Πτωτική τάση έχει το κύμα των καταλήψεων στα σχολεία της Πάτρας και της Αχαΐας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε το patrasevents.gr από την περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης της Δυτικής Ελλάδος τα σχολεία που βρίσκονται υπό κατάληψη από το πρωί της Δευτέρας, στην αρχή δηλαδή της εβδομάδας, είναι 25.

Θυμίζουμε ότι η περασμένη εβδομάδα έκλεισε με τον αριθμό των υπό κατάληψη σχολείων να είναι στα 37. Τα μισά και πάνω από αυτά παραμένουν υπό κατάληψη.  

Το γεγονός αυτό ερμηνεύεται ως ένα αποτέλεσμα των επαφών και της τακτικής που ακολούθησαν οι εκπαιδευτικοί φορείς της περιοχής απέναντι στους μαθητές, με τους περισσότερους διευθυντές να προτάσσουν τον διάλογο.

Θετική στάση έδειξαν, άλλωστε, και οι γονείς των μαθητών, όπως και οι σχολικές επιτροπές που ξεκαθάρισαν ότι είναι κατά των καταλήψεων και ότι ο αγώνας των παιδιών για την βελτίωση των συνθηκών στα σχολεία εν μέσω πανδημίας, μπορεί να γίνει μέσα από άλλες μορφές κινητοποιήσεων.

Ωστόσο, το κλίμα στα σχολεία παραμένει ηλεκτρισμένο λόγω της εμφάνισης των κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά και για τις συνθήκες που δεν έχουν αλλάξει, με μαθητές και καθηγητές να ζητούν περισσότερες αίθουσες και μικρότερα τμήματα ως μοναδική λύση προστασίας (μαζί με την χρήση μάσκας) από τον ιό.

Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει την Τρίτη και η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των καθηγητών της Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας, στην πλατεία Γεωργίου, στην Πάτρα. Σημειώνουμε ότι η ΕΛΜΕ σε ανακοίνωσή της ρίχνει «βολές» κατά του διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανδρέα Ζέρβα, κατηγορώντας τον ότι στην επιστολή του ζήτησε από τους καθηγητές να παίρνουν απουσίες από τους μαθητές στα σχολεία που βρίσκονται σε κατάληψη.

Πάντως, οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν το κύμα των καταλήψεων για τον κορωνοϊό «ξεφουσκώνει» και αν τα σχολεία θα επιστρέψουν σταδιακά σε μία κανονικότητα, με τους μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων να ξεκινούν τα μαθήματα τους.