H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συναντήθηκε σήμερα με τη Γενική Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejčinović Burić.

H κυρία Σακελλαροπούλου την συνεχάρη για την εκλογή της στο ύπατο αξίωμα του Οργανισμού και της ευχήθηκε καλή επιτυχία στο απαιτητικό έργο της.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η τρέχουσα Ελληνική Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης συμπίπτει με την 70η επέτειο της υπογραφής της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου .Έχει ως στόχο την ανάδειξη της σημασίας της Σύμβασης αυτής για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη, καθώς και την προσήλωσης στις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας, της ειρήνης, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων, όπως η σημερινή με την πανδημία.

Η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε ακόμα στην κλιμάκωση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα μας το τελευταίο διάστημα από την Τουρκία, που όπως τόνισε αφορούν όλη την Ευρώπη, ενώ υπογράμμισε τη σημασία του ειλικρινούς και εποικοδομητικού διαλόγου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Επεσήμανε επίσης το σημαντικό βάρος που αντιμετωπίζει η χώρα μας στο μεταναστευτικό και τόνισε την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης και ισορροπίας μεταξύ ανθρωπισμού και ασφάλειας.

Από την πλευρά της, η κυρία Burić επαίνεσε το δύσκολο έργο της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, υπό τις αντίξοες συνθήκες που προκαλεί η πανδημία. Τόνισε ότι η προτεραιότητα και οι τρέχουσες πρωτοβουλίες του Συμβουλίου της Ευρώπης αφορούν το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε καιρό κρίσης. Ως προς το προσφυγικό, συμφώνησε ότι η χώρα μας έχει επωμισθεί ένα τεράστιο βάρος και τόνισε την ανάγκη προστασίας των ευάλωτων ομάδων με έμφαση στα ασυνόδευτα παιδιά. Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ανέφερε ότι η έναρξη διαλόγου αποτελεί θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και εξέφρασε την ελπίδα για πρόοδο, υπογραμμίζοντας ότι όπου δεν υπάρχει διάλογος υπάρχει κίνδυνος καταπάτησης των Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης.