Η Ελλάδα ετοιμάζεται να «τρέξει» 14 στρατηγικές επενδύσεις, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση αναφέρθηκε αρχικά στη συμφωνία της Ελλάδας με τη Microsoft για τη μεγάλη επένδυση του data center. «Όπως γνωρίζετε, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε, μιλώντας στην εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης μαζί με τον πρόεδρο της Microsoft, Μπραντ Σμιθ μία νέα μεγάλη άμεση επένδυση του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος στρατηγικής συνεργασίας GR for growth», τόνισε συγκεκριμένα.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πέτσας «η προστιθέμενη αξία της επένδυσης της Microsoft αναμένεται να φθάσει το 1 δισεκ. ευρώ. Πρόκειται για μία επένδυση που συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Η επένδυση αυτή αφορά στην εγκατάσταση στη χώρα μας ενός σημαντικού μέρους της νέας τεχνολογικής υποδομής της εταιρίας που σχετίζεται μεταξύ άλλων και με τις δραστηριότητες cloud services».

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε σε όσα είχε προηγουμένως τονίσει ο πρωθυπουργός ότι δηλαδή «μέσα σε μόλις εννέα μήνες και παρά τα σύννεφα της πανδημίας φθάσαμε εδώ: στη γέννηση μιας σημαντικής, καινοτόμου επένδυσης με πολυεπίπεδη οικονομική σημασία αλλά και μεγάλη κοινωνική ανταπόδοση». Πρόκειται για μια επένδυση που ήρθε με συντονισμένες κινήσεις υψηλόβαθμων στελεχών.

Οι στρατηγικές επενδύσεις

Πρόκειται για τα εξής έργα:

-Επένδυση από την εταιρεία Noval Property του ομίλου Βιοχάλκο στον Ελαιώνα. Θα αναπτυχθεί σύνθετος τουριστικός, πολιτιστικός, συνεδριακός, ιατρικός, εμπορικός & επιχειρηματικός πόλος. Το κόστος της επένδυσης εκτιμάται στα 117 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος Στασινόπουλου με τη Βιοχάλκο και τις θυγατρικές του δραστηριοποιείται σε τομείς επίκαιρους για την οικονομίας, όπως είναι η ενέργεια και οι υποδομές.

– Ανάπτυξη εμπορικού κέντρου και κέντρου αναψυχής στη Μεταμόρφωση Αττικής από την εταιρεία «Panita Ltd», συμφερόντων του ομογενούς επιχειρηματία Παν. Κωνσταντίνου, ο οποίος έχει επίσης αναπτύξει και διαχειρίζεται, το εμπορικό κέντρο Athens Metro Mall, στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου από το 2010. Το κόστος της νέας επένδυσης ανέρχεται στα 93,4 εκατ. ευρώ.

– Τουριστικό και παραθεριστικό θέρετρο με την επωνυμία Costa Nopia, από την εταιρεία Creta Sun and Sea Developments AE, του ομίλου εταιρειών Λεπτός, με ενεργό δράση στην αγορά real estate σε Ελλάδα και Κύπρο Η επένδυση θα υλοποιηθεί στον Κίσσαμο του Νομού Χανίων και ο προϋπολογισμός της ανέρχεται στα 303 εκατ. ευρώ.

– Σύνθετο τουριστικό κατάλυμα – Cape Tholos στο Δήμο Ιεράπετρας του νομού Λασιθίου στην Κρήτη, από την Maris Hotels (Metaxa Hospitality Group), τον ξενοδοχειακό όμιλο του Ανδρέα Μεταξά, που ελέγχει δύο μονάδες στην Κρήτη και μία στη Σαντορίνη. Το κόστος της επένδυσης στο Λασίθι θα φτάσει τα 150 εκατ. ευρώ.

Επενδύσεις πολλών «αστέρων» στην Ίο

Από το 2007 που ξεκίνησε να αποκτά γη στην Ίο και να υλοποιεί επενδύσει στον τουριστικό τομέα, – τόσο στον ξενοδοχειακό, όσο και στον τομέα της εστίασης – ο επιχειρηματίας Άγγελος Μιχαλόπουλος και η σύζυγός του Βασιλική Πετρίδου συνεχίζουν το «γαϊτανάκι» των επενδύσεων στο κυκλαδίτικο αυτό νησί.

Όπως έχουν εξάλλου δηλώσει, στόχος τους είναι να μετατρέψουν την Ίο στις «Μαλδίβες» της Ελλάδος. Οι επενδύσεις τους πραγματοποιούνται μέσω των εταιρειών 105 Α.Ε., Λούκας Α.Ε., Νερό Α.Ε., Ίος Μαρίνα Α.Ε., Λούγια ΑΕ. και Χαμόγελο Α.Ε. Κάποιες απ’ αυτές έχουν λάβει ήδη έγκριση για νέες επενδύσεις fast track.

