«Μουδιασμένη» βρίσκει την εστίαση της Πάτρας η απόφαση των υγειονομικών αρχών και της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας να προχωρήσει σε μίνι lock down, με την καθολική χρήση της μάσκας και κυρίως με το κλείσιμο των καταστημάτων από τα μεσάνυχτα και μετά.

Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΚΕΑΝΑ, Σπύρο Στεργίου, ήταν αναμενόμενη σε έναν βαθμό και την περίμεναν αρκετοί επαγγελματίες, βλέποντας τα κρούσματα καθημερνά να αυξάνονται.

«Ήταν  μία απόφαση που περιμέναμε και θέλαμε να αποφύγουμε από την αρχή του δεύτερου κύματος της πανδημίας.  Η εστίαση πληρώνει για ακόμα μία φορά το μάρμαρο, όμως είμαστε υποχρεωμένοι να συμμορφωθούμε και με αυτό το μέτρο, όπως κάναμε με τα προηγούμενα.

Η οικονομική ζημιά όμως για τα καταστήματα είναι μεγάλη και δεν αφορά μόνο τα νυχτερινά κέντρα, αλλά το σύνολο της εστίασης. Η πολιτεία θα πρέπει να σκύψει και να βοηθήσει τα μαγαζιά κα τους επαγγελματίες της περιοχής από τη στιγμή που παίρνει μία τέτοια απόφαση».

Σύμφωνα με αρκετούς επαγγελματίες του κλάδου το lock down για την Πάτρα και την Αχαΐα ήταν η χαριστική βολή σε έναν αργό θάνατο που έχει ξεκινήσει από την αρχή της πανδημίας και συνεχιζόταν σε όλη την διάρκεια του καλοκαιριού , με την πτώση του τζίρου και τους ελέγχους, αλλά και τα βαριά πρόστιμα.

Πλέον αρκετά από τα καταστήματα εκεί που δύσκολα μπορούσαν να επιβιώσουν για τον ερχόμενο χειμώνα, βλέπουν το κλοιό να στενεύει και το λουκέτο της παύσης της επιχείρησης τους να έρχεται.

Παρόλα αυτά το παλεύουν και ελπίζουν. Το ζήτημα πλέον για τα καταστήματα του κλάδου, ειδικότερα αυτά, για τα εστιατόρια και τα μπαρ που στηρίζονταν στις βραδινές ώρες της λειτουργίας τους, είναι το πόσο θα κρατήσει το μίνι lock down.

Αν και το παράδειγμα της Αθήνας όπου το μέτρο ξεκίνησε ως προσωρινό και έγινε σχεδόν μόνιμο, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικό.