Κανονικά είναι ένας χώρος που θα έπρεπε να είχε ήδη μετατραπεί σε μουσείο ή τέλος πάντων να είχε γίνει επισκέψιμος, δίνοντας τη δυνατότητα στους Πατρινούς και σε όσους έρχονται σε αυτή την πόλη να τον δουν από κοντά.

Μιλάμε για το παλαιό πολεμικό καταφύγιο κάτω από την πλατεία Υψηλών Αλωνίων στην Πάτρα, στο πάνω μέρος της Τριών Ναυάρχων.

Είναι ένας χώρος σύμβολο για την ιστορία της πόλης, αλλά και τα πάθη του λαού της κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Κάτω από τέτοιες υπόγειες στοές η ακμάζουσα αστική τάξη της Πάτρας έκανε τους περασμένους αιώνες τις πρώτες της μασονικές συναγωγές.

Το ιστορικό σίγουρα είναι ότι ο υπόγειος αυτός χώρος ήταν το μεγαλύτερο καταφύγιο κατά την διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και εκεί έτρεχαν δεκάδες Πατρινοί από το κέντρο της πόλης και από άλλες περιοχές όταν άκουγαν τους συναγερμούς και τα βομβιστικά αεροπλάνα του Γερμανοιταλικού άξονα να σκίζουν τον Πατραϊκό ουρανό.


Από αυτή την άποψη το παλιό πολεμικό καταφύγιο είναι ένα μέρος συλλογικής και ιστορικής μνήμης. Η Πάτρα όχι μόνο δεν το αξιοποίησε όλα αυτά τα χρόνια, αλλά το εγκατάλειψε.

Η μελέτη που είχε κάνει το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος το 2014 για την ιστορική και μουσειακή του ανάδειξη, στην ουσία δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Πριν από μερικούς μήνες ο χώρος ήταν κλειστός και γεμάτος από σκουπίδια.

Πριν από μερικές μέρες τα συνεργεία του Δήμου καθάρισαν τους εσωτερικούς του διαδρόμους και τους περιβάλλοντες χώρους του.

Ο Δήμος δείχνει ότι θέλει να υλοποιήσει το σχέδιο να μετατραπεί σε έναν μουσειακό χώρο και από τις 4 Οκτωβρίου και μετά στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που ετοιμάζει για την απελευθέρωση της Πάτρας από τους Γερμανούς, θα τον χρησιμοποιήσει ως επίκεντρο.

Μακάρι βέβαια η αξιοποίηση του να μην είναι παροδική, αλλά μόνιμη.