Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Ρωσίας και ο εταίρος του Chemrar θα προμηθεύσουν με το φάρμακο Avifavir 17 επιπλέον χώρες, ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωση το ταμείο.

Το Avifavir εξασφάλισε έγκριση από το ρωσικό υπουργείο Υγείας τον Μάιο και βασίζεται στη δραστική ουσία φαβιπιραβίρη, η οποία αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία και χρησιμοποιείται ευρέως ως η βάση για τη θεραπεία λοιμώξεων.

Οι κλινικές δοκιμές στην Ιαπωνία και τη Ρωσία έχουν επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων αυτών, ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF).

Η Ρωσία αγωνίζεται για να πάρει τα παγκόσμια ηνία στην κούρσα κατά του ιού. Ήδη εξάγει δικά της τεστ για τον κορωνοϊό και έχει συνάψει αρκετές διεθνείς συμφωνίες για εφοδιασμό με το εμβόλιό της Sputnik-V.

Το Avifavir έχει διανεμηθεί ήδη στη Λευκορωσία, τη Βολιβία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν. Τώρα θα σταλεί και στην Αργεντινή, τη Βουλγαρία, τη Βραζιλία, τη Χιλή, την Κολομβία, τον Ισημερινό, το Σαλβαδόρ, την Ονδούρα, το Κουβέιτ, τον Παναμά, την Παραγουάη, τη Σαουδική Αραβία, τη Σερβία, τη Σλοβακία, τη Νότια Αφρική, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ουρουγουάη, ανέφερε το RDIF.

Την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία ενέκρινε το Coronavir της R-Pharm για τη θεραπεία εξωτερικών ασθενών με ήπια έως μέτρια λοίμωξη από COVID-19 και η εταιρία είπε πως το αντιικό φάρμακο μπορεί να διατεθεί σε φαρμακεία στη χώρα ακόμη και από αυτή την εβδομάδα.

Το RDIF ανέφερε πως τα φάρμακα που βασίζονται στη φαβιπιραβίρη είναι τρεις έως τέσσερις φορές φθηνότερα από τη ρεμδεσιβίρη, μια άλλη θεραπεία κατά της COVID-19.