Η ιστορία του αγάλματος του Ανδρέα Μιχαλακόπουλου, του Πατρινού πολιτικού που είχε διατελέσει πρωθυπουργός της Ελλάδος και ήταν από τους πιο στενούς συνεργάτες του Ελευθέριου Βενιζέλου, είναι γνωστή.

Ανά τακτά πυκνά χρονικά διαστήματα οι γνωστοί – άγνωστοι που συχνάζουν στην πλατεία Όλγας, το έβαφαν, του έγραψαν συνθήματα, ενώ κάποια στιγμή του είχαν βάλει το κασκόλ με το σήμα των αντιεξουσιαστών.

Πριν από ένα χρόνο οι «κύριοι» αυτοί το προχώρησαν το όλο πράγμα. Βανδάλισαν για ακόμα μία φορά το άγαλμα του σπουδαίου Αχαιού πολιτικού με αποτέλεσμα αυτό να είναι επικίνδυνο να πέσει.

Δημιούργησαν έτσι πρόβλημα στην στατικότητα του. Ο δήμος, έβαλε τότε ανακοίνωση, ότι θα κάνουν στο άγαλμα αυτοψία και θα δουν το όλο θέμα. Για να μην υπάρξει μάλιστα πρόβλημα και κίνδυνος για τους πεζούς και τους θαμώνες της πλατείας, έβαλαν γύρω από αυτό κάγκελα.

Όμως από τότε μέχρι σήμερα τα κάγκελα παραμένουν στην θέση τους. Τι έχει γίνει αλήθεια με αυτό το ζήτημα; Αποκαταστάθηκε η στατικότητα του αγάλματος; Κι αν ναι γιατί τα κάγκελα παραμένουν στην θέση τους ακόμα;

Γιατί μετά τους τόσους βανδαλισμούς που υπέστη να μένει και "φυλακισμένο" με τόσα κάγκελα τριγύρω του, ε αυτό πάει πολύ για μία τόσο σημαντική προσωπικότητα όπως ήταν ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος που φυλακίστηκε από την δικτατορία του Μεταξά και ταλαιπωρημένος από τη φυλακή, άφησε μετά από λίγους μήνες το μάταιο τούτο κόσμο. 

(Η φωτογραφία είναι του Ανδρέα Αποσκίτη).