Για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα μίλησαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο καθηγητής Γενετικής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης και ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κούβελας.

Σύμφωνα με τον κ. Δερμιτζάκη, προκαλεί ανησυχία η σχέση του αριθμού κρουσμάτων-θανάτων από τον κοροναϊό στη χώρα μας.

«Είμαστε χειρότερα από το Βέλγιο. Εδώ είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των θανάτων το τελευταίο διάστημα, παρόλο που στο Βέλγιο έχουν πέντε φορές περισσότερα διαπιστωμένα κρούσματα. Η σχέση θανάτων προς κρουσμάτων πρέπει να μας ανησυχεί. Αλλά και το κατά πόσο έχουμε τη δυνατότητα να βρίσκουμε τα κρούσματα» τόνισε.

«Τα πράγματα σταθεροποιήθηκαν κάπως, αλλά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι πολλά. Υπάρχουν και τα μη διαπιστωμένα. Πρέπει να κάνουμε έντονη προσπάθεια να τα μειώσουμε σοβαρά τα κρούσματα. Ακόμα δεν μπήκαμε στον χειμώνα, η κορύφωση είναι μπροστά μας» τόνισε, σημειώνοντας ότι το lockdown δεν είναι η λύση.

«Απορώ γιατί δεν εφαρμόστηκε στην Αθήνα η χρήση μάσκας παντού. Είναι ένα απλό μέτρο, το οποίο θα διευκολύνει και την κατανόηση των πολιτών, γιατί είναι πολύπλοκα τα μέτρα, και για παράδειγμα, δεν ξέρουν οι πολίτες μερικές φορές τι ισχύει και που» υπογράμμισε αναφορικά με τα μέτρα που θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν στην Αττική, η οποία είναι επιδημιολογικά επιβαρυμένη.

Από την πλευρά του, ο κ. Κούβελας, επισήμανε, πώς κατά την διάρκεια του lockdown έπρεπε να έχουν ληφθεί μέτρα δημόσιας υγείας.

Τόνισε τη σημασία των αποστάσεων, της προσωπικής υγιεινής και της χρήσης μάσκας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, διευκρινίζοντας κάποιες διαφορές μεταξύ τους.

«Το καλό μέτρο, το πραγματικό είναι η απόσταση. Η μάσκα προστατεύει αλλά δίνει ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Αν κάποιος φορά ψεύτικη μάσκα, και κολλήσει τη μούρη τους σε κάποιον που νοσεί, θα κολλήσει» εξήγησε.

Παράλληλα, έκανε λόγο ότι στην χώρα μας εκλείπει η πρωτοβάθμια Υγεία κατ’ οίκον, κάτι που σημαίνει ότι «όποιος αρρωστήσει πάει στο νοσοκομείο. Αν συμβεί αυτό θα υπάρξει κατάρρευση του συστήματος Υγείας».

Τέλος, υποστήριξε ότι τα εμβόλια θέλουν μεγάλο χρόνο για να αναπτυχθούν και να ελεγχθούν, ενώ συνέστησε στον κόσμο να εμβολιαστεί για την εποχική γρίπη, ούτως ώστε «να μην έχουμε κρούσματα και από δεύτερη ασθένειας ταυτοχρόνως».