Σημάδια ανάκαμψης φαίνεται να υπάρχουν στα οικοδομικά επαγγέλματα και στον κατασκευαστικό κλάδο, ύστερα από την κρίση του κορωνοϊού που βύθισε σε ύφεση την οικοδομή από το διάστημα της πανδημίας και μετά.

Όταν βγήκαμε σταδιακά από την καραντίνα και ξεκίνησε σιγά - σιγά η επανεκκίνηση της οικονομίας, παρουσιάστηκε μία μικρή ζήτηση στα επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή.

Ξυλουργοί, ελαιοχρωματιστές, υδραυλικοί κτλ είδαν να έχουν ζήτηση και να κλείνουν δουλειές που αφορούσαν κυρίως την ανακαίνιση διαμερισμάτων και ακινήτων γενικότερα, τόσο στους εσωτερικούς τους χώρους, αλλά και εξωτερικά.

Είδαμε έτσι να μπαίνουν και πάλι σκαλωσιές σε ακίνητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις (σπάνιες βέβαια) υπήρξαν κατασκευές και νέων οικοδομών.

Εξάλλου δουλειά αυτό το διάστημα δίνουν στους επαγγελματίες αυτούς και αρκετές εργολαβίες του δημοσίου ή της τοπικής αυτοδιοίκησης που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα επισημαίνουν επαγγελματίες, όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι ο κλάδος έχει βγει από την κρίση του κορωνοϊού.

Ένας σημαντικός παράγοντας της μικρής αυτής ανάκαμψης έχει να κάνει με το ότι μέχρι τώρα βρισκόμασταν σε θερινή περίοδο όπου παραδοσιακά υπάρχει πάντα μία μεγαλύτερη ζήτηση στις κατασκευές και στις ανακατασκευές.

Τον χειμώνα όμως η δουλειά πέφτει και ειδικότερα φέτος που αναμένεται να υπάρξει και έλλειψη ρευστότητας η πτώση αυτή θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Ο κλάδος, άλλωστε, παραμένει πληγωμένος από την εποχή της οικονομικής κρίσης, μιας κρίσης που φαίνεται ότι του έχει αλλάξει οριστικά και αμετάκλητα τον ρόλο του στην οικονομία, κάνοντας τον από πρωτογενή, δευτερογενή επί της ουσίας.