200/200mm και ύψους 0,80μ., εξασφαλίζοντας χαμηλό φωτισμό που δεν οχλεί την πανίδα της περιοχής μελέτης. 

  1. Κατόπιν των διενεργηθέντων συναντήσεων υιοθετήθηκε η άποψή σας για αποφυγή κάθε χωματουργικής εργασίας στον τομέα ΦΑ5, ήτοι κατάργηση του προβλεπόμενου από την μελέτη χωμάτινου μονοπατιού που θα συνέδεε την περιοχή του έλους με το κάμπινγκ αφού όπως μας διευκρινίστηκε ο εν λόγω υγρός χώρος είναι σημαντικός για την επιβίωση και αναπαραγωγή των προστατευόμενων αμφίβιων και νεροχελωνών. Κατά την κατασκευή θα εξεταστεί η εφικτότητα μετατόπισης του μονοπατιού βορείως του τομέα ΦΑ5 και πλησίον της παραλιακής οδού. 
  2. Όσον αφορά την υλοποίηση του ξύλινου διαδρόμου αυτός θα κατασκευασθεί σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη του έργου, η οποία σημειωτέον έχει λάβει το σύνολο των απαιτούμενων εγκρίσεων κατά την διαδικασία σύνταξής της. Σύμφωνα με την μελέτη του έργου θα πραγματοποιηθεί αρχικώς επίχωση κατά μήκος του υπό κατασκευή ξυλοδιαδρόμου έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλή πρόσβαση του μηχανήματος έμπηξης των ξύλινων πασσάλων έδρασης του διαδρόμου και αφαίρεση κατά το δυνατόν του υλικού επίχωσης μετά την ολοκλήρωση της πασσαλόπηξης και της κατασκευής του διαδρόμου, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε μορφής διχοτόμηση του καλαμώνα και κατ’ επέκταση αποκοπή επικοινωνίας των διαβιούντων ειδών στα διάφορα τμήματα του έλους. 
  3. Επιπλέον θα εξεταστεί η δυνατότητα δημιουργίας εκατέρωθεν του ξυλοδιαδρόμου παράλληλων ανοιγμάτων στον καλαμώνα (ενδεκτικά πλάτους 3,5μ. από κάθε πλευρά και βάθους 1,2-2μ.) για εξασφάλιση ευνοϊκότερων συνθηκών παρατήρησης της άγριας ζωής και συνάμα για λόγους πυροπροστασίας της ξύλινης κατασκευής. Επισημαίνεται ότι βάσει της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου τα υλικά της εκσκαφής των παράλληλων ανοιγμάτων προβλέπεται να αφήνονται επί τόπου σαν νησίδες προς το εσωτερικό του καλαμώνα. 

Εν κατακλείδι επισημαίνουμε ότι είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή απορία καθώς και για οποιαδήποτε συνάντηση κρίνετε αναγκαία όσον αφορά το έργο ανάπλασης του έλους της Αγυιάς. 

Ο Αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Έργου, Η/Μ, Έργων Υποδομής 

Χρήστος Κορδάς»"