Οι ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις ξεκίνησαν από τις 28 Σεπτεμβρίου και οι γιατροί έπιασαν δουλειά, προχωρώντας τη διαδικασία για τους ενδιαφερόμενους ασφαλισμένους που επιζητούν να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο.

Έτσι, εδώ και δύο μέρες αρκετοί ασφαλισμένοι, έχοντας πάρει τις συνταγές στα χέρια τους, τρέχουν στα φαρμακεία για να κάνουν το εμβόλιο, παίρνοντας σειρά, με τους περισσότερους από αυτούς να έχουν βάλει από τα μέσα σχεδόν του καλοκαιριού το όνομά τους στη σχετική λίστα, έτσι ώστε να προλάβουν κάθε ενδεχόμενο εξάντλησης των αντιγριπικών εμβολίων.

Όμως φτάνοντας στο φαρμακείο παθαίνουν μία κάποια απογοήτευση. Τα εμβόλια δεν έχουν φτάσει στους φαρμακοποιούς και η ενημέρωση που έχουν οι τελευταίοι από το υπουργείο είναι ότι τα πρώτα θα έρθουν στα ράφια τους μετά τα πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Το ενδιαφέρον φέτος για τα αντιγριπικά εμβόλια είναι μεγαλύτερο από πότε και αυτό ήταν αναμενόμενο από τη στιγμή που μαζί με την αντιμετώπιση της γρίπης, πλέον υπάρχει ο κορωνοϊός.

Η τακτική ενίσχυσε το κλίμα πανικού

Το κράτος και το υπουργείο Υγείας, έχοντας ως σκεπτικό να ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα ύπαρξης των δύο ιών και γνωρίζοντας ότι πρόκειται για δύο ιούς που έχουν τα ίδια συμπτώματα, άρα θα υπάρξουν προβλήματα στη διάγνωση, φρόντισε να ξεκινήσει νωρίτερα τη διαδικασία. Ως εδώ καλά.

Όμως ξεκινώντας τη συνταγογράφηση νωρίτερα δεν φρόντισε ταυτόχρονα να προμηθεύσει στον ίδιο χρόνο τα φαρμακεία με τα εμβόλια, γνωρίζοντας προφανώς ότι ο ιός της γρίπης δεν ξεκινά από τα τέλη Σεπτέμβρη ή τις αρχές Οκτώβρη, αλλά από τα τέλη του Οκτώβρη και μετά.

Έτσι το μόνο που κατόρθωσε, σύμφωνα με επαγγελματίες του χώρου, ήταν να ενισχύσει το κλίμα πανικού που υπάρχει ανάμεσα σε πολλούς ασφαλισμένους που ζητούν διακαώς να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης, έχοντας όμως στο μυαλό τους την πανδημία.

Τους συιστούν ψυχραιμία οι φαρμακοποιοί

Οι φαρμακοποιοί καταβάλλουν προσπάθειες από την πλευρά τους να τους πείσουν ότι δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος βιασύνης, πόσο μάλλον από τη στιγμή που τα εμβόλια δεν έχουν φτάσει καν ακόμα στα ράφια τους. Άλλωστε, χρειάζεται να τηρηθεί και μία ιεραρχία.

Τα εμβόλια κατά της γρίπης θα πρέπει να τα κάνουν πρώτα οι ευάλωτες υγειονομικά ομάδες, με χρόνια νοσήματα, οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά και ύστερα, αν χρειαστεί, όλοι οι υπόλοιποι.

Εξάλλου, το υπουργείο ας μην ξεχνάμε έχει παραγγείλει 4.000.000 στον αριθμό και δεν θα πρέπει αυτά να εξαντληθούν αμέσως, με δεδομένο ότι η παραγωγή των φαρμακευτικών εταιρειών για τα εμβόλια αυτά είναι συγκεκριμένη και όχι απεριόριστη. Ψυχραιμία λοιπόν.