Οι ασυμπτωματικοί φορείς έχουν ίδιο ιικό φορτίο στον οργανισμό τους με τους συμπτωματικούς φορείς της νόσου COVID-19, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Thorax. Αυτό σημαίνει ότι οι ασυμπτωματικοί μπορούν να διασπείρουν τον ιό SARS-CoV-2 εξίσου με αυτούς που έχουν εκδηλώσει τα συμπτώματα της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Όπως έχει φανεί από τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, τα άτομα που προσβάλλονται από τον SARS-CoV-2 αλλά δεν εκδηλώνουν συμπτώματα έχουν ιικό φορτίο καθιστώντας δυνατή τη μετάδοσή του σε άλλους ανθρώπους. Μάλιστα, οι επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασυμπτωματικοί φορείς παίζουν τελικά κομβικό ρόλο στην σιωπήλη εξάπλωση της πανδημίας COVID-19. Αυτό που δεν είναι σαφές μέχρι τώρα, είναι πόσο ιικό φορτίο έχουν οι ασυμπτωματικοί φορείς και πως αυτό συμβάλλει στη διασπορά της νόσου, όπως αναφέρει το ygeiamou.

Ερευνητές από τη Νότια Κορέα, με επικεφαλής τον καθηγητή Sung-Han Kim, εστίασαν λοιπόν σε μια ομάδα 213 ατόμων που είχαν βρεθεί θετικοί στον SARS-CoV-2 αλλά δεν είχαν όλοι συμπτώματα της COVID-19. Τα άτομα αυτά προέρχονταν από μια μεγάλη εστία υπερμετάδοσης στην πόλη Νταεγού της Νότιας Κορέας, στην αρχή της επιδημίας στη χώρα. Οι στενές επαφές των 213 αυτών ατόμων όταν ελέγχθηκαν αποκάλυψαν μια μεγάλη ομάδα 3.000 ατόμων που είχαν νοσήσει από COVID-19. Τα συμπτώματα τους κυμαίνονταν από πολύ σοβαρά έως κανένα.

Όσοι είχαν ήπια ή κανένα σύμπτωμα εισήχθησαν σε ειδική δομή φροντίδας υγείας για παρακολούθηση. Από αυτούς εντοπίστηκαν οι 213 στους οποίους επικεντρώθηκαν οι ερευνητές.

Εκείνοι που χαρακτηρίστηκαν ασυμπτωματικοί δεν είχαν τίποτα από τα εξής: πυρετό, ρίγη, μυαλγία, κόπωση, ρινόρροια, ρινική συμφόρηση, απώλεια οσμής ή γεύσης, πονόλαιμο, δυσκολία στην κατάποση, βήχα, φλέματα, αιμόπτυση, πονοκέφαλο, ζάλη, απώλεια όρεξης, ναυτία, εμετό, κοιλιακό άλγος και διάρροια.

Πριν τεθούν σε απομόνωση, κατά μέσο όρο έξι ημέρες από την πρώτη δειγματοληψία σιέλου, περίπου το ένα πέμπτο (δηλαδή 41 άτομα ή το 19%) δεν είχε εκδηλώσει κανένα σύμπτωμα, 39 (95%) εξ αυτών υποβλήθηκαν σε δεύτερη δειγματοληψία από τη μύτη και στο στοματοφάρυγγα 13 ημέρες κατά μέσο όρο από την αρχική διάγνωση, ώστε να υπολογιστεί το ιικό φορτίο.

Από τους υπόλοιπους 172 (81%) με ήπια συμπτώματα, επανελέγχθησαν 144 που προστέθηκαν στους 183 που συμπεριλήφθηκαν στην τελική ανάλυση. Οι περισσότεροι ήταν από 20 έως 30 ετών.

Από την ανάλυση όλων των δεδομένων προέκυψε ότι, περισσότεροι από τους μισούς ασυμπτωματικούς (54%) ήταν θετικοί στον νέο κορωνοϊό, όπως και σχεδόν τα δύο τρίτα (64%) αυτών με ήπια συμπτώματα. Αλλά το σημαντικότερο εύρημα ήταν ότι δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων ως προς το ιικό φορτίο.

Οι ερευνητές σπεύδουν να σημειώσουν ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης και πως τα θετικά τεστ δεν είναι απαραίτητα απόδειξη της παρουσίας του SARS-CoV-2. Και προτείνουν να γίνουν περισσότερες μελέτες για να εξακριβωθεί η εμμένουσα παρουσία του ιικού DNA στα άτομα χωρίς συμπτώματα ώστε να αποσαφηνιστεί η αναγκαιότητα των περιοριστικών μέτρων.

«Δεδομένου ότι τα περισσότερα ασυμπτωματικά άτομα με COVID-19 είναι πιθανόν να περάσουν απαρατήρητα από τους επαγγελματίες υγείας και συνεχίζουν να κυκλοφορούν στην κοινότητα, ενδεχομένως να πυροδοτούν εν αγνοία τους την διαρκή εξάπλωση της νόσου στην κοινωνία», γράφουν στο άρθρο που δημοσίευσαν στο Thorax οι νοτιοκορεάτες επιστήμονες.

Ενώ ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Sung-Han Kim σημειώνει ότι «τα στοιχεία μας ενισχύουν την αναγκαιότητα χρήσης της μάσκας, ανεξαρτήτως παρουσίας συμπτωμάτων ή όχι, και της επέκτασης των δειγματοληπτικών μοριακών τεστ για τον SARS-CoV-2 και σε άτομα χωρίς συμπτώματα σε χώρους υψηλού κινδύνου, όπως οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και οι δομές παροχής υγείας».