Έως τις 30 Νοεμβρίου παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την αναμόρφωση του συνόλου των δασικών χαρτών από τις δασικές υπηρεσίες, όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού, Νίκου Τσιγαρά. Η προθεσμία έληγε χθες. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη δρομολογήθηκε η αναμόρφωση των δασικών χαρτών. Αυτό σημαίνει ότι καταγράφονται στους δασικούς χάρτες όλες οι διοικητικές πράξεις με τις οποίες εκτάσεις έχασαν τον δασικό τους χαρακτήρα πριν από το 1975.Επίσης σημειώνεται ότι οι δασικές υπηρεσίες μέσα στο προαναφερόμενο διάστημα θα προβούν σε αναρτήσεις των δασικών χαρτών με όλες τις νέες πληροφορίες. Και όπως εξηγούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", οι διοικητικές πράξεις γίνονται υποχρεωτικά δεκτές από τις δασικές υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει πως θα ξαναβρούν τον ύπνο τους οι ιδιοκτήτες που προσκόμισαν διοικητικές πράξεις που αφορούν:

-Αποφάσεις των Επιτροπών Απαλλοτριώσεων για το σύνολο των εκτάσεων που επελήφθησαν, οι οποίες απέδωσαν γεωργική γη, κτηνοτροφική ή μεικτή (γεωργοκτηνοτροφική) χρήση.
-Αποφάσεις κύρωσης διανομών και αναδασμών για το σύνολο των εκτάσεων που αναφέρονται στα σχετικά κτηματολογικά διαγράμματα, οι οποίες φέρουν διακριτικό αριθμό τεμαχίου και τους αποδόθηκε χρήση γεωργική, κτηνοτροφική η μεικτή.

-Αποφάσεις υπουργού Γεωργίας ή νομάρχη, μέσω των οποίων δόθηκαν άδειες για κατάτμηση -αγοραπωλησία αγροτικών εκτάσεων με γεωργική ή κτηνοτροφική ή μεικτή χρήση.

- Αποφάσεις υπουργού Γεωργίας περί παραχώρησης γαιών σύμφωνα με διατάξεις Αγροτικού Κώδικα.

-Άδειες υπουργού Γεωργίας προς σύναψη συμφωνιών εκούσιας μεταβίβασης καλλιεργήσιμων εκτάσεων προς ακτήμονες καλλιεργητές ή κύρωσης των ήδη συναφθεισών, σύμφωνα με τον Αγροτικό Κώδικα.

-Αποφάσεις Επιτροπών Απαλλοτριώσεων περί παραχώρησης αγροτικών δημοσίων κτημάτων, εξαγορασθεισών εμφυτεύσεων και εμφυτευτικών γαιών Κρήτης.

-Αποφάσεις διάθεσης εξαγορασθέντων από το Δημόσιο κτημάτων, δυνάμει ειδικών νόμων.

- Ειδικά αγροτικά μητρώα (Αμπελουργικό Μητρώο και Ελαιουργικό Μητρώο) στα οποία περιλαμβάνονται εκτάσεις οι οποίες καταβάλλονται από νόμιμες πράξεις της Διοίκησης.

-Διοικητικές πράξεις που αναφέρονται σε απαλλοτριώσεις και μεταβιβάσεις εκτάσεων με σκοπό τη βιομηχανική ή τουριστική ανάπτυξη ή άδειες εγκατάστασης παραγωγικών βιομηχανικών ή τουριστικών μονάδων και σχετικές άδειες λειτουργίας τους, ανεξαρτήτως από τον οργανισμό που εκδόθηκαν.

-Πράξεις της Διοίκησης (όπως αποφάσεις νομάρχη, Προεδρικά Διατάγματα καθορισμού οικισμών. Οι περιοχές για τις οποίες υφίστανται εγκεκριμένα σχέδια πόλεως ή καταλαμβάνονται υπό οικισμών, τα όρια των οποίων έχουν εγκριθεί με πράξεις της Διοίκησης ή βρίσκονται εντός εγκεκριμένων πολεοδομικών μελετών ή ρυμοτομικών σχεδίων ή πρόκειται περί οικοδομήσιμων εκτάσεων των οικιστικών περιοχών (ν.947/1979 ) ή αποτελούν εκτάσεις Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων , που οργανώθηκαν με βάση τους σχετικούς νόμους ( ν.4458/1965, ν.742/1977 , ν2545/1977, ν.3982.2011) για τις οποίες έχει εγκριθεί η οριοθέτηση ή το ρυμοτομικό τους σχέδιο ή είναι περιοχές βιομηχανικών βιοτεχνικών εγκαταστάσεων που περιλαμβάνονται σε ζώνες οικιστικού ελέγχο.