Οι Whereswilder είναι μία μπάντα που έχει κατακτήσει τις μουσικές σκηνές της Αθήνας και όχι μόνο, ενώ θεωρείται μία από τις πιο ανερχόμενες για τους λάτρεις της ροκ.

Πρόκειται για τέσσερις νεαρούς, τον Γιάννη Ράλλη (φωνή και κιθάρα), τον Βασίλη Νησσόπουλο (μπάσο και φωνή), τον Αλέκο Βουλγαράκη (κιθάρα) και τον Μανώλη Γιαννίκιο (ντραμς).

Το όνομά τους βγαίνει μέσα από το παιχνίδι της παρατηρητικότητας με τις εικόνες (αναφορά στο Where’s Waldo), ενώ το σήμα τους σίγουρα παραξενεύει και κάνει αίσθηση, παραπέμποντας σε μια μορφή ψυχεδέλειας που στη δική τους περίπτωση καταλήγει στη λατρεία τους για τη μουσική.

Μια κατσίκα!!! Το πρώτο τους άλμπουμ το κυκλοφόρησαν λίγο καιρό μετά την ίδρυσή τους, το ονόμασαν Yearling (2014) και με τη μουσική τους έκαναν αίσθηση σε πολλούς, θυμίζοντας κάτι από Cream, Beatles και White Denim.

Αυτό όμως που έκανε το όνομά τους να κυκλοφορήσει γρήγορα σε όλα τα στέκια της νεολαίας της Αθήνας ήταν οι εμφανίσεις τους στα live. Για αυτό και οι προτάσεις που τους έρχονταν, από ένα σημείο και μετά, ξεκίνησαν να πέφτουν σαν βροχή, από όλα τα μέρη της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού.

Η Πάτρα είναι ένας σταθμός των live τους, έχοντας δεθεί με το κοινό της. Το 2017 κυκλοφόρησαν τη δεύτερη ολοκληρωμένη τους δουλειά, το Hotshot, ενώ το τρίτο τους άλμπουμ είναι έτοιμο και έρχεται μέσα στο επόμενο διάστημα, με όσα τραγούδια και αν έχουν ακουστεί από αυτό, να αρέσουν ήδη αρκετά. 

 Οι Whereswilder στο patrasevents.gr.



Μusic Εscapades: In Orbit - Whereswilder | SNFCC

P.E. Πώς θα χαρακτηρίζατε τη μουσική σας με δύο λόγια. Ποια είναι τα ειδή που σας επηρεάζουν; 

"Η μουσική μας θα μπορούσε να μπει κάτω από τη γενικότερη ομπρέλα του Pop-rock ιδιώματος. Οι επιρροές μας προέρχονται από όλο το παραπάνω φάσμα με ότι αυτό συνεπάγεται ανά τις δεκαετίες. Από την soul, τα blues και τη funk, μέχρι το rock n roll και τις πιο «σκληρές πτυχές του. Ακούγεται σαν δελτίο τύπου μπάντας διασκευών σε εορταστικές εκδηλώσεις για μεσήλικες, αλλά έτσι είναι".

P.E. Τι ήταν αυτό που σας έφερε κοντά ως συγκρότημα; Πως γνωριστήκατε; 

"Τα τρία από τα τέσσερα μέλη μας γνωριζόμαστε και παίζουμε μαζί από τις σχολικές εποχές. Αυτό που μας έφερε κοντά σαν συγκρότημα ήταν η κοινή μας ανάγκη να παίξουμε και να γράψουμε μουσική με άλλους ανθρώπους". 

P.E. Πως περάσατε το διάστημα της  καραντίνας. Σας έδωσε έμπνευση; 

"Όχι ιδιαίτερα. Το πάγωμα της συναυλιακής, αλλά και δισκογραφικής δραστηριότητας είναι κάτι που μας έπεσε αρκετά βαρύ όπως και στους περισσότερους. Η αβεβαιότητα που επικρατεί στο χώρο το κάνει ακόμα πιο δύσκολο. Με λίγα λόγια δεν είμαστε και στα καλύτερά μας από ψυχολογικής πλευράς".



Whereswilder - Helping Hand (Official Live Performance)

P.E. Είναι γεγονός ότι οι μουσικοί και οι μουσικές σκηνές έχουν θέμα μετά την πανδημία. Πώς βλέπετε το θέμα; 

"Είναι γεγονός πως μέσα σε αυτή τη συνθήκη της πανδημίας τα πράγματα για τους ανθρώπους του συγκεκριμένου κλάδου είναι πάρα πολύ δύσκολα καθώς το περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται είναι εξ ορισμού απαγορευτικό για τις παρούσες συνθήκες.

