Πάνω από 50 καταστήματα εστίασης της Πάτρας αναμένεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα στην προσπάθεια που θα κάνουν για να βάλουν ένα στέγαστρο ή να διαμορφώσουν έναν εξωτερικό χώρο, έτσι ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν τους χειμερινούς μήνες.

Το θέμα είναι γνωστό. Ο κορωνοϊός μειώνει σε μεγάλο βαθμό την πελατεία των μαγαζιών στους εσωτερικούς χώρους, στο πλαίσιο των αποστάσεων ασφαλείας και της αποφυγής των συνωστισμών.

Μόνος τρόπος για να μπορέσουν τα καταστήματα του κλάδου να βγάλουν τα έξοδα τους είναι οι εξωτερικοί χώροι και η διαμόρφωση τους, με την προϋπόθεση πάντα να μην δημιουργείται πρόβλημα και να μην παρεμποδίζεται η κίνηση των πολιτών και των ΑμεΑ στις πλατείες και στους κοινόχρηστους χώρους.

Όμως για τα πάνω από 50 αυτά καταστήματα εστίασης εμπλέκεται η Αρχαιολογική Υπηρεσία. Τα μαγαζιά είναι κοντά σε χώρους που βρίσκονται υπό την εποπτεία της τοπικής εφορείας αρχαιοτήτων και της Κεντρικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και για οποιαδήποτε παρέμβαση χρειάζεται να δοθεί το «πράσινο» φως από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.  

Πράγμα αρκετά δύσκολο και λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών, αλλά και λόγω του χαρακτήρα που διέπει τον συγκεκριμένο φορέα που υπάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού και ο οποίος φημίζεται για την αυστηρότητα του.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε προ ημερών η συνάντηση του ΣΚΕΑΝΑ με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Διονύση Πλέσσα. Ζητήθηκε από τον Δήμο να παρέμβει στην τοπική εφορεία αρχαιοτήτων για να υπάρξει μία επιείκεια, τουλάχιστον μέχρι να περάσει η πανδημία.

Ο Δήμος έδειξε να είναι θετικός, όμως, το όλο θέμα δεν έχει να κάνει μόνο με την Πάτρα, αφού είναι σίγουρο ότι αν υπάρξει μία τέτοια απόφαση, θα ζητήσουν κάτι αντίστοιχο και τα καταστήματα εστίασης των άλλων πόλεων που αντιμετωπίζουν σχεδόν το ίδιο πρόβλημα. Οπότε εν αναμονή.