Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας πραγματοποίησε συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και εκ μέρους της Ομοσπονδίας εκφράστηκε η ανησυχία για την αλλοίωση του χαρακτήρα του ΟΑΕΔ και της επιβίωσής του, αναφέροντας αρκετά παραδείγματα απαξίωσης του Οργανισμού.

Ανάμεσα στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ήταν και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε ποσοστό 3%. Αυτό το ποσοστό σήμερα, θα περικοπεί από την χρηματοδότηση του ΟΑΕΔ, δηλαδή νέα μεγάλη μείωση σε επιδόματα ανεργίας, αλλά και άλλες παροχές προς τους εργαζόμενους.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και ο ίδιος ο Διοικητής του ΟΑΕΔ καθώς ανέφερε ότι και οι τρεις μονάδες στην μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, καθώς και η μείωση που τρέχει ήδη από τον Ιούνη (0,9%) αφορούν το λογαριασμό του ΟΑΕΔ με αποτέλεσμα τα έσοδά του να μειωθούν 1,2 δισ. ετησίως.

Ο ΟΑΕΔ έχει σήμερα έσοδα που αγγίζουν τα 2,2 δισ. ετησίως και το 1,5 δισ. καλύπτει επιδόματα ανεργίας και λοιπά πάγια έξοδα, αν λοιπόν, περικοπούν ακόμα 1,2 δισ. αυτό θα σημαίνει πρακτικά ότι δεν θα μπορούν να καλυφθούν βασικές ανάγκες του οργανισμού, όπως τα επιδόματα ανεργίας. Και όλα αυτά της στιγμή που τα ήδη επιδόματα ανεργίας είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες, καθώς σήμερα επιδοτούνται μόνο 140.000 άνεργοι από το σύνολο του 1.090.000 ανέργων στη χώρα μας.

Σοβαρή ευθύνη έχει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αφού, τα τελευταία χρόνια, αντί να επιδοτήσουν όλους τους ανέργους, νομοθετούν μέσα από διάφορα προγράμματα την επιδότηση των εργοδοτών στα πλαίσια της "ενεργητικής πολιτικής αντιμετώπισης της ανεργίας", όπως προκλητικά χαρακτηρίζουν διάφορα τέτοιου είδους προγράμματα ή "ενίσχυση της εργασίας", όπως το ονόμασε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Ο ΟΑΕΔ, όπως και όλοι οι υπόλοιποι Οργανισμοί, έχουν φτιαχτεί με τον ιδρώτα και τις εισφορές των εργαζομένων και δεν πρέπει να επιτραπεί οποιαδήποτε εκ νέου περικοπή σε παροχές. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τα σωματεία τους, να μην δεχθούν ακόμα ένα νέο χτύπημα στα δικαιώματά τους. Να διεκδικήσουν άμεση κάλυψη κι επιδότηση όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ. Επιδότηση ενοικίου σε όλους τους ανέργους. Όχι στη μετατροπή του ΟΑΕΔ σε έναν πολύμορφο μηχανισμό ενίσχυσης των εργοδοτών με τα λεφτά των εργαζομένων.