Νέο αρνητικό ρεκόρ κατέγραψε χθες η Αττική με 240 κρούσματα κορωνοϊού, γεγονός που επιβεβαιώνει την επιδημιολογικά επιβαρυμένη εικόνα του Λεκανοπεδίου.

Ειδικότερα, από τα 416 κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα 240 (αριθμός ρεκόρ) αφορούν την Αττική, όπου η κατάσταση εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

Βέβαια, έναν σημαντικό ρόλο στην αύξηση αυτή έχουν παίξει και τα rapid tests που βοηθούν στον εντοπισμό ατόμων θετικών στον ιό. Τα τεστ έχουν πολλαπλασιαστεί στην Αττική και αυτό έφερε και μεγαλύτερα νούμερα κρουσμάτων, με τον Γκίκα Μαγιορκίνη να τονίζει στην χθεσινή ενημέρωση, πως τα rapid test είναι αποτελεσματικά.

«Η Αττική εξακολουθεί να έχει τη μερίδα του λέοντος στον αριθμό των νέων διαγνώσεων και ειδικά στους ανθρώπους νεότερης ηλικίας» είπε και επανέλαβε πως στο «κόκκινο» βρίσκονται γειτονιές στο κέντρο της Αθήνας. Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως μόνο στην πλατεία Κουμουνδούρου έγιναν 514 έλεγχοι και βρέθηκαν 24 θετικά κρούσματα, σημειώνοντας πως τα τεστ αυτά «παρουσιάζουν ικανοποιητική αξιοπιστία, με τους ελέγχους αυτούς να υστερούν σε ποσοστό 5% με 8% συγκριτικά με τον μοριακό έλεγχο».

Συνολικά, τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ έχουν πραγματοποιήσει περίπου 2.600 ελέγχους στις πλατείες Βάθη, Κυψέλης, Αμερικής και Κουμουνδούρου. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, έχουν βρεθεί συνολικά 61 θετικοί στον ιό, εκ των οποίων οι 34 είναι αλλοδαποί.

93 από τα 123 σχολεία με κρούσματα κορωνοϊού στην Αττική

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σημείωσε πως έλεγχοι έγιναν και σε σχολεία, κατά τους οποίους δεν έχει διαπιστωθεί καμία παράβαση, αναφορικά με τα μέτρα για τον κορωνοϊό. Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε πως από τα 123 σχολεία, όπου διαπιστώθηκαν κρούσματα κορωνοϊού, 93 εντοπίζονται στην Αττική. Μια ακόμη ένδειξη πως στην Περιφέρεια και δη στο κέντρο της Αθήνας εντοπίζεται η βασική εστία του κορωνοϊού στη χώρα.
Σε ξενοδοχεία καραντίνας ασθενείς

Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε χθες και στα ξενοδοχεία καραντίνας, όπου θα μεταφερθούν ασυμπτωματικοί ασθενείς του κορωνοϊού, προκειμένου να αποσυμφορηθούν έτσι και τα νοσοκομεία. Παράλληλα, ανέφερε πως 8 λέσχες φιλίας του Δήμου Αθηναίων διαμορφώνονται σε κέντρα τεστ για την Covid-19.

H τελευταία εβδομάδα εμφανίζει συνεχιζόμενη επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, σύμφωνα με την 16η έκθεση του Εθνικού Παρατηρητηρίου Covid-19 με αύξηση των ημερησίων κρουσμάτων, του αριθμού των διασωληνωμένων και του ημερήσιου αριθμού θανάτων. Σύμφωνα με την έκθεση, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 324 κρούσματα, από 281 στην προηγούμενη έκθεση.

Το 50%-60% των νέων κρουσμάτων καταγράφεται στην Αττική. Επισημαίνεται ότι για δεύτερη συνεχή εβδομάδα οι νέες ημερήσιες διαγνώσεις παραμένουν πανελλαδικά σε επίπεδο άνω των 300 ατόμων.

Το πιο σημαντικό στοιχείο ωστόσο της έκθεσης, είναι ότι ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση παρουσιάζει αυξητική τάση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, γεγονός που καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα υγείας.
Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρέμεινε σχεδόν σταθερή σε 36% (από 37% στην προηγούμενη έκθεση), σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Στην Αττική, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ ανέρχεται σε 60%.

Συνολικά, με βάση τις προαναφερθείσες τάσεις, ο ΕΟΔΥ εκτιμά τον δείκτη Rt για την επικράτεια σε 1, αυξημένο σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση.