Παραμένει για το δημοτικό ταμείο το έλλειμμα των 46 εκατομμυρίων ευρώ, από τα χρέη των παρελθόντων ετών, τα οποία προέρχονται κυρίως από την λίστα των 161 οφειλετών, προσώπων και επιχειρήσεων που έχει σχηματιστεί.

Το ποσό των 46 εκατομμυρίων ευρώ προκύπτει ως αρχικό κεφάλαιο των χρεών, μαζί με τις προσαυξήσεις από όλα αυτά τα χρόνια που έχουν περάσει, καθώς οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν υποθέσεις άνω των δέκα ή και των δεκαπέντε ετών.

Η λίστα αυτή αποτελείται από οφειλέτες που χρωστούν ποσά άνω των 50.000 ευρώ, ενώ για έναν σημαντικό αριθμό αυτών τα χρέη για τον καθένα ξεπερνούν τα 100 και τα 150.000 ευρώ.

Ο Δήμος δεν έχει κατορθώσει να εισπράξει έστω και ένα μικρό μέρος των χρημάτων αυτών, παρά την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και πάνω από τρία χρόνια, στέλνοντας ειδοποιητήρια στους οφειλέτες αυτούς που βρίσκονται στη συγκεκριμένη λίστα.

Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε για να μπορέσει ο Δήμος να καλύψει ένα μέρος της τρύπας αυτής που υπάρχει εδώ και χρόνια στο ταμείο του, έτσι ώστε να προχωρήσει σε ακόμα περισσότερες ελαφρύνσεις στους δημότες του.

Ειδικότερα, φέτος τα χρήματα αυτά θα ήταν μία σημαντική ανάσα για το ταμείο του Δήμου, καθώς ο προϋπολογισμός με τις παροχές που έδωσε των περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ στο διάστημα της πανδημίας, έδειξε «κόκκινο».

Ο Δήμος μέσα από την προσπάθεια αυτή που ξεκίνησε, εισέπραξε μόλις ορισμένες χιλιάδες ευρώ αξιοποιώντας την δυνατότητα που του έδωσε η πολιτεία για την υπαγωγή των υπόχρεων σε ρυθμίσεις για χρέη φυσικών προσώπων που ήθελαν να προχωρήσουν σε αγοροπωλησίες ακινήτων.

Έφτασαν και στις τράπεζες

Εκτός από την αποστολή ειδοποιητηρίων οι δημοτικές υπηρεσίες έφτασαν το όλο θέμα μέχρι και στις τράπεζες, ζητώντας να μπλοκάρουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών.

Όμως μέσα από την διαδικασία επιβεβαιώθηκε ότι προηγούνταν άλλοι για να πάρουν τα χρήματα τους από τους οφειλέτες. Κίνηση έγινε από τον Δήμο και προς τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες ώστε να μπλοκαριστεί η έκδοση φορολογικής ενημερότητας.

Οι υπόχρεοι, φυσικά πρόσωπα και εταιρίες Α.Ε. που πλέον δεν υφίστανται, αξιοποιώντας τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου για τους μεγαλοοφειλέτες παραμένουν έτσι άφαντοι.

Έτσι όπως όλα δείχνουν τα 46 εκατομμύρια ευρώ θα εξακολουθούν να λείπουν από το ταμείο του για αρκετά χρόνια ακόμα και το πιθανότερο είναι να μην εισπραχθούν ποτέ.