Στο απροσδιόριστο μέλλον φαίνεται πως παραπέμπει η Βουλή την κύρωση των τριών συμφωνιών που εκκρεμούν για την ένταξη της Β. Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε αρχικώς στη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, όταν ο πρόεδρος του Σώματος, Κωνσταντίνος Τασούλας, απάντησε σε σχετική ερώτηση της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «δεν είναι θέμα της Βουλής αλλά της κυβέρνησης», προσθέτοντας πως δεν είναι ορατός ο χρόνος της ψήφισής τους.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος μίλησε και στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, εξηγώντας πως δεν είναι «επείγον» ως ζήτημα. Όπως είπε, αίσθησή του είναι πως η κυβέρνηση ήθελε μεν να τις καταθέσει στον συγκεκριμένο χρόνο, αλλά, σημείωσε, «έχω την εντύπωση ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα».

Ο κ. Τασούλας πάντως διέψευσε τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αδυναμία της ΚΟ της ΝΔ να βρει εισηγητές για τα επίμαχα νομοσχέδια και σημείωσε πως δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την ψήφισή τους.

Επιστροφή στην επιστολική ψήφο λόγω πανδημίας

Από κει και πέρα, η Βουλή φαίνεται πως επιστρέφει στην πεπατημένη της επιστολικής ψήφου ελέω πανδημίας. Το εγχείρημα της ενσωμάτωσης συστήματος ψηφοφορίας που θα δίνει τη δυνατότητα στον βουλευτή να ψηφίζει εξ αποστάσεως έχοντας παράλληλα και εικόνα μέσα στην Ολομέλεια, κρίθηκε ανεπιτυχές καθώς όπως εξήγησε ο Πρόεδρος η δοκιμή που έγινε με υπαλλήλους δεν είχα τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πλέον δηλαδή στις περιπτώσεις που θα διεξάγεται ονομαστική ψηφοφορία περί τους 250 βουλευτές θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν με επιστολική καθώς σε αντίθετη περίπτωση η Βουλή θα έπρεπε να γεμίζει με τουλάχιστον 1200 άτομα κάθε φορά.

Τέλος, όπως ενημέρωσε ο κ. Τασούλας στα μέσα του Οκτώβρη θα είναι έτοιμη η πτέρυγα του Σωτηρία με τις 50 κλίνες που έχει κάνει δωρεά η Βουλή για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.