Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η σατιρική βραδιά «Εξ αμάξης: Δεν θα πεθάνουμε ποτέ» την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου στο Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, στο πλαίσιο του Καλοκαιρινού Φεστιβάλ Καρναβαλιού Sparc που υλοποιείται από τις 21 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2020 και το οποίο χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία – Interreg Greece – Italy 2014 – 2020». Η παράσταση χρηματοδοτήθηκε από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Ήταν μια εξαιρετική βραδιά όπου οι ερασιτέχνες του θεάτρου μας για μια ακόμη φορά απέδειξαν τη γνησιότητα και το πηγαίο ταλέντο τους που έχει αναγνωριστεί κατά επανάληψη στην πόλη μας. Δυο τοπικά σχήματα ανέβηκαν στη σκηνή του Αίθριου χαρίζοντας γέλιο και προκαλώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Ο λόγος για την παράσταση θεάτρου δρόμου «Ζητείται γελωτοποιός» από το Θέατρο Επίκεντρο και για το σατυρικό δρώμενο «Συνομήλικοι» από το Ερασιτεχνικό Σχήμα Πάτρας «Ρεφενέ».

Στο «Ζητείται γελωτοποιός», που ήταν βασισμένο στο έργο του David Gurzon «A fool’s audition» σε σκηνοθεσία Γιάννη Τσάκωνα, κίνηση Μαριμίλλης Ασημακοπούλου και μετάφραση, διασκευή και προσαρμογή σε καρναβαλικό ύφος  Ίλιας Ράγκου, οι ηθοποιοί Γιώργος Λογαράς, Γιώργος Κομνινόγλου και Κωνσταντίνα Μαγκαφά ξεδίπλωσαν τις υποκριτικές τους ικανότητες ζωντανεύοντας τις περιπέτειες ενός σεφ ζαχαροπλαστικής που δοκιμάζει την τύχη του για τη θέση του γελωτοποιού σε μια ακρόαση μπροστά σε έναν ευερέθιστο και νευρικό βασιλιά, ο οποίος αποκεφαλίζει όποιον δεν τα καταφέρνει. Ωστόσο οι δυσάρεστες εξελίξεις ανατράπηκαν αφού ο σύμβουλος του βασιλιά βοηθά τον σεφ κατά τη διάρκεια της ακρόασης.

Ακολούθησε το σατιρικό δρώμενο «Συνομήλικοι» του Ε.Σ.Π. «Ρεφενέ», το οποίο βασίστηκε σε επιλογές παρμένες από το λεύκωμα «Συνομήλικοι» του Αρκά. ενώ οι ήρωες του μεγάλου μας σκιτσογράφου αποδόθηκαν όπως είναι, δηλαδή με μάσκες και κοστούμια, όπως τα σχεδίασε ο ίδιος ο Αρκάς.  Το έργο επιλέχτηκε γιατί η τρίτη ηλικία εσχάτως, περνάει δύσκολες μέρες αλλά μάχεται και τα καταφέρνει ενάντια στο ζόφο που μας περιβάλει.

Οι ηθοποιοί Κατερίνα Λειβαδά, Θοδωρής Σίδερης, Αντώνης Παπαγεωργίου και Ελίνα Δημητριάδη απέδωσαν θαυμάσια τους τρεις βασικούς ήρωες και τη σερβιτόρα. Οι ήρωες αποτελούν τέλειες επιτομές τριών βασικών στάσεων απέναντι στον θάνατο: πλήρης άρνηση, συνετή αποδοχή ή οργισμένος συμβιβασμός. Την πλήρη άρνηση εκφράζει ο σχεδόν ενενηντάχρονος Χαράλαμπος, την αποδοχή ο εβδομηνταπεντάχρονος Γεράσιμος και τον οργισμένο συμβιβασμό ο «συνομήλικος» (εντεκάχρονος) σκύλος του. Από αφορμές για κατάθλιψη, ο Αρκάς καταφέρνει να βγάζει συνεχές γέλιο. Μ' ένα εκφραστικό σκίτσο, που αναδεικνύει εξαιρετικά το φτωχικό δυάρι του συνταξιούχου και τα τοπία των δημόσιων χώρων όπου βγάζει βόλτα τον σκύλο του, ο Αρκάς έδωσε την πρώτη ύλη και οι ηθοποιοί με τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Γιάννη Γεωργακάκη έδωσαν την προσδοκόμενη πνοή στους χαρακτήρες και τις καταστάσεις.

Την εκδήλωση, μεταξύ των άλλων, παρακολούθησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ανδρέας Φίλιας και η Αντιδήμαρχος Δημοτικών Ενοτήτων Μεσσάτιδας, Παραλίας και Βραχνεΐκων  η Αναστασία Τογιοπούλου.

Το Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Καρναβαλιού και το Φεστιβάλ Θεάτρου υλοποιούνται από το Δήμο Πατρέων στο πλαίσιο του έργου SPARC και η διοργάνωση των δράσεων υποστηρίζεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας (Συνδεδεμένος Εταίρος του Έργου).