Δεν έχει σταματήσει να ανακοινώνει μέτρα η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα σε μία προσπάθειά της να βάλει stop στον συνωστισμό στους δημόσιους χώρους.

Ωστόσο κανένα από τα ανακοινωθέντα δεν επηρεάζει άμεσα τη ζωή μας, καθώς είναι σαφές πως η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε οριζόντια μέτρα, αλλά να πάρει ημίμετρα και να φέρει την… ησυχία στις πλατείες.

Ένα τέτοιο ημίμετρο ήταν και αυτό που ανακοινώθηκε χτες, το οποίο στην πραγματικότητα θα κοστίσει μόνο σε όσους θα πρέπει να κλείνουν το περίπτερο, την κάβα ή το μίνι μάρκετ τους στις 12:00 το βράδυ.

Οι ιδιοκτήτες δηλαδή αυτών των μαγαζιών δεν θα λειτουργούν πια 24ωρες το 24ωρο, ενώ αβέβαιο είναι το μέλλον όσων δούλευαν νυχτερινές βάρδιες στα παραπάνω καταστήματα λιανικής.

Το αδύνατο, δυνατό για… ήσυχα βράδια στις πλατείες
Η νέα δέσμη λοιπόν μέτρων με απώτερο σκοπό την διακοπή κάθε κρίκου εφοδιαστικής αλυσίδας όσων συγκεντρώνονται στις πλατείες είναι μία απόδειξη πως μερικοί αρνούνται να κάνουν το αυτονόητο, να βγουν έξω τηρώντας όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας.

Ωστόσο είναι αρκετή η επιχείρηση «ήσυχα βράδια στις πλατείες» ώστε για να βελτιωθεί η εικόνα των νοσηλευομένων και των διασωληνωμένων στην Αττική;

Σύμφωνα με τους ειδικούς στην παρούσα φάση η αυτοπροστασία είναι το Νο.1 μέτρο για να μειωθεί η διασπορά του ιού και να πάρουν ανάσα ανακούφισης οι ΜΕΘ.

Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση από εδώ και πέρα
Αυτό δεν σημαίνει όμως πως στην λίστα των ειδικών δεν είναι άλλα μέτρα.

Οι ειδικοί έχουν επικεντρωθεί από την αρχή του μήνα στην καταγραφή των πιθανών σεναρίων και των μέτρων που θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν ανάλογα με την πορεία της επιδημίας κοροναϊού.

Για παράδειγμα, η εφαρμογή ενός συστήματος γνωστοποίησης των μετακινήσεων είτε με SMS είτε με έντυπο για ηλικιωμένους 65 χρόνων και άνω αλλά και για ευπαθείς ομάδες, προκειμένου να περιοριστεί η βαριά επίπτωση του κοροναϊού σε αυτούς, παραμένει πάντα ένα από τα εργαλεία που μπορεί να αξιοποιηθούν για τις συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.

Άλλο μέτρο που θεωρείται πιθανό είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων κατά τις βραδινές ώρες σε περίπτωση που δεν σταματήσει ο συνωστισμός στις πλατείες ούτε με το κλείσιμο των καταστημάτων.

Τέλος τα δύο μέτρα τα οποία θα εξετασθούν όταν η κατάσταση πλέον φτάνει στα όρια του ανεξέλεγκτου είναι η καθολική χρήση μάσκας και η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Μαγιορκίνης: Δεν υπάρχει εισήγηση για σκληρά μέτρα ακόμη
Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής Γκίγκας Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε στην ενημέρωση πως δεν υπάρχει εισήγηση ακόμη για καθολική χρήση μάσκας η διακοπή της κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα.

«Δεν υπάρχει εισήγηση για τόσο σκληρά μέτρα αυτή τη στιγμή, δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο. Είναι διάφορα μέτρα, μια λίστα μέτρων τα οποία υπάρχουν στην φαρέτρα μας. Ακόμα δεν έχει δημιουργηθεί η ένταση ώστε να χρειαστεί να πούμε ότι αυτά τα μέτρα εισηγούμαστε για να περιορίσουμε πλέον το επιδημιολογικό φορτίο», ανέφερε.