Είναι ένα ζήτημα που έθιξε έμμεσα σε μία από τις πρόσφατες ομιλίες ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος και είναι σημαντικό αφού σε έναν μακροπρόθεσμο χρόνο μπορεί να επηρεάσει τη σωστή λειτουργία του κλήρου.

Δεν είναι λίγοι οι κληρικοί και οι ιερείς της Μητρόπολης Πατρών που βγαίνουν σε συνταξιοδότηση. Το κενό τους κανονικά θα πρέπει να καλυφθεί από νέους ιερείς που χειροτονούνται και έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν αυτόν τον δύσκολο δρόμο του κλήρου.

Όμως οι περισσότερες από αυτές τις χειροτονίες είναι αμισθί. Οι ιερείς που χειροτονούνται δεν πληρώνονται για τις υπηρεσίες τους και αναγκάζονται να κάνουν και κάποια άλλη εργασία για τα προς το ζην.

Πρόσφατα είχαμε το παράδειγμα ενός ιερέα που χειροτονήθηκε σε χωριό της ορεινής Δυτικής Αχαΐας ο οποίος είναι αγρότης στο επάγγελμα και ουσιαστικά γίνεται κληρικός σαν εθελοντής, φροντίζοντας για τον ναό.

Το όλο θέμα έχει να κάνει προφανώς με το δημόσιο ταμείο και την τακτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις των μνημονιακών χρόνων για τις μόνιμες προσλήψεις.

Η τακτική αυτή δεν αφορά μόνο τις δημόσιες υπηρεσίες ή τον χώρο της εκπαίδευσης ή ακόμα και της υγείας, αλλά και την εκκλησία. 

Οι συνταξιούχοι κληρικοί οι περισσότεροι εκ των οποίων συνεχίζουν το λειτούργημα τους λόγω της βαθιάς πίστης και της αγάπης τους για τον συνάνθρωπο, καλύπτονται από εθελοντές που γίνονται ιερείς κάτω από τον ίδιο παρανομαστή, χωρίς να πληρώνονται.

Από εθελοντές σε εθελοντές δηλαδή. Το όλο θέμα, όπως πληροφορούμαστε, δεν αφορά μόνο την Ιερά Μητρόπολη Πατρών, αλλά και άλλες Μητροπόλεις αφού είναι ένα πανελλήνιο φαινόμενο.

Για αυτό έχουν ξεκινήσει κάποιες συζητήσεις της Ιεράς Οικουμενικής Συνόδου με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, έτσι ώστε να βρεθεί κάποια στιγμή μία λύση.