Στο πλαίσιο  του Καλοκαιρινού Φεστιβάλ Καρναβαλιού  Sparc που πραγματοποιείται από τις 21 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2020 και το οποίο χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία – Interreg Greece – Italy 2014 – 2020», την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου και ώρα 21.30 στα Παλαιά Σφαγεία θα ανέβει η παράσταση «Ως Πότε» από τον Σπινθήρα.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη σατιρική θεατρική παράσταση βασισμένη σε ποιήματα του Γιώργου Σουρή. Είναι ένα καυστικό πολιτικό σχόλιο πάνω στην ιστορία του τόπου μας. Μέσα από τους στίχους του ο μεγαλύτερος σατιρικός ποιητής της νεότερης Ελλάδας Γιώργος Σουρής, 140 χρόνια μετά, γίνεται ξανά με όπλο το γέλιο η φωνή διαμαρτυρίας ενός ολόκληρου λαού που ακόμα παλεύει να επιβιώσει.

Τρεις Έλληνες κάθονται στην αυλή ενός καφενείου στα τέλη του 19ου αιώνα διαβάζοντας τη σατιρική εφημερίδα του Σουρή «ο Ρωμηός»  και σχολιάζουν τα  γεγονότα και τα αδιέξοδα της εποχής τους. Μέσα από τα λόγια τους, που είναι οι στίχοι του ποιητή, ζωντανεύει μια από τις πιο ταραχώδεις  εποχές της Ελληνικής ιστορίας. Οι επεκτατικοί πόλεμοι, το Παλάτι, τα κομματικά παιχνίδια, η αναξιοκρατία  κι η διαφθορά του νέου ελληνικού κράτους μονοπωλούν τις συζητήσεις τους. Η φράση που επαναλαμβάνουν συχνά είναι ο στίχος του Σουρή «ως πότε τέλος πάντων θα λέγωμεν  ως πότε», αλλά αυτοί οι τρεις άνθρωποι αδύναμοι να αντιδράσουν δεν έχουν την απάντηση. Τα χρόνια περνάνε, προχωράει η ιστορία η δική τους και της Ελλάδας κι αυτοί μένουν πάντα εκεί στο καφενείο καθηλωμένοι να αναρωτιόνται  «ως πότε…».

Σκηνοθεσία, σύνθεση κειμένων, μουσική επιμέλεια: Μίλτος Νίκας

Σκηνικά-κοστούμια: Μαρία Βασιλάκη

Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος 

Επεξεργασία ήχων: Νίκος Γιατράκος

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Διονύσης Βούλτσος, Γιώργος Κατσάμπας και Τάσος Χρυσόπουλος. 

Παραγωγή: «Σπινθήρας»

Το Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Καρναβαλιού και το Φεστιβάλ Θεάτρου υλοποιούνται από το Δήμο Πατρέων στο πλαίσιο του έργου SPARC και η διοργάνωση των δράσεων υποστηρίζεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας (Συνδεδεμένος Εταίρος του Έργου).