75 άστεγοι έχουν περάσει συνολικά από το Κέντρο Ημέρας τους μήνες αυτούς που λειτουργεί. Οι περισσότεροι από αυτούς έρχονται για να κοιμηθούν ένα βράδυ ή να κάνουν το μπάνιο τους και στη συνέχεια αποχωρούν.

Ο αριθμός των αστέγων που μένουν σε μία μόνιμη βάση στο Κέντρο Ημέρας είναι γύρω στα 12 με 14 άτομα το μεγαλύτερο διάστημα της περιόδου που η δομή αυτή του Κοινωνικού Οργανισμού είναι ανοικτή.

Αρκετά μικρότερος δηλαδή από τα 100 άτομα που μπορεί να φιλοξενήσει.  Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κοινωνικού Οργανισμού Θεόδωρο Τουλγαρίδη ο αριθμός των αστέγων στην Πάτρα είναι μεγαλύτερος από τα 75 άτομα που έχουν χτυπήσει την πόρτα του Κέντρου Ημέρας ζητώντας βοήθεια.

«Θα πρέπει να υπολογίσουμε και τους άστεγους εκείνους που δεν έχουν δεχθεί να πάρουν κάποια βοήθεια από τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου παρά τις προσπάθειες που έχουν κάνει οι υπάλληλοι».

Τα άτομα αυτά είναι γύρω στα 15 με 20 και οι υπάλληλοι των κοινωνικών υπηρεσιών τα γνωρίζουν αρκετά καλά, όπως γνωρίζουν τα μέρη που συχνάζουν και τα στέκια τους. Δεν δέχονται όμως βοήθεια.

Σε αυτές τις μορφές αστέγων θα πρέπει να προσθέσουμε και την κατηγορία των δυνητικά αστέγων. Πρόκειται για άτομα που μπορεί να έχουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους, όμως στα σπίτια που μένουν οι συνθήκες διαβίωσης είναι τουλάχιστον ακατάλληλες.

Δεν έχουν ρεύμα, δεν έχουν νερό ή θέρμανση και το σπίτι τους είναι σε αρκετές πολλές φορές ερείπιο. Η κατηγορία αυτή των δυνητικά αστέγων συνεχώς μεγαλώνει λόγω της φτώχειας και της ανεργίας που επικρατεί στην Πάτρα και είναι σίγουρο ότι η κρίση της πανδημίας θα την έχει μεγαλώσει ακόμα περισσότερο.

Μέχρι ώρας δεν έχει γίνει ακόμα κάποια επίσημη καταγραφή των αστέγων για την νέα χρονιά. Είναι σίγουρο όμως ότι αν στους άστεγους προσθέσεις και την κατηγορία των δυνητικών αστέγων, τότε ο αριθμός των ατόμων στην Πάτρα φτάνει τουλάχιστον τους 150.

Ένας αριθμός που έχει συνεχώς αυξάνεται τα τελευταία χρόνια και η τάση του μεγαλώνει αντί να μικραίνει.