Μεγάλες πιθανότητες νίκης του Τζο Μπάιντεν έναντι του Ντόναλντ Τραμπ στο Σώμα των Εκλεκτόρων και συνεπώς να είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ «βλέπει» ο Economist.

Βάσει του προγνωστικού του μοντέλου που συνδυάζει πανεθνικές αλλά και ανά πολιτεία δημοσκοπήσεις με οικονομικούς και δημογραφικούς δείκτες για να προβλέψει ένα εύρος αποτελεσμάτων, ο Economist θεωρεί ότι οι πιθανότητες νίκης του Μπάιντεν στο εκλεκτορικό σώμα ανέρχονται σε οκτώ στις 9 (δηλαδή ποσοστό 89%) έναντι 1 στις 10 (για την ακρίβεια 11% ) του Τραμπ, που δίνει μάχη αυτή την περίοδο με τον κορωνοϊό, ενώ οι πιθανότητες ισοπαλίας μόλις που αγγίζουν το 1%.

Έτσι, χθες (4 Οκτωβρίου) το μοντέλο αυτό προέβλεπε ότι ο Δημοκρατικός προεδρικός υποψήφιος θα εξασφαλίσει 339 εκλέκτορες και ο Τραμπ 199. Για να νικήσει ένας εκ των δύο μονομάχων θα πρέπει να εξασφαλίσει 270 από τους συνολικά 538 εκλέκτορες, ο αριθμός των οποίων ανά πολιτεία ποικίλλει ανάλογα και με το πληθυσμιακό της μέγεθος και αντιστοιχεί στον αριθμό των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων που διαθέτει. Σ' όλες τις πολιτείες - πλην του Μέιν και της Νεμπράσκα, όπου η κατανομή εκλεκτόρων γίνεται με αναλογικό σύστημα - ο υποψήφιος που κατακτά τη λαϊκή ψήφων παίρνει και το σύνολο των εκλεκτόρων της εκάστοτε πολιτείας.

Η μάχη Τραμπ – Μπάιντεν για τη λαϊκή ψήφο

Όσον αφορά στη λαϊκή ψήφο – που όμως δεν βγάζει τον επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ, όπως διαπίστωσε και η Χίλαρι Κλίντον προ τετραετίας - το μοντέλο του Economist βγάζει κατ’ αρχάς τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων κρίνοντάς τες βάσει του αριθμού των συμμετεχόντων σ’ αυτές και διορθώνοντας τάσεις υπερεκτίμησης της υποστήριξης προς το ένα ή το άλλο κόμμα και στη συνέχεια τον συνδυάζει με τις δικές του προγνώσεις που βασίζονται σε άλλα στοιχεία.

Έτσι, αν στήνονταν χθες (4 Οκτωβρίου) οι κάλπες, ο Μπάιντεν θα κέρδιζε τη λαϊκή ψήφο με ποσοστό 54,1% έναντι 45,9% του Τραμπ, ενώ για την κρίσιμη αναμέτρηση της 3ης Νοεμβρίου δίνει 53,8% στον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ έναντι 45,9% στον νυν ένοικο του Λευκού Οίκου. Ο Economist παραθέτει ακόμη δέκα τελευταίες δημοσκοπήσεις , που διεξήχθησαν (όλες πλην μιας) διαδικτυακά και δίνουν προβάδισμα από 3,2% έως 15,2% στον Μπάιντεν.