Εν όψει του εορτασμού 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το Ερασιτεχνικό Σχήμα Πάτρας «Ρεφενέ» κατέθεσε πρόταση στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για το ανέβασμα από διαφορετικές ερασιτεχνικές ομάδες, μιας θεατρικής παράστασης,  με θέμα την ιστορία της Επανάστασης στη Δυτική Ελλάδα. Η πρόταση με τίτλο «ΑΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ’21 ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ» (συντομογραφία ΑΧ21)  προκρίθηκε από την ολομέλεια της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του αρμόδιου Γραφείου Συντονισμού Πολιτιστικών Δράσεων 2021 (από 2/6/2020). Σας καλούμε λοιπόν να καταθέσετε υποψηφιότητα συμμετοχής για την παράσταση, σύμφωνα με τα παρακάτω:  

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ 

 • Η παράσταση δομείται από 5-6 θεατρικά δρώμενα (μέγιστης διάρκειας 20 λεπτών το καθένα) και μουσικο-θεατρικά ιντερμέδια που συνδέουν τα δρώμενα μεταξύ τους.
 • Κάθε δρώμενο προετοιμάζεται και παρουσιάζεται με ευθύνη μιας ερασιτεχνικής ομάδας, ενώ τα ιντερμέδια, με την ευθύνη του «Ρεφενέ» 
 • Την σκηνοθεσία συνολικά της παράστασης (και όχι των επιμέρους 20λεπτων) αναλαμβάνει το «Ρεφενέ».
 • Οι ηθοποιοί που θα παίξουν στο δρώμενο, πρέπει να είναι ερασιτέχνες. 
 • Το σκηνικό της παράστασης κατασκευάζεται από το «Ρεφενέ» σύμφωνα με τις ανάγκες των δρώμενων που θα προκριθούν.
 • Τα κοστούμια των ηθοποιών καθώς και μικρά σκηνικά σκεύη ανήκουν στην ευθύνη της κάθε ομάδας.
 • Φώτα, ήχος, καθώς και τα έντυπα που θα συνοδεύουν τη παράσταση ανήκουν στην ευθύνη της διοργα΄νωσης.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ – ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

 • Δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας έχουν όλες οι Ερασιτεχνικές Θεατρικές Ομάδες, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι και τα Πολιτιστικά Σωματεία που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και είναι νομικά αναγνωρισμένα (Καταχωρημένα δηλαδή στο Πρωτοδικείο με νόμιμο Διοικητικό Συμβούλιο). 
 • Κάθε ομάδα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα, καταθέτοντας ένα (και μόνο) βιντεοσκοπημένο θεατρικό δρώμενο διάρκειας 10-20 λεπτών, με την συμμετοχή 1-5 ηθοποιών. 
 • Τα δρώμενα οφείλουν να αναφέρονται σε ιστορικά τεκμηριωμένα γεγονότα της επαναστατικής περιόδου του 1821 που συνέβησαν σε περιοχές της δυτικής Ελλάδας, βασισμένα είτε σε πρωτότυπα κείμενα, είτε σε κείμενα γνωστών συγγραφέων ή ακόμη και σε αποσπάσματα θεατρικών έργων ή ταινιών. 

(Για παράδειγμα ένα τέτοιο γεγονός που θα μπορούσε να δώσει αφορμή για θεατρικό δρώμενο είναι η μάχη Σαραβαλίου που έγινε στις 9 Μαρτίου του 1822 κατά τη πρώτη πολιορκία των Πατρών.)  

Παρακαλούμε να προσέξετε πολύ την ποιότητα του ήχου κατά τη βιντεοσκόπηση. Ο λόγος πρέπει ν’ ακούγεται καθαρά (στο video) και όχι με αντήχηση.  

 • Κάθε δρώμενο μπορεί να έχει μουσική επένδυση (πρωτότυπη/γνωστή) ή να περιέχει τραγούδι (πρωτότυπο/γνωστό), (ζωντανό/ηχογραφημένο), ή ακόμη τραγούδι με αλλαγμένους στίχους). 
 • Υπέρβαση του χρονικού ορίου επισύρει κίνδυνο αποκλεισμού, ενώ κάθε ομάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει και πέραν των 5  ηθοποιών, αρκεί να αναλάβει τα επιπλέον έξοδα. (Βλ παρακάτω: ΠΑΡΟΧΕΣ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ) 
 • Θα δοθεί προτεραιότητα κατά την επιλογή σε κείνες τις ομάδες που επέλεξαν ιστορικά γεγονότα (του ’21) που συνέβησαν στο τόπο τους.

Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:

 • Ένα  βιντεοσκοπημένο σατιρικό δρώμενο (αρχείο mp4) /αν σταλεί ταχυδρομικά: σε στικάκι USB ή dvd
 • Συνοπτικό ιστορικό της ομάδας & λίγα λόγια για το δρώμενο  (αρχείο Wοrd)
 • Κατάλογο ηθοποιών και συντελεστών που συνέβαλαν στο δρώμενο (αρχείο Wοrd)
 • Φωτογραφίες (2-3) του δρώμενου, σε ηλεκτρονική μορφή και καλή ανάλυση (αρχεία JPG) 
 • Ταχ. διεύθυνση, τηλέφωνο και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail)

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ 

Κάθε ερασιτεχνική ομάδα μπορεί να στείλει την υποψηφιότητα της 

α. μέσω ΕΛΤΑ με απλό φάκελο (όχι συστημένο) 

β. Μέσω ιδιωτικού ταχυμεταφορέα στη διεύθυνση: Μαιζώνος 131 ΤΚ 26221 Πάτρα (υπ’ όψιν Γεωργακάκη Γιάννη Τηλ: 2610-221429) μέχρι τέλους του 2020 (Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου ώρα 12 το μεσημέρι/παραλαβή) 

γ. Μπορείτε τέλος, πιο εύκολα,  να στείλετε όλα τα στοιχεία του φακέλου σας –ηλεκτρονικά- στα δύο παρακάτω email: [email protected] & [email protected] (ειδικά το αρχείο του βίντεο, μπορείτε να το ανεβάσετε στο διαδίκτυο (Youtube) σε καλή ποιότητα και να μας στείλετε την διεύθυνση του /URL)

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Η Επιτροπή Επιλογής της προκριματικής φάσης επιλέγει με βάση τα απεσταλμένα βιντεοσκοπημένα 20λεπτα, τις 5-6 επικρατέστερες υποψηφιότητες που θα ενταχτούν στη σπονδυλωτή παράσταση. 

Αποτελείται από:

 • έναν εκπρόσωπο του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας 
 • έναν εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Θεάτρου 
 • έναν εκπρόσωπο της Ένωσης Τοπικού Τύπου (Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν.) /δημοσιογράφος
 • έναν ψήφο που εκπροσωπεί ομάδα της Ένωσης Αποφοίτων Τμήματος Θεατρολογίας Πανεπιστημίου Πατρών 
 • έναν ιστορικό, εκπρόσωπο της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του αρμόδιου Γραφείου Συντονισμού Πολιτιστικών Δράσεων 2021 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος

Η Επιτροπή Επιλογής διατηρεί το δικαίωμα να προκρίνει λιγότερες ή περισσότερες  των 6 ομάδων, με στόχο πάντα τη διατήρηση της ποιότητας της παράστασης. 

Τα αποτελέσματα της προκριματικής φάσης θα ανακοινωθούν στις ενδιαφερόμενες ομάδες στο πρώτο 15ήμερο του 2021. Οι ομάδες που θα επιλεγούν θα παίξουν ζωντανά ενώπιον του κοινού για 10 παραστάσεις. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2021

ΑΓΡΙΝΙΟ ΜΑΪΟΣ 2021

ΒΟΝΙΤΣΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2021

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ ΙΟΥΛΙΟΣ 2021

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2021

ΠΥΡΓΟΣ ΣEΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2021

ΓΑΣΤΟΥΝΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2021

ΑΜΑΛΙΑΔΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2021

ΠΑΤΡΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021

ΑΙΓΙΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021

Ακριβείς ημερομηνίες και αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθούν με τη καινούρια χρονιά, ενώ η προτιμότερη ημέρα της εβδομάδας για παραστάσεις, είναι το Σάββατο. 

ΣΚΗΝΙΚΟ-ΠΡΟΒΕΣ ΟΜΑΔΩΝ

Το σκηνικό της παράστασης θα κοινοποιηθεί στις ομάδες που θα επιλεγούν 15 μέρες μετά τα αποτελέσματα της Επιτροπής Επιλογής.

