Αναμορφώνεται ριζικά η Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Και τούτο για να δώσει έμφαση στο πλήγμα που δέχεται αυτήν την περίοδο ο ιδιωτικός τομέας από τα περιοριστικά μέτρα. Μετά από τρεις προκηρύξεις που κάλυψαν εταιρείες και επαγγελματίες με πτώση τζίρου το διάστημα Μαρτίου – Αυγούστου, στηρίζοντας έτσι και όσους έχουν εποχικότητα, ο τέταρτος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής αλλάζει "στόχευση".

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που εξετάζεται στο ΥΠΟΙΚ είναι να κρίνονται οι εταιρείες με βάση τους τριγμούς που είχαν στα έσοδά τους μόνο το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου και όχι για τη συνολική πορεία του τζίρου από την αρχή της πανδημίας (σ.σ. από τον Μάρτιο). Η εν λόγω σημαντική διαφοροποίηση αλλάζει σε ένα βαθμό το "βάρος" του εν λόγω μέτρου στήριξης προς εταιρείες που δέχθηκαν πλήγμα τις τελευταίες εβδομάδες (λόγω των περιοριστικών μέτρων και του Ιανού).

Η εν λόγω αλλαγή συνδυάζεται με μία δεύτερη μεγάλη αλλαγή "φιλοσοφίας". Δηλαδή ότι ένα μεγάλο μέρος του ποσού που θα λάβουν οι επιχειρηματίες θα είναι μη επιστρεπτέο (σ.σ. καθαρή επιδότηση).

Αυτό είναι το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΟΙΚ. Τελικές αποφάσεις δεν υπάρχουν. Και τούτο γιατί πρέπει να φανούν τα στοιχεία (έστω του Σεπτεμβρίου) από την πτώση τζίρου στην αγορά, αλλά – κυρίως - να γίνει πιο "ορατό" το υγειονομικό τοπίο. Δηλαδή, το αν θα υπάρξουν πρόσθετοι περιορισμοί...

Το ακριβές ποσό που θα διανεμηθεί στον τέταρτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής εξαρτάται από το αν θα πιστωθεί το σύνολο των 1,5 δισ. ευρώ που προορίζεται για τον τρίτο κύκλο. Προς το παρόν ο τέταρτος κύκλος έχει υπολογιστεί ότι θα διαθέσει επιπλέον 600 εκατομμύρια ευρώ (δηλαδή συνολικά 4,1 δισ. ευρώ στους τέσσερις κύκλους και 2,1 δισ. ευρώ στους δύο τελευταίους).

Αναλυτικά, ο τέταρτος κύκλος εντοπίζει τη στήριξή του σε δύο κατηγορίες επιχειρήσεων:

1. Στις επιχειρήσεις οι οποίες από τον Αύγουστο και μετά δέχθηκαν πλήγμα από περιοριστικά μέτρα. Ο αρμόδιος Αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Θοδωρος Σκυλακάκης ανέφερε σχετικά πως σε κάποιες κατηγορίες που πλήττονται ιδιαίτερα θα υπάρξει ένα "αξιόλογο κομμάτι μη επιστρεπτέο", έτσι ώστε να καλυφθούν και με άμεση ενίσχυση και όχι μόνο με ρευστότητα μόνο επαγγέλματα που έχουν υποστεί ζημία από την πανδημία.

2. Σε εταιρείες και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις περιοχές που υπέστησαν ζημιές από τον Ιανό. Θα υπάρχουν ειδικοί όροι. Ήδη έχει ανακοινωθεί από τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα πως επιχειρήσεις των Δήμων που έχουν πληγεί θα συμμετέχουν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο4 χωρίς να απαιτείται ως προϋπόθεση η μείωση ποσοστού τζίρου και η χρήση ταμειακής μηχανής.

Πολύ μεγάλη η συμμετοχή στον τρίτο κύκλο

Ο κύκλος αιτήσεων για την Επιστρεπτέα Νο3 ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, αφού σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών πάνω από 165.000 επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής. Όσες από αυτές κριθεί πως πληρούν τις προϋποθέσεις καιυποβάλλουν τις επόμενες ημέρες νέα αίτηση χορήγησης στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους έως 1,5 δισ ευρώ στις αρχές Οκτωβρίου. Αναμένεται νέα ΚΥΑ με τους όρους χορήγησης.

Σημειώνεται ότι στους τρεις τρεις πρώτους κύκλους Επιστρεπτέας Προκαταβολής το ποσό του δανείου/επιδότησης ήταν "σωρευτικό". Δηλαδή για παράδειγμα αν ένας επιχειρηματίας δικαιούται 10.000 ευρώ από το τρίτο κύκλο της Επιστρεπτέας, αλλά έχει ήδη πάρει 4.000 ευρώ από τον πρώτο και από τον δεύτερο κύκλο, θα πιστωθεί στον λογαριασμό του 6.000 ευρώ τον Οκτώβριο.

Αυτή η "μέθοδος" είχε επιλεγεί από το ΥΠΟΙΚ για να μην υπάρχουν αδικίες (πχ σε εποχική εταιρεία που άνοιξε τον Ιούνιο), αλλά και για να τονωθεί περισσότερο ο τουρισμός και άλλοι κλάδοι στους οποίους δίνει έμφαση ο τρίτος κύκλος. Δηλαδή δίνει το δικαίωμα και σε όποιον "άνοιξε" το καλοκαίρι και έκανε μεγάλο μέρος του τζίρου του τον Ιούλιο-Αύγουστο να μετέχει με ίσους όρους στο σύνολο του ποσού που θα διανεμηθεί.

Στους τρεις πρώτους κύκλους ορίζεται ότι μη επιστρεπτέα σε ποσοστό 30% είναι η προκαταβολή για επιχειρήσεις οι οποίες ένα χρόνο μετά θα αποδειχθεί ότι συνεχίζουν να υφίστανται πτώση τζίρου πάνω από 70%. Μη επιστρεπτέα κατά 40% είναι η Προκαταβολή για επιχειρήσεις άνω των 20 εργαζομένων που διατηρούν τις θέσεις απασχόλησης για 1 έτος. Το υπόλοιπο ποσό είναι σχεδόν άτοκο δάνειο με περίοδο χάριτος έως το τέλος του 2021 και πενταετή περιθώριο πληρωμής.