«Κύμα» απολύσεων από τον Οκτώβρη και μετά φοβούνται στην τοπική αγορά της Πάτρας, με τις πιέσεις από τους εργοδότες προς τους εργαζόμενους να εντείνονται, προκειμένου να υποκύψουν και να μειώσουν – εις βάρος τους όμως – τα έξοδα των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο συνδικαλιστής και επικεφαλής των Ελεύθερων Εμποροϋπαλλήλων Σάββας Τζάκης, η κάνουλα των απολύσεων στην τοπική αγορά της Πάτρας, για την ώρα παραμένει σε ένα σταθερό επίπεδο, αναλογικά πάντα με την ζημιά που υπάρχει στην αγορά λόγω της πανδημίας, όμως χρησιμοποιείται από τους εργοδότες, έτσι ώστε να πετύχουν τους στόχους.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζει ο ίδιος η τακτική του εκφοβισμού (που ασφαλώς έχει ρεαλιστική βάση αφού υπάρχει πρόβλημα πραγματικό) δεν είναι μόνο γνώρισμα των πολυεθνικών επιχειρήσεων και των ξένων αλυσίδων, αλλά και αρκετών εργοδοτών της τοπικής αγοράς.

«Οι βασικοί τρόποι που καταφεύγουν οι εργοδότες όλο αυτό το διάστημα είναι η υποχρεωτική άδεια προς τους εργαζόμενους, η άδεια άνευ αποδοχών και η εκ περιτροπής εργασία».

Ορισμένοι όμως καταφεύγουν και σε πιο ακραία μέσα. «Υπάρχει φυσικά και ο λεγόμενος ψυχολογικός πόλεμος κάποιων εργοδοτών προς του εργαζόμενους τους, προκειμένου να τους αναγκάσουν σε παραίτηση.

Αυτό γίνεται κυρίως κατά των εργαζόμενων εκείνων που έχουν αρκετά χρόνια στη δουλειά και σε περίπτωση που απολυθούν θα έχουν μεγαλύτερες αποζημιώσεις».

Εκείνο πάντως που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι όλα όσα γίνονται στην αγορά εργασίας σπάνια καταφτάνουν ως καταγγελίες στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας, ενώ ακόμα και οι συνδικαλιστές τα μαθαίνουν μέσω τρίτων και όχι από τους «θύτες».

Υποκύπτουν λόγω αβεβαιότητας και συνθηκών

Υπάρχει έτσι ένα κλίμα... ομερτά με φόντο την πανδημία και την κρίση που έχει φέρει.

«Είναι γεγονός ότι αρκετοί εργαζόμενοι υποκύπτουν στις πιέσεις των εργοδοτών τους, φοβούμενοι ότι θα απολυθούν και ότι στη συνέχεια δύσκολα θα βρουν και πάλι δουλειά μέσα σε αυτό το αβέβαιο κλίμα που υπάρχει».

Όμως το ότι δεν υπάρχουν καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας έχει να κάνει και με το διαδικαστικό του όλου πράγματος.

«Το να προχωρήσει κανείς σε μία καταγγελία είναι ψυχοφθόρο και κοστίζει και οικονομικά. Αφήστε που ο εργαζόμενος θα έχει να αντιμετωπίσει στη συνέχεια τον εργοδότη» αναφέρει ο κ. Τζάκης.

Έχει γίνει πια καθεστώς ο φόβος στην αγορά

Πάντως, ο φόβος για κύμα απολύσεων μετά από ένα καλοκαίρι αρνητικό, με πεσμένο τζίρο στις θερινές εκπτώσεις και έναν Σεπτέμβρη που δεν κλείνει καθόλου καλά, είναι υπαρκτός και δεν έχει να κάνει με εκφοβισμό. 

Απλά αξιοποιείται κατάλληλα το όλο κλίμα από μερίδα εργοδοτών εις βάρος πάντα των εργαζομένων. Ο φόβος, εξάλλου, γενικότερα στην αγορά έχει πλέον μετατραπεί σε καθεστώς, τόσο για εργαζόμενους, όσο και για εργοδότες.