Πολιτικά χαρακτηριστικά φαίνεται να δίνει στην επίθεση μπροστά από τα παλιά γραφεία του Charlie Hebdo, ο 18χρονος που συνελήφθη από τις γαλλικές Αρχές.

Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ο 18χρονος Πακιστανός συνέδεσε την επίθεση με μπαλτά, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό δύο ατόμων, με την επαναδημοσίευση των σκίτσων του Μωάμεθ που είχαν προκαλέσει την τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του γαλλικού σατιρικού περιοδικού. «Ο 18χρονος Αλί ομολόγησε την πράξη του» αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Σημειώνεται ότι το Charlie Hebdo αναδημοσίευσε τα σκίτσα που απεικονίζουν τον Μωάμεθ ενόψει της έναρξης της δίκης, που βρίσκεται σε εξέλιξη, για την τρομοκρατική επίθεση τον Ιανουάριο του 2015.

Ο δράστης έχει γεννηθεί στο Πακιστάν και έφτασε στη Γαλλία πριν από τρία χρόνια, ενώ σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, πριν ένα μήνα είχε συλληφθεί έξω από την Όπερα της Βαστίλης καθώς είχε στην κατοχή του ένα κατσαβίδι.

Όπως σημειώνουν, πάντως, τα γαλλικά ΜΜΕ, ο Αλί δεν βρισκόταν σε κάποια λίστα υπόπτων για ισλαμικό εξτρεμισμό

«Ήθελε πραγματικά να σκοτώσει»

Δύο εργαζόμενοι στην εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών Premiers Lignes τραυματίστηκαν στην επίθεση. Και οι δύο χειρουργήθηκαν χθες το βράδυ και νοσηλεύονται σε διαφορετικά νοσοκομεία, είπε στο Franceinfo ο Λικ Ερμάν, εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας παραγωγής, η οποία ετοίμαζε ένα ντοκιμαντέρ για τη Charlie Hebdo. «Τραυματίστηκαν σοβαρά στο πρόσωπο. Η επίθεση ήταν απίστευτα βίαιη», περιέγραψε ο Ερμάν. «Ήθελε πραγματικά να σκοτώσει».
Κρατούνται άλλα επτά άτομα

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Παρασκευής ήρθη η προσωρινή κράτηση για άτομο που θεωρήθηκε ύποπτος. Ο άνδρας αυτός, ο οποίος βρισκόταν κοντά στον τόπο της επίθεσης, «απαλλάχθηκε από τις υποψίες», διευκρίνισε η δικαστική πηγή. Σύμφωνα με πηγή που παρακολουθεί την υπόθεση, ο 33χρονος Αλγερινός «έλεγε πως ήταν αυτόπτης μάρτυρας, πως ακολούθησε τον δράστη και πως στη συνέχεια απειλήθηκε απ' αυτόν και όλα αυτά επιβεβαιώθηκαν από την έρευνα».

Ως εκ τούτου, παραμένουν επτά αυτοί που βρίσκονται σήμερα το πρωί υπό προσωρινή κράτηση, ανάμεσά τους πέντε άνδρες που βρίσκονταν σε μία από τις κατοικίες που πιστεύεται ότι χρησιμοποιούσε ο κύριος ύποπτος, στο Παντέν, κοντά στο Παρίσι.