Συνέντευξη στους Έλληνες δημοσιογράφους παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής. Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο σενάριο της επιβολής κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας, ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία, για να προστατέψει τα συμφέροντά της, ενώ επέμεινε ότι οι διερευνητικές επαφές Αθήνας και Άγκυρας αφορούν μόνο στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο πλευρών.

Νωρίτερα δήλωσε ικανοποιημένος για το κείμενο συμπερασμάτων όσον αφορά την Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ελληνική ικανοποίηση για τα συμπεράσματα της Συνόδου, ενώ στάθηκε στην θετική αναφορά που γίνεται στο Κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου, στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, επιμένοντας ότι αυτές αφορούν μόνο στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

«Η ΕΕ έστειλε ένα σαφέστατο μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας» τόνισε, μιλώντας για το κείμενο. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η «αποφυγή κάθε μονομερούς ενέργειας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας, κάτι που όλοι μας επιθυμούμε. Εφόσον η Τουρκία συνεχίσει μονομερή επιθετική συμπεριφορά, θα υπάρξουν συνέπειες -τα άρθρα που αφορούν κυρώσεις. Η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της».

Υπογράμμισε, ακόμη, τη θετική αναφορά στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας στο κείμενο των συμπερασμάτων. «Υπάρχει η θετική ατζέντα» είπε: «Διάθεση για επανεξέταση σημαντικών πτυχών των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας, όπως η τελωνειακη ένωση και η διαχείριση του μεταναστευτικού. Η Ελλάδα θα ήταν ωφελημένη από την επανεκκίνηση των επιστροφών στην Τουρκία».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για δύσκολη διαπραγμάτευση, τονίζοντας ότι η Αθήνα είχε απορρίψει εξ αρχής το πρώτο κείμενο που παρουσιάστηκε στη Σύνοδο. Όπως είπε, το τελικό κείμενο είναι πολύ καλό για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, είπε ότι σήμερα το πρωί έγινε συζήτηση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, στη διάρκεια της οποίας εκφράστηκε έντονη ανησυχία για την ανάγκη να παραμείνουν οι οικονομίες των χωρών-μελών ανοιχτές, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως οι αλλαγές που επήλθαν στο αρχικό κείμενο συμπερασμάτων ήταν επιβεβλημένες και η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο, κατάφεραν να πείσουν τους εταίρους τους γι' αυτό. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα της ΕΕ σε μια περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντος, όπως αυτή της Ανατολικής Μεσογείου.

Το τελικό κείμενο καλύπτει τις θέσεις Ελλάδας και Κύπρου, ξεκαθάρισε.

Όσον αφορά στις συζητήσεις με την Τουρκία, επέμεινε για μια ακόμη φορά ότι μπορούν να διεξαχθούν σε πολλά επίπεδα, ωστόσο το αντικείμενο των διερευνητικών επαφών αφορά μόνο στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και αυτό θα το θέσει με σαφήνεια η ελληνική πλευρά, όταν οι συζητήσεις ξεκινήσουν.