Η επιλογή του Πανεπιστημίου Πατρών να στηρίξει τη δια ζώσης εκπαίδευση, δίνει απάντηση σε ένα ερωτηματικό που ταλάνιζε εδώ και μήνες πολλά καταστήματα και μαγαζιά της Πάτρας που στηρίζονται στους φοιτητές.

Μια απάντηση θετική μπροστά σε όλο αυτό το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην αγορά, τόσο στα εμπορικά καταστήματα, όσο και στα μαγαζιά εστίασης.

Μέσα στην εβδομάδα, αρχές του νέου μήνα θα ξεκινήσουν να λειτουργούν κανονικά τα τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, κάτι που σημαίνει ότι θα επιστρέψουν στην Πάτρα και οι φοιτητές που ακόμα δεν έχουν έρθει.

Βέβαια η κατεύθυνση που δίνει το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι μονόδρομος για τους φοιτητές και ότι θα επιλέξουν να έρθουν στην πόλη.

Είναι αρκετοί που λόγω και του οικονομικού, αλλά και του φόβου της πανδημίας, θα προσπαθήσουν να εξαντλήσουν όσα περιθώρια τους δίνονται για την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, μη ερχόμενοι στην Πάτρα.

Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν απώλειες από το φοιτητικό δυναμικό στην ενεργή ζωή της πόλης. Όμως σίγουρα τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά (ως προς το χειρότερο) αν το Πανεπιστήμιο στήριζε ξεκάθαρα την εξ' αποστάσεως εκπαίδευση.

Συζητήσεις και το κλίμα συσπείρωσης

Η επιλογή βέβαια του Πανεπιστημίου για τη στήριξη της δια ζώσης εκπαίδευσης δεν έχει καμία σχέση με την ενίσχυση της αγοράς και το οικονομικό. 

Αφορά την ποιότητα των σπουδών που θέλει να παρέχει στους φοιτητές του ως ένα από τα μεγαλύτερα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας.

Πάνω σε αυτό, το μεγάλο πρόβλημα, είναι οι ελλείψεις σε καθηγητές σε πολλά από τα τμήματά του.

Σε αυτή την κατεύθυνση έγιναν δεκάδες συναντήσεις από τον νέο πρύτανη Χρήστο Μπούρα με φορείς και βουλευτές.

Ο νέος πρύτανης μέσα από τις συναντήσεις αυτές είναι γεγονός ότι κατόρθωσε να διαμορφώσει ένα κλίμα συσπείρωσης για το Πανεπιστήμιο Πατρών από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.

Συνάντηση με την υπουργό Νίκη Κεραμέως

Με εφόδιο τη συσπείρωση αυτή αναμένεται να ανέβει ο ίδιος στην Αθήνα μέσα στο επόμενο διάστημα, για μία συνάντηση με την υπουργό Νίκη Κεραμέως.

Εκεί ο κ. Μπούρας θα θέσει… δια ζώσης στην υπουργό το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Πατρών λόγω των συνταξιοδοτήσεων αρκετών ακαδημαϊκών, αλλά και της ελλιπούς κάλυψης των κενών τους με τις προσλήψεις μόλις 12 ΔΕΠ.

Είναι ένα ζήτημα που εκτός από τα λειτουργικά προβλήματα που φέρνει ως συνεπεία του σε πολλά τμήματά του (ανάμεσα σε αυτά και στις ιατρικές σχολές που συνεργάζονται με το Πανεπιστήμιο Πατρών), απειλεί επί της ουσίας το ίδιο το μέλλον του Πανεπιστημίου.