Πρόκειται για:

– Σύνθετο τουριστικό κατάλυμα στην περιοχή Κουμπαρά – Διακοφτό και ίδρυση ξενοδοχείου 5 αστέρων και τουριστικών κατοικιών στις περιοχές Τζαμαρία – Φάρος, που θα υλοποιηθεί στην Ίο από την εταιρεία 105ΑΕ. Το κόστος της νέας επένδυσης ανέρχεται στα 43 εκατ. ευρώ.

– Ανέγερση μπουτίκ hotel 5 αστέρων και παραθεριστικών κατοικιών στην περιοχή Πικρή Νερό, της Ίου, από την εταιρεία Νερό ΑΕ, με κόστος επένδυσης 45 εκατ. ευρώ.

-Δύο σύνθετα τουριστικά καταλύματα και τουριστικές κατοικίες στην ευρύτερη περιοχή Παπάς, Λουκάς, Μανούσου, Πέτη, Χαμουχάδες στην Ίο, από την εταιρεία Lucas AE, με κόστος επένδυσης 77 εκατ. ευρώ.

«Υδάτινες» κι άλλες τουριστικές επενδύσεις

-Από τις υπόλοιπες επενδύσεις ξεχωρίζουν η δημιουργία μαρίνας στη Θέση Βλυχός της νήσου Λευκάδας, μία επένδυση 70 εκατ. ευρώ που θα υλοποιηθεί από κοινού με το Δήμο Λευκάδας και το Λιμενικό Ταμείο Λευκάδας.

– Μαρίνα μέσα σε τουριστικό κατάλυμα, στη θέση Κάστρο στην Κυλλήνη Ηλείας. Η σύνθετη επένδυση περιλαμβάνει επίσης ξενοδοχεία και κατοικίες και ο προϋπολογισμός της ανέρχεται στα 240 εκατ. ευρώ. Το έργο προωθεί η εταιρεία «Τουριστικές και Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Κυλλήνη Α.Ε.», μέσω της οποίας συνεργάζεται ο διεθνούς φήμης τενόρος κ. Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος είναι και ο ιδιοκτήτης της έκτασης, επιφάνειας περίπου 300 στρεμμάτων, με το γερμανικό επενδυτικό fund Deutsche Invest Equity Partners GmbH, γνωστό στην Ελλάδα από τη συμμετοχή του στο σχήμα που εξαγόρασε τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ). Το θέρετρο θα ονομάζεται Arcadia Cultural Resort and Spa.

-Ξενοδοχειακό συγκρότημα στο Μπάρκο, στο Άκτιο, προϋπολογισμού 107,5 εκατ. ευρώ. Το έργο με την επωνυμία Varko προωθεί η εταιρεία RND Investments Greece Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, ολλανδικών συμφερόντων, η οποία φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί τα σχέδια της Fraport, για αναβάθμιση του αεροδρομίου στο Άκτιο. Η επένδυση θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο πέντε αστέρων και τουριστικές κατοικίες σε έκταση 160 στρεμμάτων.

– Έγκριση έχουν λάβει επίσης επενδύσεις για την κατασκευή δύο ξενοδοχείων στη Μύκονο με την επωνυμία Raffles Mykonos & Fairmont Mykonos, προϋπολογισμού 104 εκατ. ευρώ που θα κατασκευαστούν από την εταιρεία White Mulberry Development ΙΚΕ.

Τέλος, από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή, έχουν εγκριθεί και οι εξής επενδύσεις:

-Δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής χαρτιού tissue σε ιδιόκτητο οικόπεδο στα Οινόφυτα Βοιωτίας από την Intertrade Hellas, στην ομπρέλα της οποίας βρίσκονται τα σήματα Softex και Servin. Το κόστος της επένδυσης ανέρχεται στα 46,1 εκ. ευρώ.

– Έργο «Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της ανάπτυξης φωτοβολταϊκών και αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 177mw» της κοινοπραξίας Notias – East PV και Σία, με κόστος επένδυσης 214 εκατ. ευρώ και τέλος

-Έργο της εταιρείας Consortium Solar Power, που αφορά επενδυτικό σχέδιο για την «Ανάπτυξη, την Κατασκευή και Λειτουργία συστάδας Φωτοβολταϊκών Σταθμών με συνολική δυναμικότητα ηλεκτρικής ισχύος 284 MW» και κόστος επένδυσης 172 εκατ. ευρώ.