Συνάντηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 23 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο της Κάτω Αχαΐας ανάμεσα στην Πενταμελή Επιτροπή του Δήμου για τα αδέσποτα και στα Σώματα Ασφαλείας. Στην συνάντηση παρευρέθηκαν οι Λαμπρόπουλος Χρήστος Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Κάτω Αχαΐας, Μπαλτάς Κωνσταντίνος Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ΒΙ.ΠΕ, Βορύλας Ανδρέας εκπρόσωπος του Δασαρχείου, Αναδιώτης Βασίλειος και Τσιμπούκης Χρήστος εκπρόσωποι της 116 Π.Μ. Αράξου.

Το φλέγον ζήτημα των αδέσποτων αλλά και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς ήταν αυτό που μονοπώλησε την συζήτηση καθώς και οι τρόποι συνεργασίας των φορέων για εμφανή αποτελέσματα στον Δήμο. Η συζήτηση δεν έμεινε μόνο στα κλασικά ζητήματα που αφορούν την σίτιση, στειρώσεις, αποπαρασίτωση των ζώων αλλά κινήθηκε και σε ότι αφορά τις ευθύνες και υποχρεώσεις των δημοτών αλλά και τις πολυάριθμες παραβάσεις. Σημαντικές ήταν οι επισημάνσεις που έγιναν και για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς καθώς συμφώνησαν σε μια κοινή προσπάθεια του δήμου, των σωμάτων ασφαλείας και των φιλόζωων για λύση του προβλήματος.

Ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας έχοντας το ζήτημα αυτό ψηλά στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων του, αν και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων διαχείρισης του ζητήματος στους δήμους δε συνοδεύονται από τους ανάλογους πόρους, οργανώνει ενημερωτικές δράσεις, συνεχίζει το πρόγραμμα περισυλλογής και διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, έχει ζητήσει μέσω ΟΑΕΔ εκπαιδευτή, ετοιμάζει την πλατφόρμα microchip στην οποία οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων θα υποχρεούνται να γνωστοποιούν τον αριθμό microchip του ζώου τους έτσι ώστε ο δήμος να έχει γνώση του αριθμού των δεσποζόμενων της περιοχής καθώς βρίσκεται και σε αναζήτηση χώρου προσωρινής φιλοξενίας άρρωστων και επικίνδυνων ζώων συντροφιάς. 

Τέλος, ο Δήμος επισημαίνει ότι βάση νόμου οι αρμοδιότητές του είναι η αποπαρασίτωση, η τοποθέτηση microchip, η στείρωση και τέλος η επανένταξη των ζώων στην περιοχή από όπου περισυλλέχτηκαν. Το θέμα των αδέσποτων ζώων δεν δύναται να περιοριστεί στις αρμοδιότητες ενός Δήμου αλλά στην συλλογική προσπάθεια όλων των φορέων και ιδιαίτερα των δημοτών που με τις αλόγιστες πράξεις τους το εντείνουν αντί να το περιορίσουν. 

Ο τρόπος που διαχειριζόμαστε το θέμα των αδέσποτων αλλά και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς μαρτυρά την παιδεία και τον πολιτισμό που φέρουμε σαν λαός!