Ως προκλητική ενέργεια της Ελλάδας, που έχει ως σκοπό να σαμποτάρει τον ελληνοτουρκικό διάλογο, χαρακτηρίζεται από τα τουρκικά ΜΜΕ, η πρόσφατη έκδοση NAVTEX, από τον σταθμό Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, υποστηρίζουν πως η έκδοση NAVTEX σε μία ευρεία περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό, «δεν θα λύσουν τα προβλήματα αλλά θα αυξήσουν την ένταση στην περιοχή».

«Η Τουρκία έχει σκοπό την επίλυση των προβλημάτων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το διάλογο και τις σχέσεις καλής γειτονίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο όπου έκανε πολλά βήματα σε αυτό το θέμα και ότι αξιολόγησε να μειώσει το πεδίο εφαρμογής ορισμένων στρατιωτικών ασκήσεων και ακόμη και να καθυστερήσει ορισμένες από αυτές προκειμένου να συμβάλει στη λύση. Απέναντι σε όλα αυτά τα καλοπροαίρετα βήματα της Τουρκίας, η Ελλάδα προσπαθεί να ανατρέψει το τραπέζι του διαλόγου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak, θέλει την Αθήνα να «σαμποτάρει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Συγκεκριμένα, στο κείμενο με τίτλο «Το παιχνίδι της Ελλάδας «NAVTEX»: Η Αθήνα σαμποτάρει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», η Yeni Safak ισχυρίζεται πως η Ελλάδα χρησιμοποιεί το θέμα έκδοσης Navtex, που αφορά την ασφάλεια της πλοήγησης, για να σαμποτάρει τις προσπάθειες για διμερή διάλογο με στόχο να γίνει αυτός ακόμη πιο περίπλοκος.