Αυτό αναγκαστικά δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα γύρω από το τι σημαίνει να είσαι μουσικός σε καιρό πανδημίας.

Η χειρότερη συνέπεια όλου αυτού όμως είναι η επιβεβαίωση του ότι το να είσαι μουσικός στην Ελλάδα θεωρείται τόσο από το κράτος όσο και από ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας καλαμπούρι.

Είναι κάτι που όλοι οι μουσικοί έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν έτσι και αλλιώς αλλά οι δεδομένες συνθήκες ξεγυμνώνουν πλήρως αυτή την αντίληψη και αφήνουν ξεκρέμαστους πολλούς ανθρώπους για πολλοστή φορά. Το βασικό πρόβλημα είναι πως αυτή τη φορά οι συνέπειες δεν σου δίνουν χώρο και χρόνο για να αντιδράσεις".


Whereswilder - Hold Up (Official Video)


P.E. Εσείς είστε μία μπάντα που χαρακτηρίζεστε από τα live. Tι σημαίνει για σας να είστε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα μακριά από συναυλίες και κοινό; 

"Η αδράνεια που υπάρχει προκαλεί σε όλες τις live μπάντες έναν αποπροσανατολισμό στόχων. Το live είναι εκτός από απόλυτη μορφή έκφρασης και ένα μέσω με το οποίο η μπάντα αποκτά momentum και εξελίσσεται. Χωρίς αυτό υπάρχει ένα μεγάλο αίσθημα ματαιότητας".

P.E. Ποια είναι η σχέση σας με την Πάτρα, έχετε παίξει ποτέ εδώ;  

"Η Πάτρα είναι από τις αγαπημένες μας πόλεις να παίζουμε. Από την πρώτη μας εμφάνιση αποκτήσαμε μια έντονη επικοινωνία με το κοινό και κάθε φορά που την επισκεπτόμαστε αισθανόμαστε σαν να παίζουμε σε ένα πάρα πολύ οικείο περιβάλλον".

P.E. Ηχογραφήσατε τελευταία ένα δίσκο, σε στυλ δεκαετίας ’60 και ’70,  κάνοντας στην άκρη τις διευκολύνσεις της σύγχρονης τεχνολογίας. Γιατί το κάνατε αυτό; 

"Ο συγκεκριμένος τρόπος ηχογράφησης είναι η προφανής επιλογή για εμάς σε όλες τις δουλειές μας γιατί πολύ απλά είναι ο τρόπος με τον οποίο έχουν γραφτεί οι περισσότεροι δίσκοι που θαυμάζουμε και που εγγυάται το ηχητικό αποτέλεσμα που κυνηγάμε.

Δεν είναι δηλαδή μια αντιδραστική αδιαφορία προς την τεχνολογία, αλλά μια στιλιστική επιλογή που έχει να κάνει με την επίτευξη του ηχητικού χαρακτήρα που έχουμε στο μυαλό μας".


P.E. Γιατί γράφετε μόνο σε αγγλικό στίχο. Σας εκφράζει περισσότερο και γιατί; 

"Δεν ακούμε μουσική με ελληνικό στίχο εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων οπότε για μας δεν τέθηκε ποτέ τέτοιο θέμα. Προφανώς είναι ο τρόπος που μας εκφράζει απόλυτα αλλιώς δεν θα το κάναμε".

P.E. Το κοινό σας έχει αγκαλιάσει. Αυτό είναι γεγονός. Πώς το εισπράττετε αυτό εσείς; 

"Οποιοσδήποτε εναγκαλισμός με το κοινό είναι πάντα μια θετική συνθήκη εκτός άμα συμβαίνει σε περίοδο πανδημίας".

P.E. Βλέπουμε αρκετές μπάντες στην ελληνική μουσική σκηνή τα τελευταία χρόνια. Που νομίζετε ότι οφείλεται; 

"Με τον αριθμό των ταλαντούχων μουσικών που υπάρχουν στην Ελλάδα θα ήταν περίεργο να μην βλέπαμε αρκετές μπάντες να αναδεικνύονται".

P.E. Ποια είναι η φιλοδοξία σας για το μέλλον;

"Η κυκλοφορία του τρίτου μας δίσκου και οι live εμφανίσεις που θα τη συνοδεύουν σε όσα περισσότερα μέρη μπορέσουμε".


Whereswilder - Bo [Official Video]


Whereswilder - Show And Tell (Official Video)


Whereswilder - Helping Hand (Official Video)