Θα προγραμματιστούν επίσης, σε συνεννόηση με τις προκριθείσες ομάδες, 2 τελικές πρόβες στη Πάτρα σε χρόνο που θα εξυπηρετεί τις ομάδες και τις ανάγκες της παράστασης.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ-ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Η παράσταση «ΑΧ21» είναι παραγωγή της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (Γραφείο Συντονισμού Πολιτιστικών Δράσεων 2021), και διοργανώνεται από το ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΠΑΤΡΑΣ «ΡΕΦΕΝΕ» 

ΠΑΡΟΧΕΣ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

 • ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ:  Για τους 1-5 ηθοποιούς που συμμετέχουν στο 20λεπτο & τον σκηνοθέτη του 20λεπτου. Προβλέπεται κάλυψη εξόδων για ένα γεύμα, αμέσως μετά την παράσταση σε κάθε πόλη της Δυτικής Ελλάδας, όπως επίσης για ένα γεύμα μετά από κάθε τελική πρόβα στη Πάτρα.  

Οι συντελεστές και οι συνοδοί των ομάδων, προσέρχονται και παραμένουν με δικά τους έξοδα, όπως και οι (πέραν των πέντε) ηθοποιοί που συμμετέχουν στο 20λεπτο.                              

 • ΜΕΤΑΦΟΡΑ: Η διοργάνωση του Φεστιβάλ αναλαμβάνει επίσης:

α. Την μεταφορά με λεωφορείο για τους 1-5 ηθοποιούς που συμμετέχουν στο 20λεπτο & τον σκηνοθέτη του 20λεπτου από και προς τα θέατρα που θα δοθούν οι παραστάσεις. Οι ομάδες φέρνουν μαζί τους μόνο κοστούμια, υλικά μακιγιάζ και μικρά σκηνικά σκεύη.

β. Την μεταφορά από και προς τον χώρο των 2 τελικών προβών.

 • Για τους επιπλέον ηθοποιούς κάθε ομάδας θα ληφθεί μέριμνα, με χαμηλό κόστος να συμμετάσχουν στη κάθε αποστολή.

ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Το ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΠΑΤΡΑΣ «ΡΕΦΕΝΕ» συμπληρώνει φέτος 21 χρόνια προσφοράς στο ερασιτεχνικό θέατρο και διοργανώνει 12 χρόνια τώρα (από κοινού με τον Δήμο Πατρέων και την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, εσχάτως δε και με τη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας) το «Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων Μώμος ο Πατρεύς».  Μέχρι σήμερα, 85 θεατρικές ομάδες από 67 ελληνικές πόλεις έχουν συμμετάσχει στο Φεστιβάλ, βασικό χαρακτηριστικό του οποίου είναι ΜΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΑΤΙΡΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ που φτιάχνεται κάθε χρόνο από 11 θεατρικές ομάδες. Η βάση της πρότασης μας λοιπόν συνεχίζει να είναι η συνεισφορά, ο εθελοντισμός και η συνεργασία διαφορετικών ομάδων με σκοπό το καλύτερο αποτέλεσμα.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ στον «ΜΩΜΟ» (ως παράδειγμα σπονδυλωτής παράστασης)

Επισυνάπτονται  δυο αρχεία  (pdf) : Το  1o  με  γενικές  πληροφορίες  για  το πνεύμα  και την  ιστορία του Φεστιβάλ και το 2ο με αναλυτική  αναφορά  στον  «Μώμο του 2020» με  ομάδες  & 10λεπτα που συμμετείχαν, φωτογραφίες,  δημοσιεύματα,  σχόλια, κ.λπ... στις τελευταίες  σελίδες  των  οποίων,  μπορείτε να  βρείτε  διευθύνσεις βίντεο  στο διαδίκτυο/URL  που θα σας  βοηθήσουν  να ενημερωθείτε  πληρέστερα για τις ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΩΜΟΥ  (κάντε  διπλό «κλικ»  με  τον κένσορα,  πάνω στις διευθύνσεις) 

ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ

Υ.Γ.Παρακαλούμε κοινοποιήστε την παρούσα σε  γνωστές (σας) ερασιτεχνικές ομάδες, που εμείς μπορεί να μη γνωρίζουμε.

Τέλος, επιβεβαιώστε τη λήψη της προκήρυξης και στείλτε μας -αν έχουν αλλάξει- την διεύθυνση σας (ταχυδρομική & e-mail) για να σας ενημερώνουμε έγκαιρα και σωστά.